Pamukkale Turizm
Ana Sayfa Sağlık 12 Temmuz 2024 229 Görüntüleme

Yaz hastalıklarına dikkat

Yaz aylarında okulların tatil olması, yıllık izinlerin daha fazla kullanılması, sıcaklar, tatil ve memleket ziyaretleriyle açık havada geçirilen süre artıyor. Bu durum da böcek ısırması, yılan sokması, güneş veya sıcak çarpması gibi sıcak ve açık havaya bağlı hastalıklarda artışa neden oluyor. Bu dönemde bağırsak enfeksiyonu ve ishal vakalarının da arttığını söyleyen 

Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Elif Hakko, “Ayrıca açıkta sergilenen ve satılan yiyecekler de sağlık sorunlarına yol açabiliyor” dedi.

 

Yazın sıcaklık nedeniyle vücudun büyük kısmının açıkta kalması, çoğunlukla kısa kollu ve şort biçiminde giysilerin tercih edilmesi; tatarcık, arı, sivrisinek gibi eklem bacaklıların sokmasını kolaylaştırıyor. Bu hastalıkların bir kısmının sadece böcek ısırığına karşı alerjik bir reaksiyon olarak ortaya çıkabildiğini ve lokal tedavi ile kısa sürede düzelebildiğini hatırlatan Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Elif Hakko, “Ancak sıtma, tatarcık humması gibi hastalıklar özgün tedavi gerektirir. Bu hastalıklar da yine yöreye özgüdür. Yani herhangi bir sivrisinek sokması sıtmaya yol açmaz. Sıtma, ancak bir bölgede yerleşik ise, yaz aylarında görülme sıklığı artabilir” diye konuştu. 

 

Besin zehirlenmeleri ve ishal vakaları artıyor 

Yaz aylarında sıcaklık artışı nedeniyle insanların gerek buharlaşma gerek terleme şeklinde çok miktarda sıvı kaybettiğini söyleyen Doç. Dr. Elif Hakko, “Oluşan bu susuzluğu gidermek için alınan sıvılar, yaz hastalıklarının bir diğer nedenidir. Özellikle kaynağı bilinmeyen, açıkta satılan veya dağıtılan denetimsiz içme suları ve bu sularla yıkanmış sebze ve meyveler yaz hastalıkları besin zehirlenmesine yol açabilir. Tifo, paratifo, viral hepatit ve yaz ishalleri de bu şekilde bulaşır” uyarısında bulundu.

 

Yazın yiyecekler daha çabuk bozuluyor

Bağırsak enfeksiyonlarının yaz aylarında artmasını aşırı su kaybına bağlayan Doç. Dr. Elif Hakko, “Çok su kaybettiğimizde ya da sıcaktan bunaldığımızda temizliğine çok dikkat etmeden erişebildiğimiz sıvıları tüketme eğilimi gösteririz. Böyle enfeksiyon riskini artırırız” dedi. Artan sıcaklığın yiyeceklerde de bozulmaya neden olduğunu hatırlatan Doç. Dr. Elif Hakko, “Yaz aylarında yiyecekler pişirilmiş olsalar bile mutlaka buzdolabında saklanmalı. Sıcakta kalan ve özellikle açıkta satılan yiyeceklerin üzerine mikrop taşıyan sineklerin konma riski ve mikropların proteinli gıdalar üzerinde daha kolay üremesi gıdaları adeta zehirli hale gelir” dedi. Yemeklerin kokmasının nedenini yiyecek üzerinde mikropların aşırı çoğalması olarak açıklayan Doç. Dr. Hakko, “Sütlü ve mayonezli yiyecekler, et, krema bu açıdan oldukça fazla risk taşır” dedi.

 

Açıkta satılan yiyeceklerden uzak durulmalı

Yazın içeceklere atılan buzların temiz suyla yapılıp yapılmadığının bilinemeyeceğini hatırlatan 

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Elif Hakko, buz tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Doç. Dr. Hakko, “Serinletici bir şeyler içmek istediğimizde sonradan buz atmak yerine, ağzı kapalı olarak soğutulmuş içecekleri tercih etmek daha doğru olur. Açıkta satılan lahmacun, buzdolabında saklanmayan kıyma, süt, yoğurt, kaymak, krema gibi yiyecekler de yazın oldukça tehlikeli. Her şeyden önce yiyeceklerin taze olmasına ve ürün paketliyse üzerindeki son kullanma tarihinin geçmemiş olmasına dikkat edilmeli” dedi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Pamukkale Turizm
Tema Tasarım | Osgaka.com