Pamukkale Turizm
Ana Sayfa Sağlık 2 Eylül 2024 63 Görüntüleme

Boyun bölgesinde ameliyat izi olmamasını sağlayan “İzsiz Tiroidektomi” yöntemi İstinye Üniversitesi’nde hekimlere anlatıldı

Ulusal ve uluslararası birçok hekimin eğitmen ve kursiyer olarak katıldığı etkinlikte, teorik eğitimin yanı sıra taze donmuş kadavra ile uygulamalı eğitim gerçekleştirildi. Keyifli ve verimli bir eğitim gerçekleştirdiklerini belirten kursun direktörü İSÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Endokrin Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Cem Dural, “Eğitmenler ve kursiyerler İtalya, Fransa, Avusturya, Almanya, İngiltere, İspanya, Yunanistan, Romanya gibi Avrupa ülkelerinin yanı sıra Panama, Nepal, Ürdün, Hindistan gibi uzak coğrafyalardan da gelerek etkinliğe katıldılar” dedi.

İstinye Üniversitesi (İSÜ) son yılların popüler cerrahi tekniği olan ve “İzsiz Tiroidektomi” olarak da anılan “Vestibüler Yaklaşım ile Transoral Endoskopik Tiroidektomi (TOETVA)” uygulamalı taze donmuş kadavra kursuna ev sahipliği yaptı. Başta Tayland ve Güney Kore Cumhuriyeti olmak üzere Uzakdoğu’da cerrahi pratiğinde geniş yer bulan, dünyada birçok ileri düzey merkezde benimsenen ve uygulaması yaygınlaşmaya başlayan bu teknikte tiroit bezine yönelik cerrahi işlem ağız içerisinden gerçekleştiriliyor ve boyun bölgesinde ameliyat izi olmamasına olanak veriyor. Endokrin Cerrahisi Derneği’nin ve Avrupa Endokrin Cerrahisi Derneği’nin (European Society of Endocrine Surgeons) destekleri, LIV Hospital Vadistanbul Hastanesi iş birliği ile düzenlenen kursa Türkiye’den ve dünyanın çeşitli ülkelerinden hekimler eğitmen ve kursiyer olarak katıldı. 31 Ağustos’ta düzenlenen kurs Liv Hospital Vadistanbul Seminer Salonu’ndaki teorik eğitimin ardından İSÜ Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Kadavra Laboratuvarı’nda eğitmenler eşliğinde pratik eğitimle devam etti.

 

“Yöntemin uygulanabileceği hastalarda belli kriterler bulunması gerekiyor”

 

Kursun direktörlüğünü üstlenen İSÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Endokrin Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Cem Dural, “İzsiz Tiroidektomi” ile ilgili şu bilgileri verdi:

“İzsiz Tiroidektomi olarak adlandırılan TOETVA metodu endoskopik olarak tiroit bezinin boyundan bir kesi yerine ağız içerisinden ameliyat edilmesine olanak sağlar. Bu yöntemin bugün kullanılan hali 2016 yılında Tayland’lı bir genel cerrahi uzmanı olan Angkoon Anuwong tarafından geliştirilmiştir. Boyun bölgesi çok kanlanan ve genellikle güzel yara iyileşmesinin olduğu bir vücut bölgesi olmasına karşın kimi hastalarda ciddi izler kalmasına da neden olabilmektedir. Boyun izinin görece olarak daha önemli olduğu Uzakdoğu’da hızla popüler olmuş ve dünyaya yayılmıştır. Yöntemin barındırdığı teknik zorluklar hem endokrin cerrahisi hem de endoskopik cerrahi deneyimi gerektirmekte olup, yöntemin uygulanabileceği hastalarda belli kriterler bulunması gerekmektedir. Bunlar çene yapısı, boyun uzunluğu, ağız yapısı, ağız hijyeni, tiroit bezindeki hastalığın tipi, tiroit bezi ve modülün boyutu gibi bazı faktörlerdir. TOETVA yöntemi bugün ülkemiz de dahil olmak üzere pek çok ülkede seçilmiş deneyimli merkezlerde artan sıklıkta uygulanmaktadır.”

 

“Bu yıl kursa İstinye Üniversitesi ev sahipliği yaptı”

 

Bu yöntemde eğitimin çok önemli olduğuna dikkat çeken Dural, “Belirli bir deneyim gerektirmesi, aşina olunmayan bir yoldan tiroit bezine ulaşılması gibi nedenlerle, bu cerrahi yöntem uygulanmadan önce teorik ve pratik eğitim alınması gerekmekte, sonrasında bir süre deneyimli bir cerrahla birlikte ameliyatlara refakat edilip gözlem ve pratik yapılması, istenmeyen komplikasyonların önüne geçip cerrahi başarısını artırmaktadır. O nedenle bu eğitimlerin düzenlenmekte olduğu ülke ve merkezlerde deneyim artırmak önem arz etmektedir. Avrupa Endokrin Cerrahisi Derneği bünyesinde de Avrupa’da çeşitli merkezler bu kurslara ev sahipliği yapmaktadır” diyerek bu yıl Türkiye’de düzenlenen kursa İstinye Üniversitesi’nin ev sahipliği yaptığını belirtti.

 

“Keyifli ve verimli bir eğitim oldu”

 

Kursa dünyanın birçok farklı ülkesinden eğitmenin ve kursiyerin katıldığını belirten Prof. Dr. Dural, “Kursumuzda ülkemizden ve dünyanın farklı ülkelerinden kursiyerler yer aldı. Katılımcılar İtalya, Fransa, Avusturya, Almanya, İngiltere, İspanya, Yunanistan, Romanya gibi Avrupa ülkelerinin yanı sıra Panama, Nepal, Ürdün, Hindistan gibi uzak coğrafyalardan da gelerek etkinliğe katıldılar. Kendileri ve biz eğitimciler için verimli ve keyifli bir eğitim oldu. Belirli aralıklarla dünyanın çeşitli yerleri ve ülkemizde bu cerrahi yöntem için etkinlik ve kurslar düzenlenmeye devam edecektir” dedi.

 

Ulusal ve uluslararası pek çok eğitmen görev aldı

 

Kursun direktörlüğünü İSÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Endokrin Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Cem Dural, Ege Üniversitesi eski öğretim üyesi Prof. Dr. Özer Makay; Sekreterlik görevini ise Ege Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Yiğit Türk üstlendi. Kursta İtalya’dan Roma Sacre Cuore Üniversitesi, Augustino Gemelli Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Marco Raffaelli, Verona Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Andrea Casaril, Avusturya’dan Viyana Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Philipp Riss, İstanbul Tıp Fakültesi eski öğretim üyesi Prof. Dr. Fatih Tunca, Trakya Üniversitesi’nden Prof. Dr. Atakan Sezer, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa’dan Prof. Dr. Serkan Teksöz, İstanbul Üniversitesi’nden Doç. Dr. İsmail Cem Sormaz, Ege Üniversitesi’nden Doç. Dr. Murat Özdemir ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Doç. Dr. Nurcihan Aygün ve  İSÜ Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ayberk Kurt eğitmen olarak görev aldı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Pamukkale Turizm
Tema Tasarım | Osgaka.com