Pamukkale Turizm
Ana Sayfa Yaşam 27 Ağustos 2024 69 Görüntüleme

Telefonlarınızı Ortak Alanlarda Şarj Ederken 2 Kez Düşünün!

Görünürde özellikle telefonları şarj etmek için oldukça pratik olan bu yöntem, kendi içinde büyük riskler de barındırıyor. Mcdodo Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Uçurum; ortak şarj kullanımının tüm zararlarını bilenlerin, adaptörleri ve powerbank’lerini yanlarından ayırmayacaklarını söylüyor.

 

Telefon, tablet, bilgisayar, akıllı saat derken hayatımızdaki rolü ve önemi her geçen gün artan mobil cihazların şarjı da ayrı bir konu olarak gündemimizdeki yerini hep koruyor. Şarj aletlerini sürekli yanında taşımak istemeyenler için havaalanı, otel, restoran veya alışveriş merkezleri gibi yerlerde bulunan ortak kullanım şarj yerleri oldukça cazip görünse de ciddi bir risk barındırıyor.

 

Bu risklerin başında hacker’ların kamuya açık USB portlarını kullanarak cihazınıza kötü amaçlı yazılım ve izleme yazılımı yükleyebildiği bir teknik olan “juice Jacking” olduğunu söyleyen Mcdodo Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Uçurum, “Bu anlamda Federal Comminications Commisions tarafından da yapılan uyarılar var. Bu yazılımlar, telefonunuzun içeriğine erişim sağlayarak şifrelerinizi çalabilir ve kimlik hırsızlığı yapabilirler. Hatta banka hesaplarınızdan para transferi gerçekleştirebilir, hatta bilgilerinizi Dark Web’de satabilirler bile” diyor.

 

Ortak şarj kullandığınız an, risk altındasınız!

 

Bu kötü amaçlı yazılımların doğrudan kamuya açık USB şarj istasyonlarına bile yüklenebileceğini söyleyen Uçurum, “Yani herhangi bir USB portunun bu anlamda temiz olup olmadığını anlamanın imkanı yok. Sadece telefonunuzu ortak bir USB porta takmanız bile yeterli olabilir. Bu da verilerinizi doğrudan bir cihaza aktarma olasılığına neden olur. Bugün O fotoğraf galerimize, rehberimize, not defterimize, video kamera ve mikrofonumuza, SMS’lerimize, WhatsApp ve diğer sosyal medya uygulamalarımıza kimlerin eriştiğini veya erişebileceğini bilmediğimiz bir ortamda; sürekli güvende kalma ihtiyacını göz ardı etmeden yaşamak zorundayız” diyor.

 

“Kendi adaptör ve powerbank’inizi kullanın, güvende olun”

 

Juice Jacking saldırısı ihtimalinin önüne geçmenin en iyi yolunun ortak alanlarda cihazlarınızı şarj etmemek ve kendi adaptörünüzü ya da powerbank’inizi kullanmak olduğunu hatırlatan Uçurum şöyle devam etti: “Günümüzde artık taşıması kolay, yüksek kapasiteli, oldukça hafif hızlı şarj cihazları geliştirildi. Hem çantanızda yer kaplamayacak, hem cihazınızı normalin çok üzerinde bir hızda şarj edecek böylesi imkanlar varken; ortak şarj riskine girmeye gerek yok diye düşünüyorum.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Pamukkale Turizm
Tema Tasarım | Osgaka.com