Pamukkale Turizm
Ana Sayfa Ekonomi 5 Eylül 2024 79 Görüntüleme

Aksa Enerji’den İlk Yarıyılda 3 Milyar TL FAVÖK

Türkiye’nin en büyük halka açık serbest elektrik üreticisi Aksa Enerji, 2024 yılının ilk yarısına ilişkin konsolide finansal sonuçlarını açıkladı. Yılın ikinci çeyreğinde güçlü tahsilat performansı sayesinde Şirket’in Afrika operasyonlarından kaynaklanan ticari alacakları önemli ölçüde azaldı. Hem yurt içi hem de yurt dışı operasyonların olumlu katkısıyla yılın ikinci çeyreğinde FAVÖK’de çeyreksel bazda artış sağlanarak kümülatif FAVÖK marjı %25’e yükseldi.

Sürdürülebilir Yüksek Büyüme Odaklı Yatırımlar  

Şirketin finansal sonuçlarını değerlendiren Aksa Enerji Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Cemil Kazancı, “Sürdürülebilir yüksek büyüme” odaklı yatırımlarımız doğrultusunda yurt içi ve yurt dışında çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. İlerleyen dönemde de coğrafi çeşitliliğimizi artırarak enerji arz güvenliğine katkı sağlamaya ve bulunduğumuz coğrafyalara değer katmaya devam edeceğiz” dedi.

Aksa Enerji, yurtiçi yatırımlar kapsamında İç Anadolu ve Ege Bölgeleri’nde olmak üzere 10 şehirde toplam 891,41 MW kurulu güce sahip olacak RES ve GES depolamalı yenilenebilir enerji santralleri için ön lisans almaya hak kazanarak bu alanda büyümeyi sürdürecek.  Bu gelişmelere ek olarak şirket; KKTC’nin elektrik ihtiyacının yüzde 50’sini karşılayan Kalecik Akaryakıt Enerji Santrali’nin, bölgede kesintisiz enerji sağlama hedefiyle kapasitesini yılın ilk yarısında 35 MW artırdı ve kurulu gücünü 188 MW’a yükseltti. 

Özbekistan’ın en büyük Türk yatırımcısı ve ülkedeki üç enerji santraliyle toplam 740 MW kurulu güce sahip olan Aksa Enerji, Talimercan’da 430 MW kapasiteli bir kombine çevrim doğal gaz santralini de devreye almak üzere çalışmalarını sürdürüyor. Öte yandan Kazakistan’ın Kızılorda şehrindeki 240 MW kurulu güce sahip santral yatırımı için de çalışmalar devam ediyor. Santralde hem ısı hem enerji üretimi gerçekleştirmeyi planlayan şirket; Özbekistan ve Kazakistan yatırımlarının devreye alınmasıyla beraber Orta Asya’daki kurulu gücünü 1.410 MW’a ulaştıracak.

Afrika’da da faaliyetlerini sürdüren şirket, Gana’nın Kumasi şehrinde 350 MW’lık kombine çevrim doğal gaz santralinin kurulumuna devam ediyor. Senegal’de ise 255 MW kapasiteli bir diğer kombine çevrim doğal gaz santrali için çalışmalar sürüyor. 

Mevcut yatırımlar tamamlandığında, Aksa Enerji’nin 2.644 MW büyüklüğündeki mevcut kurulu gücünün iki katına ulaşması amaçlanıyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Pamukkale Turizm
Tema Tasarım | Osgaka.com