Pamukkale Turizm
Ana Sayfa Ekonomi 30 Temmuz 2024 71 Görüntüleme

Prof. Dr. Erkut Akkartal: Lojistik, Dünyadaki Gelirin Yaklaşık Yüzde 10’unu Kumanda Ediyor

Küreselleşme ve dijitalleşmenin etkisiyle lojistik sektöründe büyük bir büyüme yaşanıyor. Lojistiğin dünyadaki gelirin yaklaşık yüzde 8-10’luk bir bölümünü kumanda ettiğini ifade eden Prof. Dr. Erkut Akkartal, dolayısıyla bu alanda uzman profesyonellere olan ihtiyacın da her geçen gün arttığını vurguladı.

 Yeditepe Üniversitesi Lojistik Yönetimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Erkut Akkartal, lojistik sektöründe yaşanan gelişmeleri ve bu alandaki istihdam ihtiyacını değerlendirdi. 

Küresel ticaret hacminin arttığını ve tedarik zincirlerinin karmaşıklaştığını belirten Prof. Dr. Akkartal, özellikle pandemi sonrası dönemde küresel ticaretin yeniden şekillendiğini, yeni pazarların ortaya çıktığını vurguladı. 

 

“Dijitalleşme ve Otomasyon Yatırımları Arttı”

“Pandemi süreci, lojistik sektörünün esnekliğini ve adaptasyon yeteneğini test etti” ifadelerini kullanan Akkartal, şunları kaydetti:

“Lojistik yönetimi, sadece mal ve hizmetlerin taşınmasını değil, aynı zamanda depolama, stok yönetimi ve müşteri hizmetlerini de kapsayan geniş bir alan. Tedarik zincirlerinde yaşanan aksaklıklar, lojistik yönetimi mezunlarının kriz yönetimi ve hızlı çözüm üretme becerilerinin önemini ortaya koydu. Bu dönemde, lojistik sektöründe dijitalleşme ve otomasyon sistemlerine yapılan yatırımlar hızlandı.”

 

“Küresel Ekonominin Belkemiği”

Lojistik ve tedarik zinciri yönetiminin, küresel ekonominin belkemiğini oluşturduğunu kaydeden Prof. Dr. Erkut Akkartal, “Lojistik yönetimi, küresel tedarik zincirlerinin sürekliliğini sağlamak için kritik öneme sahiptir. Dijital teknolojilerin entegrasyonu, lojistik süreçlerin daha verimli yönetilmesini sağlıyor. Büyük veri analitiği, yapay zekâ ve otomasyon sistemlerinin kullanımı, lojistik operasyonlarının optimizasyonunda kritik rol oynuyor. Dolayısıyla ticarette ve lojistik alanında yaşanan bu gelişmeler, bu alanda bilgi sahibi olan lojistik profesyonellerine olan ihtiyacı da artırıyor” dedi. 

 

“Işınlanma İcat Edilmediği Sürece Lojistik…” 

“Lojistiğin dünya gelirinin yaklaşık yüzde 8-10’luk bir bölümünü kumanda ettiğini söyleyebiliriz” diyen Erkut Akkartal, “Elektronik ticaretin dayandığı temel noktalardan bir tanesi lojistik. Çünkü lojistik hariç e-ticaret her şeyi internetten yapıyor. Yani ışınlanma teknolojisi gelmediği sürece, elektronik ticaret başta olmak üzere lojistik her şeye yön verecek ve en önemli unsur olmaya devam edecek” diye konuştu. 

 

Geniş Kariyer Olanakları 

Lojistik yönetimi mezunlarının, e-ticaret, üretim, dağıtım ve perakende gibi çeşitli sektörlerde geniş kariyer olanaklarının bulunduğuna işaret eden Akkartal, şöyle devam etti:

“Üniversiteler ve eğitim kurumları, lojistik yönetimi alanında sundukları eğitim programları ve sertifikalarla nitelikli profesyoneller yetiştiriyor. İşverenler nitelikli lojistik profesyonelleri bulmak için üniversiteler ve eğitim kurumlarıyla işbirliği yapıyor. Ayrıca Lojistik Yönetimi, mezunlarının kendi işlerini en kolay kurabilecekleri bir alan.”

 

Sürdürülebilir Lojistik

Lojistik sektöründe taşımacılığın yüzde 89, depolamanın ise yüzde 11 seviyelerinde sera gazı emisyon payına sahip olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Erkut Akkartal, şunları kaydetti:

“Her sektöre katkısı bulunan lojistik sektörü de karbon emisyonlarını azaltmaya yönelik girişimlerde bulunmaktadır. Sürdürülebilir lojistikte uygulanan tüm sistem ve yaklaşımların, ileri teknoloji, inovasyon, dijitalleşmeyle entegre edilmesi sayesinde sektörel bazda pek çok avantaj sağlanabilir. Lojistik sektöründe karbon salınımını azaltmaya yönelik olarak Türkiye’nin önde gelen dış ticaret partnerlerinden olan Avrupa Birliği’nin ‘Yeşil Mutabakat’ı öne çıkmaktadır. Yeşil Mutabakat’a uyum sürecinde lojistik sektörünü de pek çok dönüşüm beklemektedir.” 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Pamukkale Turizm
Tema Tasarım | Osgaka.com