Orman Haftasında Yanan Alanlar Fidanlarla Buluşacak
Doğa ve ağaç sevgisini aşılamak için her yıl 21-26 Mart tarihleri arasında Orman Genel Müdürlüğü öncülüğünde tüm yurtta kutlanan Orman Haftası, bu yıl da pek çok etkinliğe sahne olacak. İzmir’in Urla ilçesinde geçen yıl yangından zarar gören alanda fidan dikimi ile başlayacak olan hafta, fidan dikim törenleri, fidan dağıtımları, söyleşiler ve sempozyumlar devam edecek. Bu yıl ki teması “Orman ve Gıda” olarak belirlenen hafta kapsamında ayrıca, ormanların sürdürülebilir gıda üretimindeki rolü ve ekosisteme katkısı ele alınacak.
1971 yılında Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından kabul edilen 21 Mart Dünya Ormancılık Günü, Türkiye’de de 1975’ten beri 21-26 Mart Orman Haftası olarak kutlanıyor. Ormanların korunması, geliştirilmesi ve gelecek nesillere aktarılması için 186 yıldır çalışan Orman Genel Müdürlüğü’nün koordinasyonunda gerçekleşen Orman Haftası, bu yıl da coşkuyla kutlanacak. Aynı zamanda Nevruz Bayramı ile aynı güne denk gelen 21 Mart, doğanın yeniden canlandığı, umudun ve yenilenmenin simgesi olarak kabul ediliyor.
Yanan Alanlara Yeni Fidanlar Dikilecek
Bu yıl Orman Haftası’nın en dikkat çekici etkinliklerinden biri İzmir’in Urla ilçesinde gerçekleştirilecek. Geçtiğimiz yıl orman yangınlarında zarar gören bölgede düzenlenecek fidan dikim törenine Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ve Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı da katılacak. Vatandaşların yoğun ilgisinin beklendiği etkinlikte, özellikle çocuklar ve gençler doğayla buluşacak.
Türkiye genelinde ise 30 farklı Orman Bölge Müdürlüğü’nde benzer fidan dikim etkinlikleri düzenlenecek. Böylece, yangınlarda zarar gören orman alanları yeniden yeşillendirilecek.
Ormanların Ekonomiye ve Gıdaya Katkısı Vurgulanacak
Bu yıl Orman Haftası, “Orman ve Gıda” temasıyla kutlanıyor. Etkinlikler kapsamında ormanların sürdürülebilir gıda üretimindeki rolü ve ekosisteme katkısı ele alınacak. Türkiye’de kestane, ıhlamur, mantar ve çeşitli orman meyveleri gibi birçok besin ürününün doğal olarak ormanlardan elde edildiğine dikkat çekilecek.
Gelecek Nesiller İçin Farkındalık Çalışmaları
Ormanların korunmasının ve sürdürülebilir yönetiminin önemine dikkat çeken yetkililer, bu kapsamda öğrencilere yönelik bilinçlendirme çalışmalarına da hız veriyor. Orman Genel Müdürlüğü, okullarda düzenlenen etkinliklerle çocuklara orman yangınlarıyla mücadele, ağaç sevgisi ve doğa bilinci konularında eğitimler veriyor. Ayrıca, ormanda ateş görüldüğünde 112’nin aranması gerektiği konusunda farkındalık çalışmaları yürütülüyor.
Türkiye, 186 yıldır ormanlarını koruma ve gelecek nesillere daha yeşil bir dünya bırakma hedefiyle çalışmalarına devam ediyor.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı