Pamukkale Turizm
Ana Sayfa Ekonomi 12 Temmuz 2024 276 Görüntüleme

Pirelli Goodwood Hız Festivali’nde lastiklerde yeni bir dönemi müjdeliyor

Bu kavramlar bağımsız üçüncü taraflarca belgelenen gelişmiş malzemeler kullanılarak üretilen lastiklerdeki bilgi toplayan ve ileten sensörler sayesinde hayata geçiriliyor. En güncel gelişmeler, bir süre önce başlayan ve şimdi iki yeni bölüm eklenen uzun bir hikayenin parçalarını oluşturuyor.

Bu yolculuğa öncülük eden Pirelli CyberTM Lastikler Pirelli’nin sensörlerle desteklenen sistemini içeriyor. Bu sistem, otomobil ile yol arasındaki tek temas noktası olan lastiklerin ilk kez ABS, ESP ve yol tutuş kontrolü dahil aracın denge kontrol sistemleriyle iletişim kurmasını sağlıyor. Sensörlerden alınan bilgiler daha iyi performans ve güvenlik sağlamak için kullanılıyor. Pagani Utopia bu teknolojiyi benimseyen ilk otomobil olacak. 

Daha iyi bağlantı sunmanın yanı sıra, lastiğin bu yeni döneminde çevreye de daha fazla dikkat edilecek. Araştırma ve geliştirme yatırımlarını sürdüren Pirelli fosil kökenli malzemelerin yerini alan yeni malzemeler sunuyor ve bu malzemelerin kökenini, izlenebilirliğini ve kullanımını belgeleyen üçüncü taraf sertifikasyonu sağlıyor. 2026 itibarıyla Pirelli’nin Avrupa’daki tüm fabrikalarında sadece FSCTM (Forest Stewardship CouncilTM – Orman Yönetim Konseyi) sertifikalı doğal kauçuk kullanma1 tercihi bu stratejinin önemli bir parçasını oluşturuyor. FSCTM orman yönetimi, biyolojik çeşitliliğin korunmasını ve dolayısıyla yerel işçilere ve topluluklara ekonomik fayda sağlanmasını şart koşan sıkı standartlar uyguluyor. Üst segment Jaguar Land Rover araçlarının geniş bir yelpazesinde FSCTM sertifikalı malzemeler içeren Pirelli lastikleri kullanılacak. JLR grubunun bugün yayınladığı bir açıklamayla Pirelli ile bu ürünler için bir tedarik sözleşmesi imzalandığı duyuruldu. 

 

CYBERTM LASTİK: OTOMOBİLİN ELEKTRONİK SİSTEMLERİYLE KONUŞAN LASTİKLER 

Pagani Utopia için özel olarak geliştirilen P Zero Corsa, P Zero Trofeo RS ve P Zero Winter versiyonlarının tümünde sırt deseninin iç kısmına gömülü özel sensörler yer alıyor. Bluetooth üzerinden aracın dinamik sistemlerini yöneten elektronik kontrol birimine bağlanan bu sensörler yararlı bilgiler sağlıyor. Otomobil bu sayede lastiklerden maksimum fayda elde etmek için aracın ekipmanı olan lastiklere en uygun sürüş modunu seçebiliyor. Otomobil ile lastikler arasındaki bu iletişim Pirelli’nin doğrudan otomobilin elektronik ‘beyni’ ile çalışacak şekilde tasarladığı ve uyguladığı bir yazılımla sağlanıyor. Örneğin, otomobile kış lastikleri takılıysa ABS’ye durma mesafelerini kısaltmak için lastiklerden en iyi nasıl yararlanabileceği iletilecektir. Öte yandan otomobilde yarı ‘slick’ lastikler kullanılıyorsa denge ve yol tutuş kontrol birimine ilave kavramanın bulunduğu bilgisi verilecektir. Bu bilgi olmadan, aracın kontrol sistemleri lastiklerin kendine özgü özelliklerini ve performansını göz ardı eden varsayımlar ve motor haritaları kullanarak daha temkinli bir şekilde çalışacaktır İçeriden edinilen bu ‘teknik bilgi’, otomobilin kontrol sistemlerinin çok daha etkin çalışmasını sağlayarak hem performansı hem de güvenliği artıracaktır. Halen satıştaki bazı otomobillerde bulunan ve benzersiz bir teklif olarak sunulan Pirelli CyberTM Lastik şimdi otomobil elektroniğinde uzmanlık düzeyini artıran ve otonom sürüşü de destekleyen yeni özelliği kazanıyor. 

 

2026 İTİBARIYLA AVRUPA’DAKİ TEK FSCTM SERTİFİKALI DOĞAL KAUÇUK 

Pirelli, Avrupa’daki fabrikalarında kullanılan tüm doğal kauçukların 2026 itibarıyla FSCTM sertifikalı olmasını hedefliyor. Süreç halen devam ediyor ve kademeli olarak tüm fabrikalarda devreye alınması planlanıyor. FSCTM orman yönetimi sertifikası, plantasyonların biyolojik çeşitliliği koruyacak ve bölgede yaşayan ve çalışan insanlara fayda sağlayacak şekilde yönetildiğini doğruluyor. FSCTM gözetim zincirinin sertifikasyon süreci, FSCTM sertifikalı malzemenin bilinçli olarak ayrıldığını ve plantasyondan lastik üreticisine kadar zincir boyunca sertifikasız malzemelerle kirletilmediğini belgeliyor. 

Pirelli, 2024 Goodwood Hız Festivali sırasında Jaguar Land Rover (JLR) ile bir iş birliğine imza attığını duyurdu. Pirelli bu iş birliği kapsamında JLR’ın lüks araç portföyü için orman kökenli ve FSCTM sertifikalı malzemelerin kullanıldığı lastikler tedarik edecek. 

Pirelli, dünyanın ilk FSCTM sertifikalı doğal kauçuk ve rayon içerikli yol lastiğini 2021 yılında tanıttı. Bu yolculuğun devamında 2024 sezonundaki ilk Grand Prix’den itibaren Formula 1’de FSCTM sertifikalı kauçuktan üretilen lastikler sunuldu. Birkaç hafta önce de yeni Pirelli P Zero Race RS2 ile FSCTM sertifikalı ilk bisiklet lastikleri lanse edildi. 

 

SANALLAŞTIRMA VE YAPAY ZEKA ÜRÜN GELİŞTİRMENİN ANAHTARI 

Sanallaştırma ve yapay zeka gibi yeni araçlar Pirelli’nin araştırma ve geliştirme taahhüdü sayesinde ürün ve teknoloji geliştirme süreçlerine ivme kazandırıyor. Şirket her yıl yüksek değerli lastik satış gelirlerinin yaklaşık %5,5’ini yatırımlara ayırıyor. 

Bu yatırımlar ve metodolojiler, elektrikli araçların (hem BEV hem de PHEV) özelliklerini desteklemek için tasarlanan Elect teknolojisi sayesinde Pirelli lastiklerini elektrikli araç segmentinin liderliğine taşıdı. Pirelli’nin 2023’te lanse ettiği P Zero E3, yenileme pazarı lastikleri lansman serisi genelinde %55’ten fazla biyo bazlı ve geri dönüştürülmüş malzemeden üretilen ilk UHP (ultra yüksek performans) lastiği olmanın yanı sıra üçüncü taraflarca ISO 14021 standardına göre belgelendirilen tek lastik konumunda bulunuyor. P Zero E ayrıca Avrupa etiketinde Üç “A” sınıfında değerlendiriliyor ve yeni Pirelli RunForward delinmeye karşı koruma teknolojisiyle sunuluyor. Bu ürün, Pirelli’nin fosil bazlı malzemeleri azaltma ve yerlerine doğal veya geri dönüştürülmüş malzemeler kullanma taahhüdünü vurguluyor. Müşteriler Pirelli tarafından tasarlanan ve lastiğin yanağında yer alan özel bir logo sayesinde hangi ürünlerin en az %50 oranında doğal veya geri dönüştürülmüş malzeme içerdiğini anlayabiliyor. Bu özel logoyu taşıyan en yeni lastik, birkaç hafta önce lanse edilen ve %50’den yüksek oranda doğal veya geri dönüştürülmüş malzeme içeren yeni P Zero Winter 2 Elect4 oldu.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Pamukkale Turizm
Tema Tasarım | Osgaka.com