Pamukkale Turizm
Ana Sayfa Sağlık 29 Ağustos 2024 153 Görüntüleme

Ağız kokusunun nedeni solunum yolu enfeksiyonları da olabilir!

Geceleri ağız içindeki bakteri florasının değiştiğini belirten uzmanlar bu nedenle birçok kişinin sabahları ağız kokusu yaşadığını söylüyor.

Ağız kokusunu gidermek için dişleri fırçalamanın yeterli olmadığına dikkat çeken Kulak, Burun, Boğaz Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi K. Ali Rahimi, “Birşeyler yiyip su içerek tükürük salgısının artırılması gerekiyor.” dedi. Geçmeyen bir ağız kokusuyla karşılaşılması durumunda ise bunun üst solunum yolunda çeşitli enfeksiyonların veya hastalıkların belirtisi olabileceğinin altını çizen Dr. Öğr. Üyesi K. Ali Rahimi, ağız ve diş muayenesi, kulak, burun, boğaz ve akciğer muayenesi ile gastroenteroloji muayenesi yapılması gerektiğini vurguladı.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Kulak, Burun, Boğaz Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi K. Ali Rahimi, sabahları yoğun şekilde görülen ağız kokusunun nedenleri ve önleme yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Ağız ve yemek borusu florası geceleri değişiyor

Kötü ağız kokusuna ‘halitozis’ denildiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi K. Ali Rahimi, “Halitozis birçok nedene bağlı olarak gelişebilir. Gece yatarken dişler fırçalanmamış, şekerli bir şey yenilmiş ve yatılmışsa burun tıkalı ve ağız açık uyunuyorsa ağız kokusu oluşur.” dedi.

Geceleri ağız içindeki normal bakteri florasının değişikliğe uğradığını ifade eden Dr. Öğr. Üyesi K. Ali Rahimi, “Sabah uyanıldığında kan şekeri düştüğü için kanda koku yapan elementler daha çok bulunur. Bunlar akciğerden atıldığında ağız kokusuna neden olur. Ağız florası değiştiğinde yemek borusunun florası da değişir ve böylece herkes sabah kalktığında ağız kokusunu ciddi bir şekilde hisseder.” şeklinde konuştu. 

Üst solunum yolu ile yemek borusu ve mide sorunları da ağız kokusuna neden olabilir

Ağız kokusunu gidermek için dişleri fırçalamanın yeterli olmadığına dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi K. Ali Rahimi, “Az da olsa bir şey yenmeli ve tükürük salgısının artması sağlanmalı. Bol su tüketimine de özen gösterilmeli, bu sayede koku giderilebilir. Eğer koku geçmiyor ve normal dışı bir durum gözleniyorsa bu, üst solunum yolunda çeşitli enfeksiyonların veya hastalıkların belirtisi olabilir.” dedi.

Ağız kokusuna neden olabilecek hastalıklara da değinen Dr. Öğr. Üyesi K. Ali Rahimi, şunları söyledi: 

“En çok diş çürüklerine bağlı kokuları hissederiz. Burun tıkanıklığı, sinüzit alerji polipler, bademciklerdeki kronik enfeksiyonlar, dil üzerindeki paslı dokular, şeker hastalığı gibi sorunların hepsi üst solunum yolunda ağız kokusuna neden olabilir. Ayrıca yemek borusu veya midede oluşan enfeksiyon, gıda maddeleri ve reflü gibi şeyler de ağız kokusunun nedenidir.”

Ağız kokusunu önlemek için önce kapsamlı muayene gerekli

Ağız kokusunu önlemek için, öncelikle ciddi bir ağız ve diş muayenesi, sonrasında kulak, burun, boğaz ve akciğer muayenesi ve daha sonra da gastroenteroloji muayenesi yapılması gerektiğine dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi K. Ali Rahimi, sözlerini şöyle tamamladı:

“Ağız kokusunu gidermek için özellikle dişler fırçalanmalı, ağız temizlenmeli, burun açık tutulmalıdır. Bademciklerde kronik enfeksiyon yoksa ve alkol, kokulu gıda maddeleri tüketilmiyorsa ağız kokusunda daha çok alt solunum yolu ve gastrointestinal sistem akla gelmelidir. 

Ağız kokusunu tetikleyen yiyeceklerin başında sarımsak gelir. Sarımsak kandaki sülfatları attırır ve akciğerden sülfat atılır. Bu da ağız kokusu olarak ortaya çıkar. Alkol içenlerde ve diyabet hastalığı olanlarda da kandaki aseton miktarı artar ve ağız kokusu meydana gelir.” 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Pamukkale Turizm
Tema Tasarım | Osgaka.com