Microsoft Türkiye ile Teknolojide Kadın Derneği’nin (Wtech) iş birliği içinde geliştirdiği “Geleceğe Güvenle“ (Secure the Future) projesinin mezuniyet etkinliğinde Microsoft ve Wtech yöneticilerinin yanı sıra, projeye eğitim desteği veren Microsoft Türkiye iş ortakları Adeo, Cyberwise, KoçSistem ve Soitron yöneticileri de bir araya geldi. Teknoloji sektörünün siber güvenlik segmentinde kadın istihdamının düşüklüğüne dikkat çekmek ve bu tabloyu tersine çevirmek amacıyla geliştirilen “Secure the Future” projesi kapsamında üniversite son sınıf öğrencisi ya da yeni mezun olan ve siber güvenlik alanında kariyer yapmayı hedefleyen kadınlar, 3 ay süren çevrimiçi eğitimleri başarıyla tamamlayarak sertifika almaya hak kazandı.
Projeye yapılan başvuruların değerlendirilmesiyle belirlenen 109 kadın katılımcı, öncelikle ‘Microsoft Altyapı Temelleri’ başlıklı 30 saatlik bir eğitim aldı. Daha sonra ilgi alanlarına göre dörde ayrılan katılımcılar, “Olay Müdahale Siber Güvenlik Mühendisliği”, “Microsoft Bilgi Güvenliği Temelleri”, “Microsoft Kimlik ve Erişim Güvenliği Temelleri” ve “Microsoft SOC & Threat Intelligence” başlıklarında 40’ar saatlik bir eğitim daha aldılar. Tamamı çevrimiçi gerçekleşen bu eğitimler tamamlandıktan sonra ise son olarak katılımcılara liderlik yetenekleri kazandırmak adına Teknolojide Kadın Derneği (Wtech) tarafından 20 saatlik sosyal beceri eğitimleri verildi.
Organizasyonun açılış konuşmasını yapan Microsoft EMEA Bölgesi Bulut ve AI Çözüm Direktörü Çiğdem Kayalı, “Siber güvenlik alanında tehditler her geçen gün artış eğiliminde olduğu ve bu nedenle çok güçlü siber güvenlik ekiplerine ihtiyaç duyulduğu için bu alanda eğitim vermenin daha anlamlı olacağını düşündük. Bizi harekete geçiren bir diğer etken ise bilişim sektöründeki kadın istihdam oranının %10’un; siber güvenlik alanındaki oranın ise %5’in altında olması. Fakat bu projeyi hayata geçirmekteki tek amacımız kadınlara istihdam sağlamak değil, günümüzde siber güvenlik alanında söz konusu güçlü ekiplerin kurulabilmesi için çeşitlilik de bir o kadar önemli. Kadın-erkek dağılımı eşit, farklı yaş gruplarından, farklı eğitim geçmişlerine ve farklı bakış açılarına sahip insanlardan oluşan siber güvenlik ekiplerindeki zenginlik, başarıyı da beraberinde getiriyor” dedi.
Teknolojide Kadın Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Zehra Öney ise, “Dünya genelinde siber güvenlik alanında kadınların temsili hâlâ kritik seviyede düşük. ISC2’nin 2025 raporuna göre küresel siber güvenlik iş gücünde kadınların oranı yalnızca %22. Türkiye’de ise daha geniş istihdam verileri kadınların teknik alanlara erişimindeki zorluğu açıkça ortaya koyuyor: 15 yaş ve üzeri kadınların iş gücüne katılım oranı sadece %35,8. Bu tablo, hem globalde hem ülkemizde siber güvenlikte kadın varlığının ne kadar sınırlı olduğunu ve acil eylem ihtiyacını net biçimde gösteriyor. Tam da bu nedenle, Teknolojide Kadın Derneği olarak Microsoft ile birlikte Secure the Future projesini hayata geçirdik. Bizim için amaç yalnızca bir eğitim programı tasarlamak değildi; Türkiye’nin teknoloji ekosistemine geleceğin güvenlik uzmanlarını kazandıracak sürdürülebilir, güçlü ve kapsayıcı bir yetenek altyapısı oluşturmaktı. Kurguladığımız bu model, gençlerimizin olay müdahale, kimlik yönetimi, bilgi güvenliği, güvenlik operasyonları ve tehdit istihbaratı gibi kritik alanlarda derinleşmesini sağlayan yeni nesil bir eğitim yaklaşımıdır. Bugün 109 öğrencimizin Microsoft’un çatısı altında mezun olması, hem ülkemizin dijital güvenlik kapasitesine hem de teknoloji sektöründeki kadın ve genç yeteneklerin geleceğine yapılan stratejik bir yatırımdır. Teknolojide Kadın Derneği olarak, Türkiye’nin siber güvenlik vizyonuna katkı sunmaya, genç kadınları ve genç yetenekleri geleceğin kritik teknolojilerinde güçlendirmeye kararlılıkla devam edeceğiz. Bu değerli projeyi birlikte hayata geçirdiğimiz Adeo, Cyberwise, KoçSistem ve Soitron’a ve güçlü iş birliğimiz için Microsoft’a içten teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı