Pamukkale Turizm
Ana Sayfa Kültür & Sanat 28 Ağustos 2024 78 Görüntüleme

Eleştirmenlerden Tam Not Alan ATATÜRK 1881-1919 Filmleri ve Sonrasında Dizi Versiyonu Prime Video’da Yayınlanacak

Cumhuriyetimizin 100.yılında izleyiciyle buluşan ATATÜRK 1881-1919’un ilk filmi 9 Eylül’de yalnızca Prime Video’da yayınlanacak. İkinci film ise 29 Ekim’de izleyicilerle buluşacak. 10 Kasım’dan itibaren de altı bölümlük dizi versiyonuyla ATATÜRK 1881-1919, Türkiye’de sadece ve ilk kez Prime Video üzerinden izlenebilecek. 

Prime Video, geçtiğimiz yıl sinemalarda gösterime giren ATATÜRK 1881-1919 filmlerini ve altı bölümlük dizisini yayınlayacağını duyurdu. Prime Video, ATATÜRK 1881-1919 ilk filmini 9 Eylül, ikincisini ise Türkiye Cumhuriyeti’nin 101. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında 29 Ekim tarihinde yayınlayacak. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü anma günü olan 10 Kasım’dan itibaren, filmlerin altı bölümlük dizi versiyonu yalnızca Prime Video Türkiye’de izlenebilecek. 

Üç yıllık titiz bir çalışmayla altı bölümlük dizi olarak çekilen ATATÜRK 1881-1919, Cumhuriyetimizin 100. yılına özel olarak iki bölümlük bir film olarak sinemalarda izleyiciye sunuldu. Prime Video ve Lanistar Media tarafından gerçekleştirilen anlaşma ile Prime üyeleri, filmlerin yanı sıra dizi formatını da izleme şansına sahip olacak.

1881-1915 yılları arasındaki dönemi kapsayan ilk film, Mustafa Kemal’in çocukluğundan başlayarak onun bir lider ve kahraman olma sürecini anlatıyor. Mustafa Kemal’in bir subay, insan, arkadaş, aşık ve çocuk olarak karakterini şekillendiren motifleri işleyen film, 1915’e kadar ülkesini seferber eden bir ulusal kahraman olma yolculuğunu gözler önüne seriyor ve “Atatürk” unvanını nasıl kazandığını anlatıyor. 

29 Ekim’de yayınlanacak ikinci film, bağımsızlık mücadelesi ve Atatürk’ün liderlik rolünü, dönemin isimli ve isimsiz kahramanlarıyla birlikte ele alıyor. 1915’te Çanakkale Cephesi’nde büyük bir sınav veren Mustafa Kemal’in önünde başka savaşlar da bulunuyor. Doğu Cephesi’nde Ruslara, Suriye cephesinde ise İngilizlere karşı büyük mücadelesinin ardından 1. Dünya Savaşı’nı kaybetmeyen tek Osmanlı Subayı olarak tarihe geçişi, gözler önüne seriliyor. 

Bir Mehmet Ada Öztekin filmi ATATÜRK 1881-1919, Millî Mücadele’yle kahramana dönüşerek hem kendi hem de ülkesinin kaderini değiştiren bir lideri anlatıyor. Senaryosunu Necati Şahin’in kaleme aldığı filmde; Mustafa Kemal rolünü Aras Bulut İynemli, Zübeyde Hanım’ı Songül Öden, Enver Paşa’yı Sarp Akkaya ve Madame Corinne’i Esra Bilgiç canlandırıyor.

Filmin kadrosunda tarih danışmanları olarak Orhan Çekiç, Saadet Özen ve Hacı Mehmet Duranoğlu, askeri danışman olarak Tuncel Koç, askeri kostüm danışmanı olarak Kadir Türker Geçer, Osmanlı Türkçesi danışmanı olarak Üzeyir Karataş yer alıyor.

ATATÜRK 1881-1919 filmi, Cumhuriyetin 100. Yılında, Türkiye’den hemen sonra İngiltere, Fransa, Almanya, Belçika, Avusturya, Danimarka, İsviçre, İsveç ve Hollanda’da sinemalarda gösterime girdi. Film, Kosova, Azerbaycan, Kazakistan, Tayvan, Avustralya ve bütün Orta Doğu bölgesinin içinde olduğu 30’dan fazla ülkede gösterildi.  Helsinki, Riga, Atlanta, Los Angles, Varşova, Washington, Prag ve Senagal’de yapılan gösterimlerle Asya, Avrupa, Amerika, Afrika ve Avustralya olmak üzere dünyanın beş kıtasına ulaştı. Avrupa’da, Türk filmleri içinde, pandemiden beri ulaşılan en yüksek rakam olan 159 salonda gösterildi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Pamukkale Turizm
Tema Tasarım | Osgaka.com