Pamukkale Turizm
Ana Sayfa Sağlık 22 Ağustos 2024 68 Görüntüleme

Obeziteye karşı 7 altın öneri

Günümüzde görülme sıklığı hızla artan obezitenin koroner kalp hastalıkları, hipertansiyon, diyabet gibi birçok hastalığı da beraberinde getirdiğini işaret eden Diyetisyen Büşra Tari, obeziteden korunma önerilerinde bulunarak “Obeziteyi bir hastalık olarak görüp, diyetisyen eşliğinde, hormonal değerlere, fiziksel duruma, cinsiyete, harcanan enerjiye uygun bir beslenme planı oluşturulup, davranış değişikliğine gidilmelidir” dedi.

 

Medical Park İncek Hastanesi’nden Diyetisyen Büşra Tari, obezite hakkında açıklamalarda bulundu.

Doğru beslenme ve fiziksel aktivitenin sağlıklı bir yaşam için son derece önemli olduğunu dile getiren Dyt. Tari, “Günümüzde obezite, hızla ilerlemekte ve koroner kalp hastalıkları, hipertansiyon, diyabet gibi birçok hastalığı da beraberinde getirmektedir. Sağlıklı kilo kontrolünün sadece fiziksel olarak hoş görünmenin ötesinde sağlık üzerinde yaratacağı olumlu etkileri de düşünmek gerekir” diye konuştu.

KİLO KONTROLÜNE DİKKAT EDİLMELİ

Kilo kontrolünün sağlanmasının bireyin sağlığı için önemli olduğunu dile getiren Dyt. Tari, “Kilo kontrolü için en etkili yol, düzenli, dengeli ve size özel hazırlanmış diyet ile beslenme ve düzenli egzersizdir. Bilinçsiz yapılan ve başarısızlıkla sonuçlanan her diyet, kilo vermeye karşı direncin biraz daha artmasına neden olur. Sık sık diyet yapan bireylerin, her diyet denemesinde, kilo kaybetmesi bir önceki denemesinden çok daha zor olmaktadır. Daha kaliteli ve sağlıklı bir yaşam için; yaşam tarzınızı yeniden düzenlemek  ve bunun için gerekli olan beslenme ve fiziksel aktivite değişikliğini gerçekleştirebilmek için e sağlıklı beslenme ve kilo kontrolü programı uygulanmaktadır. Bu program kapsamında kan tetkikleriniz yapıldıktan sonra doktor ve diyetisyen gözetiminde size özel diyet listeniz düzenlenecek ve kontrolleriniz planlanacaktır” şeklinde konuştu.

SAĞLIKLI BESLENMEK ÖNEMLİ

Obezite hakkında bilgi veren Dyt. Tari, “Obezite; hayat kalitesini düşürecek düzeyde vücutta yağın fazla miktarda depolanmasıdır. Besinlerle alınan enerjinin (kalori) harcanan enerjiden fazla olması, vücutta yağ depolanmasına sebep olur. Enerji dengesini tutturmak için, hedef sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmak olmalıdır. Vücudun ihtiyacı olan miktarlarda yeterli ve dengeli bir biçimde enerji alındığında normal kilo ve sağlık durumu korunabilir. Obeziteyi bir hastalık olarak görüp, diyetisyen eşliğinde, hormonal değerlere, fiziksel duruma, cinsiyete, harcanan enerjiye uygun bir beslenme planı oluşturulup, davranış değişikliğine gidilmelidir. Kişinin laboratuvar bulgularında bir sorun varsa tespit edilip, diyet oluşturulurken göz önüne alınmalıdır” dedi.

OBEZİTE RİSKİNİ AZALTACAK ÖNERİLER

Dyt. Tari, obeziteden korunmak için neler yapılabileceğini şu şekilde sıraladı:

  • “Planlı olunmalı. Öncelikle bir beslenme uzmanına danışarak, size uygun bir beslenme programı oluşturulmalı.
  • Beyaz ekmek, poğaça, açma gibi beyaz unlu rafine gıdalar tam buğday, çavdar gibi esmer, mineralden zengin ve lifli alternatifleriyle değiştirilmeli.
  • Her öğününüzde söğüş salata olmalı. Sebzeler lifli olduğundan, midede uzun süre kalarak doygunluk süresini uzatır. Aynı zamanda, çiğneme refleksini uyararak, beyne tokluk sinyallerinin ulaşmasını sağlar.
  • Yemeklere kullanılan yağ miktarına ve çeşidine dikkat edilmelidir. Etli yemeklere yağ koymaya gerek olmayıp, sebze yemeklerini 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı ile hazırlamak yeterli olacaktır.
  • Karbonhidratı pilav-makarnadan almak yerine çorbadan alınmalı ve yemeğe çorba, salatayla başlanmalı.
  • Et/tavuk/balık/peynir/yoğurt/yumurta grubundan biri mutlaka öğünlerde yer almalı. 
  • Diyete adaptasyon sürecini tamamladıktan sonra, haftada 3-4 gün minimum 30 dakika olacak şekilde yürüyüş, koşu, yüzme gibi egzersizler eklenmeli yağ yakımı desteklenmeli.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Pamukkale Turizm
Tema Tasarım | Osgaka.com