Pamukkale Turizm
Ana Sayfa Yaşam 4 Eylül 2024 45 Görüntüleme

Pirelli Stella Bianca lastikler, 1929 model OM 665 Superba ile 10.000 kilometreden fazla yol yaptı

1927 tarihli orijinalin yeniden üretimi olan Stella Bianca lastiklerle yapılan bu efsane yolculuk, 1920’lerden bu yana tarihi koleksiyoncu otomobillerine yönelik bir seri olan Collezione lastiklerle donatılan 1929 model bir OM 665 Superba ile gerçekleştirildi. Otomobilin sahibi Gianni Morandi ve yardımcı pilotu Marco Morosinotto, Siena yakınlarındaki Poggibonsi’den yola çıktı ve yolculuğa resmi olarak Pirelli’nin Milano’daki genel merkezinden başladı. 15 günde Norveç’in Kuzey Burnu’na ulaşan otomobil iki hafta sonra İtalya’ya döndü. Macera boyunca bir kilometre için bile otoyola çıkılmadan sadece manzaralı yollar kullanıldı. Yolculuk, orijinaliyle aynı vintage görünüme sahip olan ama şimdi daha yüksek güvenlik sunan malzemeler ve teknolojilerle üretilen Pirelli Stella Bianca lastikler için bir dönüm noktası oldu. 

 

TOSKANA’DAN KUZEY KUTBUNA BİR YOLCULUK 

28 gün süren mücadelede 10.400 kilometre yol kat edildi ve Avrupa’nın en nefes kesici manzaraları eşliğinde yaklaşık 190 saatlik sürüş gerçekleştirildi. Ekip yol boyunca dik yokuşların ve inişlerin yanı sıra kurudan engebeliye zorlu arazilerin, ıslaktan kaygana sürekli değişen asfalt koşullarının üstesinden geldi. Toskanalı koleksiyoncu 120 km/s azami hıza ulaşabilen ve ortalama 80-90 km/s hızı koruyabilen OM 665 Superba otomobilinin direksiyonunda tüm Avrupa iklimlerini deneyimledi. Toskana’nın sıcağında başlayan yolculukta havanın bu mevsim 10 dereceye kadar serinlediği Danimarka ve Norveç’in daha soğuk bölgelerinden geçildi. Gözü pek gezginler Avrupa’nın en kuzey noktası olan Kuzey Burnu’na ulaştıktan sonra dönüşe geçtiler. Dönüş yolunda Finlandiya ve İsveç’ten sonra Almanya’dan geçerken Frankfurt’ta büyük bir Pirelli lastik bayisi olan Driver Center’da bir mola verdiler. 

 

İSVEÇ’İN LAPONYA BÖLGESİNDEKİ PIRELLI SOTTOZERO MERKEZİNE ZİYARET 

Yolculuğun en önemli duraklarından biri İsveç’in Laponya bölgesindeki ünlü Pirelli Sottozero Test Merkezi oldu. Burada piste çıkan OM 665 Superba hem kuru hem ıslak koşullarda çok sayıda tur tamamladı. 120 hektarlık bir alanı kaplayan Sottozero test sahasının 250.000 metrekaresinde çeşitli pistler, 1.300 metrekaresinde ise diğer altyapı yer alıyor. Burada kullanım pistleri, objektif testler için farklı zeminler ve %20’ye varan eğimler bulunuyor. Pirelli’nin kış ve dört mevsim lastiklerinin geliştirilmesinde kritik bir rol oynayan tesis özellikle bölgenin benzersiz kış koşullarından maksimum düzeyde yararlanırken yıl boyunca kullanılabiliyor.

 

PIRELLI STELLA BIANCA LASTİKLERİN TARİHİ 

1927 yılında çapraz katlı bir lastik olarak doğan Pirelli Stella Bianca o zaman için performans ve teknoloji açısından gerçek bir inovasyondu. Onlarca yıl ürün yelpazesinde yer alan lastiğin sırt deseni Pirelli’nin en kalıcı tasarımlarından biri haline geldi. İtalyancada ‘beyaz yıldız’ anlamına gelen ‘Stella Bianca’ adı özellikle motor sporlarının altın çağında bir semboldü. Motor sporları alanındaki en büyük yarışlarda kullanılan lastik bugün de olduğu gibi yol ürünleri için test imkanı sunuyordu. 1950 yılında Silverstone’da gerçekleşen ilk Formula 1 yarışını kazanan efsanevi Giuseppe Farina’nın kullandığı Alfa Romeo’nun lastiklerinin Pirelli Stella Bianca olması da bir tesadüf değildi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Pamukkale Turizm
Tema Tasarım | Osgaka.com