Pamukkale Turizm
Ana Sayfa Sağlık 17 Eylül 2024 87 Görüntüleme

Çocukların beslenme çantasında bu besinlere yer verin…

Çocukların protein ağırlıklı bir kahvaltı yapmalarının önemli olduğunu vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Yapılan araştırmalar, kahvaltı yapan çocukların derse daha iyi odaklandığını gösteriyor. Ancak kahvaltıda çocuklara enerji versin diye çikolata kremalarını önermiyoruz.” dedi. Çocukların enerji ihtiyaçlarını karşılamak için günde 1 veya 2 ara öğün yapabileceklerine değinen Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, ancak sağlıksız yiyeceklere yönelebileceklerinden seçimin çocuklara bırakılmamasını, beslenme çantalarına sağlıklı atıştırmalıklar konulmasını önerdi.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, okul döneminin başlamasıyla çocukların beslenme alışkanlıklarının nasıl düzenleneceği hakkında önerilerde bulundu.

Çocuklar ve ergenler 3 ana öğün yemeli 

Yaz tatilinin sona ermesi ve yeni bir dönemin başlamasının çocukların sağlıklı beslenme rutinlerinin oluşturulması için de iyi bir fırsat olabileceğini dile getiren Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Çocukların okula sağlıklı bir başlangıç yapmasında, yeterli ve dengeli beslenmenin yeri oldukça önemli.” dedi.

Zamanının çoğu okulda geçtiği için çocukların enerji, protein, vitamin ve mineral ihtiyaçlarının karşılanması gerektiğine dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Gelişme çağındaki bireylerin yani çocukların ve ergenlerin enerji ihtiyaçları yüksektir. Bu nedenle günde 3 ana öğün yapmalarını öneriyoruz.” şeklinde konuştu.

Proteinli bir kahvaltı derse daha iyi odaklanmayı sağlıyor 

Güne peynir ve yumurta gibi proteinli bir kahvaltı ile başlamanın altın standart olduğunun altını çizen Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, şöyle devam etti:

“Eğer kahvaltı yapmada zorluk yaşanıyorsa, mutlaka ilk teneffüslerde yenilebilecek yeşillikli bir sandviç, ev yapımı esmer unla yapılmış peynirli, yeşillikli bir poğaça da tercih edilebilir. Yapılan araştırmalar, kahvaltı yapan çocukların derse daha iyi odaklandığını gösteriyor. Ancak kahvaltıda çocuklara enerji versin diye çikolata kremalarını önermiyoruz. Bunların yerine ev yapımı tahin-pekmez veya şekersiz fındık/fıstık ezmeleri tercih edilebilir.”

Beslenme çantasında sağlıklı atıştırmalıklar bulundurun 

Çocukların enerji ihtiyaçlarını karşılamak için günde 1 veya 2 ara öğün yapabileceklerine değinen Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Çocuklar seçimlerini kendileri yaptığında, hızlıca kek-meyve suyu, tuzlu atıştırmalıklara yönelebilirler. Ancak son yıllarda okul kantinlerinde yapılan kısıtlamalar sonucu bu sağlıksız besinlerin satışı da sınırlandırılmıştır. Çocuklar enerji ihtiyacını kuruyemişlerden, muz, mandalina, elma gibi taze meyve veya kuru meyvelerden sağladığında iştah kontrollerini de daha iyi sağlamış olacaklardır.” dedi.

Birçok bilimsel yayının, şekerli atıştırmalık ve cips gibi yiyeceklerin hem hücresel stresi arttırdığını hem de hafızayı olumsuz etkilediği bildirdiğini hatırlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Beslenme çantalarında süt ve süt ürünleri, kuruyemişler, kuru meyveler, esmer un ile yapılmış ev yapımı poğaçalar, mevsim meyveleri ve sebzeler yer almalı. Çocukların gün içinde yeterli miktarda su tüketimi de oldukça önemli. Mümkünse cam su şişeleri tercih edilebilir.” önerisinde bulundu.

Gün içinde çoğunlukla oturduklarından, fiziksel aktivite yapmalarına olanak sağlanmalı

Çocukların okulda olabildiğince sağlıklı seçim yapmalarını sağladıktan sonra evde sınırlı miktarda sevdiği besinlerin öğünlerine eklenebileceğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Ancak yeterli sebze, tam tahıl, süt ürünü ve meyve tüketimi de göz ardı edilmemeli. Vaktinin çoğunu sırada oturarak geçiren çocukların, günlük yeterli düzeyde fiziksel aktivite yapmasına olanak sağlamak da hem okul başarısına hem de çocukların bedensel ve zihinsel gelişimine olumlu katkı sağlayacaktır.” diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Pamukkale Turizm
Tema Tasarım | Osgaka.com