Pamukkale Turizm
Ana Sayfa Kültür & Sanat 16 Ekim 2024 80 Görüntüleme

Tâhir’ül-Mevlevî paneli, 18 Ekim Cuma akşamı Zeytinburnu Kültür Sanat’ta gerçekleşecek.

Zeytinburnu, yeni sezonda da kültür sanatın kalbi olmayı sürdürüyor. Zeytinburnu Kültür Sanat’ta, sezonun ilk panelinde Tâhir’ül-Mevlevî farklı yönleriyle ele alınacak. 18 Ekim Cuma akşamı saat 19.30’da başlayacak panelin moderatörlüğünü Ahmet Atillâ Şentürk üstlenirken Prof. Dr. Mehmet Atalay, Prof. Dr. Mustafa Koç ve Prof. Dr. Cihan Okuyucu konuşmalarıyla katkıda bulunacak. 

 

Tâhir’ül-Mevlevî Paneli, Zeytinburnu Kültür Sanat’ta!

Zeytinburnu Kültür Sanat’ta 2024-2025 sezonunun ilk paneli, 18 Ekim Cuma akşamı saat 19.30’da gerçekleşiyor.  Tâhir’ül-Mevlevî’nin anılacağı panelde onun farklı özellikleriyle dikkat çeken özel karakteri, şairliği ve hem madden hem manen temsil ettiği anlayış değerlendirilecek. Moderatörlüğü Prof. Dr. A. Atillâ Şentürk üstlenirken Prof. Dr. Mehmet Atalay, Prof. Dr. Mustafa Koç ve Prof. Dr. Cihan Okuyucu konuşmacı olarak panelde yer alacak.

 

Tâhir’ül-Mevlevî Kimdir?

Tâhirü’l-Mevlevî, Osmanlı son döneminin ve Cumhuriyet’in ilk yıllarının önemli bir müellifi, şairi ve mutasavvıfıdır. Tâhir Bey, zengin ilim müktesebatıyla edebiyat, hitabet, Farsça gibi alanlarda öğretmenlik yapmış; Darüşşafaka, medreseler ve İmam Hatip mekteplerinde ders vermiştir. Bu dönemde kaleme aldığı 14 ciltlik Mesnevi şerhi ve diğer tasavvuf eserleri ile Mevlânâ, Şeyh Sadi, Fuzûlî gibi önemli şahsiyetlerin eserleri üzerinde durmuştur. Bunun yanı sıra gazetecilik yapmış, “Resimli Gazete” adlı bir gazete çıkarmış ancak bu yayın bir jurnal sonucu kapatılmıştır. Edebiyat sahasında da önemli katkılarda bulunan Tâhir Bey, “Edebiyat Lügati” adlı eserinde edebiyat terimlerini açıklamış, ayrıca “Teşebbüs-i Şahsî” adlı bir roman ve “Divançe-i Tahir” adlı bir şiir derlemesi yayımlamıştır. Tâhirü’l-Mevlevî, hayatını ilim, irfan ve tasavvufla geçirmiş; 20 Haziran 1951’de vefat etmiş ve Yenikapı Mevlevîhanesi’ne defnedilmiştir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Pamukkale Turizm
Tema Tasarım | Osgaka.com