Pamukkale Turizm
Ana Sayfa Sağlık 4 Eylül 2024 69 Görüntüleme

Otizmli çocuklarda spor eğitimi sosyal uyumu destekliyor…

Sosyal uyum ve iletişim kurma becerileri kazanan otizmli bireylerin dikkatini daha iyi topladığını ve özgüven kazanımlarının olumlu yönde geliştiğini dile getiren Fiziksel Aktivite ve Hareket Eğitmeni Mustafa Kurt, “Spor eğitimlerinde çocuğun sözel, görsel ve dokunsal olarak beceri kazanımı desteklenmeli. Temel hareket becerilerinin kazanımları, otizmli çocukların okul öncesinde akranlarıyla olan iletişimlerini kuvvetlendirir.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi Fiziksel Aktivite ve Hareket Eğitmeni Mustafa Kurt, otizmli çocukların sosyal uyum becerileri kazanmalarında spor eğitimlerinin önemi hakkında bilgiler paylaştı.

Okul öncesi dönemde akran biletişimi önemli

Otizm spektrum bozukluğu olan okul öncesi 3-6 yaş grubunda bulunun bireylerin spor becerisi kazanımlarının kendi akran etkileşiminde oldukça önemli bir rol oynadığını belirten Mustafa Kurt, “Al-ver, At-tut, Otur-kalk, ileri-geri-sağ-sol gibi komutların kazanımları, otizmli çocukların okul öncesinde akranlarıyla olan iletişimlerini kuvvetlendirir. Top sürükleme, yuvarlanan topu hedefe atma, emekleme, çember içerinde bekleme, eğilerek nesne alma, topu yerden sektirerek atıp tutma, çift ve tek ayak sıçrama, en az kendi boyu kadar mesafeden tek-çift el hedefe çember atma gibi temel spor becerilerinin kazanımları oldukça önemlidir.” dedi.

Sosyal uyum becerisi kazanan otizmli çocukların özgüvenleri artıyor

Otizmli bireylerin davranış bozukluklarının belirlenip eksik yönlerinin geliştirilmesinin önemine vurgu yapan Mustafa Kurt, “Otizmli bireyin yer değiştirme hareketleri yapabilmesi, denge hareketleri yapabilmesi, küçük kas kullanımı gerektiren hareketleri yapabilmesi, nesne kontrolü gerektiren hareketleri yapabilmesi gibi ilk beceri kazanımlarına bakılıp eğitim planlamasının buna göre yapılması gerekir.” dedi.

Hedefler doğrultusunda otizmli bireyin gelişiminin yardımlı ve yardımsız olarak desteklenmesi gerektiğini ifade eden Mustafa Kurt, sosyal uyum ve iletişim kurma becerileri kazanan otizmli bireylerin dikkatini daha iyi topladığı, özgüven kazanımlarının olumlu yönde geliştiği ve akran iletişimi ile sosyal uyumda sorun yaşamayıp etkileşim sağlayabildiğinin gözlemlendiğini söyledi.

Otizmli çocuklar sözel, görsel ve dokunsal olarak desteklenmeli

Otizmli çocukların dikkat ve odaklanmasının kendi yaş grubuna göre oldukça kısa süreli olduğunu hatırlatan Fiziksel Aktivite ve Hareket Eğitmeni Mustafa Kurt, bu nedenle otizmli çocukların spor eğitimi süreçlerinde bazı zorluklarla karşılaşılabileceğini söyledi ve sözlerini şöyle tamamladı:

“Eğitimlerde çocuğun sözel, görsel ve dokunsal olarak beceri kazanımı desteklenmelidir. Örneğin çift ayak sıçrayamayan otizmli bir birey o an dikkat eksikliği yaşıyor veya farklı bir yöne gitmek istiyor olabilir. Eğitmenin görsel olarak o hareketi yapıp dikkatini çekmesi gerekir. Sözel olaraksa kısa ve tane tane komutlar verilmeli. Otizmli birey sıçrayamıyorsa yardımlı şekilde sıçraması sağlanmalı. Ellerinden tutulup ‘eğil, zıpla’ komutlarının sınırlı alan içerinde tekrarlanması gerekir. Oyunla birleştirerek dikkatinin zıplamaya yönelmesi sağlanmalı. Otizmli çocuğun ilgi alanları eğitmenler tarafından keşfedilmeli böylece ağlama, kendini yere atma, farklı yöne bakma gibi davranışlarda eğitmen dikkatini çekerek odaklanmasını sağlayabilir.” 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Pamukkale Turizm
Tema Tasarım | Osgaka.com