Pamukkale Turizm
Ana Sayfa Kültür & Sanat 4 Eylül 2024 59 Görüntüleme

İçimdeki Şehir kapılarını Borusan Contemporary’de açıyor

Kariyerinde
pek çok ödül, uluslararası sergi ve yayın bulunan Aitken’in, kültür dünyasının çok yönlü sanat yönetmeni Jérôme Sans küratörlüğünde gerçekleştireceği monografisi “İçimdeki Şehir”, 2007-2024 yıllarını kapsayan yapıtları ile ziyaretçileri mekâna özgü bir yolculuğa çıkarırken,
modern yaşamın olağanüstü bir izdüşümünü sunuyor. Sanatçının,
  Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu siparişiyle ürettiği son heykelini de içeren sergi, 14 Eylül 2024 
– 17 Ağustos 2025 tarihleri arasında Perili Köşk’te ziyaret edilebilecek.

 

Perili Köşk, sergiyle eşzamanlı olarak Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndan bir seçki sunan Ebedi Prelüt sergisine de ev sahipliği yapacak. Müzenin yeni alımlarının da sanatseverlerle buluşacağı seçki, uluslararası çağdaş sanatın önde gelen isimlerinin güncel yapıtlarını
 Dr. Necmi Sönmez küratörlüğünde bir araya getiriyor. 

 

Borusan Contemporary, kültür sanat sezonunda sanatseverleri, güncel sanatın önemli imzalarından Doug Aitken ile buluşturuyor. Bireysellik ve özgürlük kavramlarının bugününü araştıran, sanat üretiminin olanaklarını zorlayan ve izleyicisini bilincin sınırlarına doğru kışkırtan multimedya sanatçısı Doug Aitken’in Borusan Contemporary’de gerçekleşen Türkiye’deki ilk kişisel sergisi “İçimdeki Şehir”, insanın bireysel tarihi ve günümüz insanlık durumuna bir bakış sunuyor. 

90’lı yıllardan bu yana çağdaş sanatın farklı pratikleri ve diskurlarının sınırlarını zorlayan Amerikalı multidisipliner sanatçı Doug Aitken, modern yaşamın ve hiperbağlantılılığın karmaşıklıklarını ve çelişkilerini, neoliberal küreselleşmiş toplumdaki özgürlüğün anlamını ve bunun bireylerin izolasyonu üzerindeki olası etkilerini ele alıyor. Bu kavramsal yolculuğun bir özeti niteliğindeki monografik sergisi İçimdeki Şehir, sanatçının 2007’den 2024’e kadar uzanan üretimlerinden bir seçki sunuyor. 14 Eylül 2024 – 17 Ağustos 2025 tarihleri arasında Perili Köşk’te ziyaret edilebilecek sergi, çok yönlü bir sanat yönetmeni olan Jérôme Sans küratörlüğünde düzenleniyor. Aitken’in geniş yelpazedeki sanatsal pratiğini, farklı disiplinlerle bir araya getirdiği sergi, ziyaretçileri pasif bir gözlemciden öteye geçerek, kentlerin dokusu ve ritmiyle olduğu gibi içinde bulundukları mekânla da etkileşime girmeye davet ediyor.

Özellikle şehirleri merkeze alan çalışmalar, günümüzün aşırı bağlantılı dünyasının durumunu ve paradoksal izolasyonunu araştırıyor. Hareket ile hareketsizlik, aşırı hız ile yavaşlık, bağlantı ile yalnızlık arasında yer alan bu çalışmalar, kentsel, fiziksel, dijital ve duygusal ortamlarında insan hareketliliğini sorguluyor. Yalnızlıktan, genişleyen mega şehirlerin muazzam kütlesi ve sınırsız dijital okyanus içindeki silinmeden bahseden sergi, insanlığın yönünü sorgulayarak günümüz iletişim, bağlantı kurma, algılama ve varoluş biçimlerine yanıt veriyor. Doug Aitken, günümüzün eşsiz hızlı temposuyla yaşarken, hızlı teknolojik ilerleme ve değişen kentsel manzaralar içinde yön bulabilmenin zorluklarına dikkat çekiyor. 

Bir kedinin meraklı adımları ile Ebedi Prelüt 

İçimdeki Şehir ile eş zamanlı olarak Perili Köşk’ün büyüleyici atmosferinde yer alacak Borusan Contemporary Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndan bir seçki sunan Ebedi Prelüt sergisi ise ziyaretçileri bu özel mekânın girişinden terasına, bir kedinin meraklı adımlarıyla keşfe çıkmaya davet ediyor. Serginin her adımında neon heykeller, video yerleştirmeleri, müdahale edilmiş fotoğraflar ve kavramsal çalışmalar ile sunulan görsel deneyim, izleyicilere sanatın farklı boyutlarını derinlemesine inceleme fırsatı veriyor. Uluslararası çağdaş sanatın önde gelen isimlerinin eserlerini bir araya getiren sergi, önemli bir bölümü ilk kez gösterilecek olan, farklı dijital tekniklerle üretilmiş çalışmalardan oluşuyor.  

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Pamukkale Turizm
Tema Tasarım | Osgaka.com