Pamukkale Turizm
Ana Sayfa Ekonomi 2 Ekim 2024 77 Görüntüleme

Galatasaraylılar Derneği Divanının “Galatasaray Tarihi” Özel Gündemli Toplantısı Gerçekleşti

Galatasaraylılar Derneği Divan Başkanı Reha Bilge, Divan Başkan vekili Esat Tansev ve raportör Mehtap Karacan’ın ev sahipliğinde, 28 Eylül 2024, cumartesi günü, Galatasaraylılar Derneği’nde gerçekleştirilen  Galatasaray Tarihi “ başlıklı özel gündem toplantısı büyük ilgi ile karşılandı.

Divan Başkanı Reha Bilge açılış konuşmasında, bu toplantının Galatasaray’ın tarihini farklı açılardan ele alarak kapsamlı bir şekilde gündeme almayı amaçladığını ifade etti. Toplantının hem geçmişin derinliklerine inmek hem de günümüzle bağdaştırarak Galatasaray’ın tarihsel önemini ve etkilerini anlamak için bir fırsat sunduğunu dile getirdi.

Divan toplantısında, Galatasaray’ın 1481 ila 1868 yılları arasındaki köklü tarihini, Galatasaray Spor Kulübü’nün kuruluşunu ve Galatasaraylı kimliği konuları ayrıntılı bir biçimde irdelenip tartışıldı. Etkinlikte konuşmacılar, Galatasaray’ın tarihindeki önemli dönüm noktalarını, eğitim sistemindeki değişimleri ve kurumsal evrimini ayrıntılarla ortaya koydular.

Reha Bilge konuşmasında, “Galatasaray’ın Tarihi 1481-1868” başlıklı yeni kitabından hareketle, Galatasaray’ın İmparatorluk Türkiye’sinin klasik dönemi ile yenileşme döneminin nasıl iç içe geçtiğini örneklerle anlattı. Bilge hem Türk tarih yazıcılarının eserlerine hem de yabancı gezginlerin anılarına dayanan bilgilerle, Galatasaray’ın tarihsel serüvenine yeni bir bakış açısı sundu.

Melih Şabanoğlu ise; “Bugün spor, jimnastik, futbol deyince tüm dünya aynı şeyi anlıyor. Ancak yaklaşık 150 yıl önce durum böyle değildi. Benzer şey Galatasaray Futbol Kulübü’nün kuruluşu için de büyük ölçüde geçerlidir. Galatasaray Futbol Kulübü’nün 1905 yılında ortaya çıkması bugün, zamanın ruhuna uygun bir gelişim olarak algılanır. Bu büyük ölçüde doğrudur, ancak zamanın ruhuna göre hareket etmek Galatasaray’ın ortaya çıkışındaki fevkaladeliği de örtmemelidir. Öyleyse 1905 yılına bir kez daha bakmalıyız “dedi.

Prof.Dr.Ali Ergur konuşmasında; “ Galatasaray Camiası’nın toplumsal-kültürel bir çevre olarak inşa edilmesinin temel koşulu “ Galatasaraylılık” kavramının bir söylem unsuruna dönüşmesi olarak tanımlanabilir. Galatasaraylılık, hatta bizatihi Galatasaray kavramının kendisi, kendini o camiaya ait hissedenler nezdinde tartışılmayan bir a priori konumu işgal eder. Bununla birlikte, Galatasaraylılık, hem büyük kavramın durumunda olduğu gibi, her topluluğa, her toplumsal-ekonomik çevreye, hatta her bireye göre değişebilmektedir. Ancak bunun ötesinde, Galatasaray kavramı ve kurumsal işlevleri, kuruluştan bu yana geçen tarihsel sürecin her farklı döneminde farklı anlamlar kazanmıştır. Bu durum, dönemin genel toplumsal ekonomik koşullarıyla yakından ilgilidir. Galatasaray tarihi boyunca, kavrama atfedilen özellikler değişmiştir. Diğer yandan, Galatasaray kavramı, aynı zamanda bazı değişmeyen anlamları barındırır. Galatasaray tarihi, bu bağlamda toplum bilimsel bir olgu olarak tartışılacaktır “şeklinde görüş bildirdi.

Etkinliğin ardından yapılan konuşmalarda, Galatasaray’ın toplumsal ve kültürel etkileri üzerine yapılan tartışmalar, katılımcılar arasında derinlemesine bir anlayış ve bilgi alışverişi sağladı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Pamukkale Turizm
Tema Tasarım | Osgaka.com