Pamukkale Turizm
Ana Sayfa Kültür & Sanat 9 Mayıs 2025 47 Görüntüleme

Marmara Adaları Kültür Sanat Aksı: Adada Kültür Sanat Var!

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) Avrupa Birliği desteğiyle hayata geçirdiği Ortaklaşa: Kültür, Diyalog ve Destek Programı’nın verdiği hibe ile finanse edilen Marmara Adaları Kültür Sanat Aksı (Marmara Aks) projesi Marmara, Avşa ve Ekinlik adalarında belediyeler, sivil toplum kuruluşları ve bireysel aktörlerin oluşturduğu yerel kültür-sanat ekosisteminin katılımcı, kapsayıcı ve demokratik bir yapı kazanmasını destekleme hedefi taşıyor.

Galimi Çınarlı Kırsal Kalkınma ve Turizm Derneği, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Marmara Adalar Belediyesi ortaklığı ile yürütülen proje, ada ölçeğinde dezavantajlı olma durumunu ortadan kaldırarak kültür-sanat hizmetlerine erişimde eşitsizlikleri azaltmayı, yerel halkın kültür-sanat politikasına katılımını artırmayı ve adalarda sürdürülebilir bir kültür-sanat ekosistemi oluşturmayı amaçlıyor. 

Proje ile sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetim iş birliği geliştirilirken; bu alanlarda çalışan kültür sanat aktörlerinin karşılaşacakları, tanışacakları, planlayacakları ve uygulayacakları ortamların yaratılması planlanıyor. Çınarlı Kültür ve Sanat Yerleşkesi’nin hizmete kazandırılması, Marmara Adalar Müzesi Etkinlikleri, Kültür Politikası Çalıştayı ve Ada Kültürleri Festivali gibi çalışmalarla ortaya çıkan dinamizmin sürekli hâle gelmesi hedefleniyor.

Çınarlı Kültür Sanat Yerleşkesi: Marmara Adası’nın Yeni Müştereği 

Balıkesir’e bağlı Marmara Adası’nın Çınarlı Mahallesi’nde hizmete sunulan yerleşkede etkinlikler başladı. Adalılar için yeni bir buluşma mekânı olan yerleşkenin ilk etkinlikleri çocuklara yönelik planlandı. 3 Mayıs Cumartesi günü çocuklarla birlikte film gösterimi yapıldı. Mayıs ayı boyunca, İngilizce deniz terimleri, teneke kayık yapımı, gitar ve resim atölyelerinin yapılacağı duyuruldu. 

Çınarlı Kültür Sanat Yerleşkesi’nde Neler Var?

Avni Özken Salonu: Elli kişi kapasiteli bölümsüz alanda ses ve görüntü sistemi bulunmaktadır.

Ortak Ofis ve Toplantı Mekânı: Sivil toplum kuruluşlarının kullanımı için oluşturulan ofiste televizyon ve on kişilik toplantı düzeni yer almaktadır.

Çocuk Etkinlik Odası: Yerleşkede çocukların aileleri ile birlikte etkinlikler yapabilecekleri alan bulunmaktadır. Çocuk oturma grubu ve oyunların yer aldığı alan çocuk etkinliklerinde kullanılmaktadır.

Çocuk Kitapları Kitaplığı: Çocuk ve Gençlik Yayınları’nın desteğiyle ada ve deniz temalı kitapların yer aldığı kitaplık bulunmaktadır.

Atölye-Mutfak: Yerleşkede yirmi kişilik oturma düzeni ile atölye alanı bulunmaktadır. Mutfak bölümünün yer aldığı atölyede yemek etkinliklerinin de gerçekleştirilmesi mümkündür.

Park: Yerleşkede kent mobilyalarının yer aldığı yeşil alan bulunmaktadır.

Çocuk Oyun Parkı: Yerleşkede çocuk oyun grubu yer almaktadır.

Çardak: Yerleşkede bulunan çınar ağacının altındaki alan bulunan alan açık hava toplantıları için de kullanılabilmektedir.

Müze Etkinlikleri Devam Ediyor

Marmara Aks projesi kapsamında her ay bir müze etkinliği gerçekleştirilmektedir. 24 Mayıs Cumartesi 20.00’de Avni Jale Özken Marmara Adalar Müzesi’nde Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali iş birliği ile gösterim yapılacaktır. Mancorna, Şarap Rengi Deniz ve Ucan Balık filmleri gösterilecektir.

Hak Temelli Yerel Kültür Politikası Çalıştayı: Temmuz 2025

Marmara, Avşa ve Ekinlik adalarındaki kamu kurumlarında görevli kültür profesyonellerinin, sivil toplum kuruluşları gönüllülerinin ve yapılacak çağrıya yanıt verenlerin katılımıyla Temmuz ayında gerçekleştirilecek çalıştayın çıktıları, Marmara Adaları Belediyesi’ne ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne sunulacaktır. Çalıştayda belediyenin kültür ve sanat alanında yol haritası için rehber oluşturacak bir politika belgesinin üretilmesi amaçlanmaktadır.

Misafir Sanatçı Programı

Sanatçı Sibel Horada, Marmara Aks projesi kapsamında Marmara Adası’nda misafir ediliyor. Sanatçı, ada ve adalılarla tanışıyor. Horada’nın ilk saha çalışmasının ardından hazırladığı işi Yerleşke açılışında sergilendi. Sibel Horada, yıl boyunca Marmara Adası ziyaretlerine devam edecek.

Ada Kültürleri Festivali: Eylül 2025

Marmara, Avşa ve Ekinlik adalarının kültürel çeşitliliğini, soyut-somut kültürel mirasını, arkeolojik zenginliğini, denizel kültürel değerlerini yansıtacak festival kapsamında Eylül ayında Çınarlı, Marmara Merkez, Gündoğdu, Topağaç, Asmalı, Saraylar, Avşa Merkez, Yiğitler ve Ekinlik yerleşimlerinde birer erkinlik gerçekleştirilecektir.

Marmara, Avşa ve Ekinlik adalarının kültürel çeşitliliğini, soyut-somut kültürel mirasını, arkeolojik zenginliğini, denizel kültürel peyzaj değerlerini yansıtacak ve her sene tekrarlanacak festival ilgili aktörlerin katılımıyla planlanıp uygulanacaktır. 

Ada Kültürleri Festivali, turizm bölgelerinde ekonomik getiriyi ve kitleselliği hedefleyen etkinliklerden farklı olarak, yerel kültürleri dâhil eden, sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliğine imkân sağlayacak şekilde gerçekleştirilecektir. İlki Marmara, Avşa ve Ekinlik adaları kültürlerini odağa alan festivalin geleneksel hale getirilmesi öngörülmektedir. Sonraki yıllarda diğer adaların kültürlerinin dâhil edilmesi planlanmaktadır.

Marmara Aks Hakkında

Marmara Adaları Kültür Sanat Aksı projesinin yürütücüsü Galimi Çınarlı Kırsal Kalkınma ve Turizm Derneği’dir. Proje ortakları ise Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Marmara Adaları Belediyesi’dir. ÇEKÜL Vakfı, Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği ve Gündoğdu Derneği projede iştirakçi olarak yer almaktadırlar.

 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Benzer Haberler

Pamukkale Turizm
Tema Tasarım | Osgaka.com