61’inci Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nun 130.4 kilometrelik Marmaris-Fethiye etabını Cofidis takımından Stanislaw Aniolkowski 2 saat 52 dakika 51 saniye kazandı. İmza işlemlerinin ardından 155 bisikletçi etaba başladı. Damalı bayrağın sallanması sırasında şu isimler protokolu oluşturdu. Dr.İdris Akbıyık (Muğla Valisi), Yavuz Selim Köşger (Denizli Valisi) Halil Serdar Cevheroğlu, (Muğla Vali Yardımcısı), Ahmet Aras (Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı), Nurullah Kaya (Marmaris Kaymakamı), Musa Kazım Açıkba (Muğla Gençlik ve Spor İl Müdürü), Emin Müftüoğlu (Türkiye Bisiklet Federasyonu Başkanı), Metin Cengiz (Türkiye Bisiklet Federasyonu Asbaşkanı), Yusuf Alperen Ayar (Türkiye Bisiklet Federasyonu Asbaşkanı), Sami Ağaoğlu (Türkiye Bisiklet Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi), Onur Şahin (Türkiye Bisiklet Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi)
NEVZAT KRAL’DAN BUGÜNE
İlk kez 1987 yılında TUR’a dahil edilen Fethiye’de bugüne kadar 12 kez finiş yapıldı. Marmaris-Fethiye etabı ise ilk kez 2000 yılında koşuldu. Türkiye Turu böylelikle iki kenti 23 kez birbirine bağlamış oldu. Tur tarihinde etap zaferi kazanan son Türk bisikletçisi 2002 yılında Fethiye finişinde Nevzat Kral oldu.
TIRMANIŞ ETABI GENEL KLASMANI ALT-ÜST ETTİ
Geçen yıl TUR genel klasmanında üçüncü olan Picnic – PostNL takımından Juan Martinez dün yaşadığı kazadan sonra etaba başlayamadı. Start önce genel klasmanda Konya Büyükşehir Belediyespor’dan Burak Abay 36’ncı, Spor Toto Takımı’ndan Ahmet Örken 62’nci sırada yarışa başladı. 2-3 kez kaçış denemeleri olduysa da hiçbir sporcu pelotondan uzaklaşamadı. 19’uncu ve 25’inci kilometreler toplu geçildi. Parkur yine yakıcı güneş ve rüzgârsız pozisyonda cereyan ediyordu. Pelotonun beklenmeyen temposu kaçış için atak yapacak sporcuları da etkiledi. Ana grup 60 kilometreye varan bir hızla pedal çeviriyordu.
DOĞUKAN ARIKAN KAÇIŞI DENİYOR
35’inci kilometrede Spor Toto takımından Doğukan Arıkan pelotondan sıyrılmayı başardı. 10 saniye kadar arayı açtı. Arıkan’ın da bu kaçışı fazla uzun sürmedi peloton onu da yakaladı. 50’nci kilometre geçilirken yine pelotonun yüksek temposu göze çarpıyordu. Buna bir de arkadan esen rüzgar eklenince sporcular keyifle pedal bastılar. Yarışta ilk 1 saat geride kaldı. Bisikletçilerin temposu saatte 52 kilometre olarak verildi.
MUSTAFA TARAKÇI BİRİNCİ GEÇTİ, BEYAZ MAYOYU GİYECEK
Etabın 57.9’uncu kilometresinde Türkiye Güzellikleri prim kapısı geçildi. Mustafa Tarakçı kapıyı ilk geçen sporcu oldu. Sonuçlar şöyle;
1-Mustafa Tarakçı (Konya Büyükşehir Belediyespor)
2- Michal Pomorski (ATT)
3- Tobiazs Pawlak (ATT).
Bu sonuçla Mustafa Tarakçı Fethiye etabını zaman limitinin içinde tamamlaması halinde yarınki Patara-Kemer etabında Beyaz Mayoyu taşıyacak.
7 SPORCU KAÇIŞ GRUBUNDA
64’üncü kilometre geçilirken Awet Aman (İstanbul Takımı), Muhammed Erkan (Konya Büyükşehir Belediyespor), Samet Bulut (Muğla Büyükşehir Belediyespor), Feritcan Şamlı ve Mustafa Tekin (Spor Toto), Jonah Killy (Tarteletto), Dario Belletta (Polti). Belletta kaçış grubundan düşünce ön grup gittikçe artan bir tempo ile arayı 2 dakika 25 saniye açtı.
SPRİNT PRİMİ SONUÇLARI
77.6’ncı kilometrede etabın sprint prim kapısı geçildi. Çizgiyi ilk geçen sporcu Spor Toto’dan Feritcan Şamlı oldu. İkinciliği Muğla Büyükşehir Belediyespor’dan Samet Bulut elde etti. Üçüncülüğü de Konya Büyükşehir Belediyespor’dan Muhammed Erkan aldı. Kapı geçildikten sonra yeni zaman farkı 1 dakika 55 saniye olarak verildi.
TIRMANIŞ PRİM SONUÇLARI
Etabın son prim kapısı 3. kategoriden puan veren tırmanış oldu. 93.9’inci kilometrede gerçekleşen kapıyı Spor Toto takımından Mustafa Tekin birinci geçti ve kırmızı mayo dağılımında 3’üncü sıraya yükseldi. İkinciliği İstanbul Takımı’ndan Awet Aman aldı. Üçüncülüğü de Cofidis takımından Sergio Samitier elde etti. Kapı geçildikten sonra peloton kaçışla birleşti.
COFIDIS EKTİĞİNİ BİÇTİ
Etabın son kilometrelerinde Cofidis Takımı Stanislaw Aniolkowski’yi birinci getirmek için çok çalıştı. Son metrelerde de müthiş bir finiş kapışması izlendi. Stanislaw harika bir atakla takımının yardımını geri çevirmedi ve etabı birinci bitirdi. Modern Adventure takımından Riley Pickrell ikinci, MBH Bank CSB Telecom Fort takımından Davide Persico üçüncü geldi.
Polonyalı Aniolkowski, bu etap ile kariyerinde ilk kez. Pro kategorisindeki bir yarışta etap zaferine erişti.
MAYOLAR SAHİPLERİNİ BULDU
Spor Toto Sponsorluğundaki Yeşil Mayo Tom Crabbe’ye Türkiye Bisiklet Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Onur Şahin tarafından takdim edildi.
TGA – GoTürkiye Sponsorluğundaki Beyaz Mayo Mustafa Tarakçı’ya Türkiye Bisiklet Federasyonu Denetleme kurulu ve Eski Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı tarafından takdim edildi.
Türk Hava Yolları Sponsorluğundaki Kırmızı Mayo Ivan Ramiro Sosa’ya Muğla Gençlik ve Spor İl Müdürü Musa Kazım Açıkbaş tarafından takdim edildi.
Türk Telekom Sponsorluğundaki Turkuaz Mayo Ivan Ramiro Sosa’ya Türkiye Federasyon Başkanı Emin Müftüoğlu tarafından takdim edildi.
Mayoların teslimi sırasında protokolden Fethiye Kaymakamı Fatih Akkaya, Seydikemer Kaymakamı Mustafa Dilekli, Fethiye Cumhuriyet Başsavcısı Günşafak Karartı, Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, Türkiye Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu, Muğla Gençlik ve Spor İl Müdürü Musa Kazım Açıkbaş, TGA Yönetim ve İcra Kurulu Üyesi Ercan Torunoğulları, Türkiye Bisiklet Federasyonu Denetleme Kurulu Başkanı ve Eski Kültür Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı ile Türkiye Bisiklet Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Onur Şahin hazır bulundu.
EN UZUN ETAP YARIN KOŞULACAK
61’inci Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nun en uzun etabı olan 180.7 kilometrelik Patara-Kemer arasında yarın kat edilecek. Turkuaz Mayoyu Equipo Kern Pharma takımından Ivan Ramiro Sosa taşıyacak.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı