Pamukkale Turizm
Ana Sayfa Yaşam 16 Temmuz 2024 90 Görüntüleme

İstanbul Atlas Üniversitesi IRIS Laboratuvarı, biyoteknolojik ilaç araştırmaları yapacak

Boston Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Selim Ünlü’nün önderliği ve girişimi ile kurulan laboratuvarda çip bazlı ve çoklu ölçüm yöntemlerinin uygulamaları ve geliştirilmesi hedefleniyor. Gerekli analitik ölçüm cihazları ve örnek hazırlama imkanlarının yanı sıra moleküler mikrodizin robotunun da bulunacağı laboratuvar, araştırma iş birliklerine açık olacak. Böylece biyoteknoloji konusunda akademik çalışmalara katkıda bulunulması da amaçlanıyor.

Türkiye’nin tanı kitleri geliştirmesi ve tedavi için biyobenzer ilaçları konusunda araştırma altyapısına sahip olması gerektiğini belirten Prof. Dr. M. Selim Ünlü, “Sağlık ve ilaç endüstrisi alanında biyotek araştırmaların artması, gelecekte Türkiye’nin büyük masraf kalemlerini ve dışa bağımlılığını azaltmak için çok önemli. Kuracağımız bu laboratuvar ile akademik araştırmacılara deneysel ölçüm imkanları sağlamanın yanında yerli endüstri ile iş birliklerini de amaçlıyoruz” dedi.

İstanbul Atlas Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde IRIS Lab (Interferometric Reflectance Imaging Sensor Laboratuvarı) kuruluyor. Laboratuvarda çip bazlı ve çoklu ölçüm yöntemleri kullanılarak moleküler bağlanma dinamiklerinin araştırılması hedefleniyor. Boston Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Selim Ünlü’nün girişimi ile kurulan laboratuvarda Atlas Üniversitesi bünyesinde Prof. Dr. Ayhan Bilir ve Prof. Dr. Neşe Lortlar Ünlü önderliğinde histopatolojiden antibiyotik direncine ve tanı ve tedavi teknolojilerine varan geniş kapsamlı çalışmalar yapılması planlanıyor. Laboratuvardan öncelikle bilimsel çalışma ve araştırma yapan akademisyenler yararlanacak.

Moleküllerin birbiriyle etkileşimleri ölçülecek

Burada yürütülecek çalışmaların başta ilaç geliştirme ve tıbbi tanı araştırması olmak üzere sağlık endüstrisi alanında önemli bir rol alacağını belirten Prof. Dr. M. Selim Ünlü, “IRIS Laboratuvarı’nda yürütülecek akademik çalışmalarla yeni geliştirilecek ilaç moleküllerinin etkinlikleri konusunda ilk aşama olan bağlanma hızları araştırılacak. Türkiye’de günümüzde bu alanda ölçüm yapma imkânı var fakat buradaki araştırmaların farklı olan yönü, çip bazlı ve çoklu ölçümlerle yapılacak olması. Çoklu ölçümlerle alternatif molekülleri doğrudan karşılaştırma mümkün olacak.  Bu nedenle önemli bir bileşen olan mikrodizin yapabilme kabiliyetini de IRIS Lab’da kuruyoruz” diye konuştu.

 

 

Biyobenzer ilaçları üretmemiz gerekiyor

Bu çalışmaların ülkemiz açısından önemine işaret eden Prof. Dr. M. Selim Ünlü, “Türkiye’de tedavi teknolojileri sadece kimyasal özellikte olan ilaçları kısmen yerli olarak üretilebiliyor. İlaç, sağlık malzemeleri içinde en önemli harcama kalemlerinden birisi. 2000’li yıllarda, daha etkin biyolojik ilaçlar, kimyasal ilaçların yerini alıyor. Patent süresi dolmuş olan biyolojik ilaçların biyobenzerlerinin yapılması bütün dünyada yaygın bir akım. Ne yazık ki biyolojik ilaçları yapmak çok daha zor ve analitik karakterizasyon, bu çalışmaların önemli bir erken aşaması. Biyoteknoloji araştırmalarının güçlenmesi, gelecekte bu önemli masraf kalemlerinde yerli geliştirme ve üretim yapma sansımızı artıracaktır” diye konuştu.

Antibiyotik direnci ile ilgili çalışma yapılacak

Prof. Dr. M. Selim Ünlü, IRIS Lab’ın öncelikli bilimsel çalışmalara, ileriki süreçte endüstriye hizmet edebileceğini belirterek şunları söyledi: “Mikrodizin yapabilme ve mutasyonun getirdiği DNA bağlanma gücünün ölçülebilmesi sayesinde, ilaç direncine sebep olan birçok sayıda mikroorganizma mutasyonun aynı çip üzerinde mümkün olması yanında, bakterilerin ilaç tepkisine göre büyüme ve bölünme hızlarının tek parçacık seviyesinde görüntülenmesi, IRIS teknolojisi ile bu önemli konuda birbirini doğrulayan iki ayrı yöntem sunacaktır.”

Prof. Dr. M. Selim Ünlü, “Antibiyotik kullanımında dünyada açık ara birinciyiz. Bu laboratuvarda antibiyotik direncini de çalışmak istiyoruz” dedi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Pamukkale Turizm
Tema Tasarım | Osgaka.com