Pamukkale Turizm
Ana Sayfa Sağlık 27 Ağustos 2024 84 Görüntüleme

Havuzda Serinledikten Sonra Gelen Kulak Ağrısına Dikkat!

Sıcak havalarda deniz ve havuza girme sıklığının artması ile kulak enfeksiyonlarında da önemli bir artış yaşanıyor. Kış aylarında her 10 hastadan 4’ü kulak enfeksiyonu şikayetiyle doktora başvururken, yaz aylarında bu sayı 8’e çıkıyor. Bu dönemde kulak enfeksiyonlarından korunmak için bazı önemli noktalara dikkat edilmesi gerekiyor. Memorial Bahçelievler Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Op. Dr. Ömer Çelikal, kulak enfeksiyonları ile ilgili bilgi verdi. 

Yazın en çok dış kulak yolu enfeksiyonu görülüyor

Kulak yolu girişinden kulak zarına kadar olan kısım dış kulak yolu olarak bilinmektedir. Kulak zarından sonraki, çekiç, örs ve üzengi kemiklerinin olduğu kısım orta kulak boşluğudur. Dış kulak yolunda oluşan enfeksiyonlara dış kulak yolu enfeksiyonu, kulak zarının iç kısmında kemikçiklerin olduğu bölgede olan enfeksiyonlara orta kulak enfeksiyonu adı verilmektedir. Kış aylarında daha sık orta kulak enfeksiyonu görülürken, yaz aylarında dış kulak yolu enfeksiyonunu daha fazla ortaya çıkmaktadır.

Ağrı kulak kepçesi hareket ettirilince artar

Dış kulak yolu enfeksiyonlarının en tipik, en önemli belirtisi; dayanılmaz düzeyde kulak ağrısıdır. Bu kulak ağrısı çok şiddetlidir. Hastalar kulak kepçesinin hareket ettirilmesiyle çok şiddetli ağrı duymaktadırlar. Buna ek olarak kaşıntı, tıkanma, akıntı şikayetleri de eşlik etmektedir.

Temizliğinden emin olmadığınız suya girmeyin 

Dış kulak iltihabı, kulak kanalı derisinde bakterilerin neden olduğu akut bir enfeksiyondur. Dış kulak yolu enfeksiyonu özellikle havuz ve denizden ya da kirli sulardan geçen bakteriler, bazen de mantarlara bağlı enfeksiyon sonucu oluşmaktadır. Nemli ortam bakteri ve mantarların üremesini kolaylaştırmaktadır. Kirli sulardan uzak durulmalıdır. Havuz ve denize girme sonrası dış kulak yolunun tam olarak kurutulması önemli korunma yöntemlerindendir. Sık kulak enfeksiyonu geçiren bireyler havuza ve denize girmeden önce kulak tıkacı kullanmaları, enfeksiyonu önlemede etkili yöntemdir.

Tedavisi ihmal edilmemeli

Dış kulak yolu enfeksiyonu tedavi sonrasında 1 hafta ile 10 gün içerisinde iyileşme gözlemlenmektedir. Nadir de olsa; dış kulak enfeksiyonları özelikle bağışıklık sistemi bozukluğu olan hastalarda ilerlemesine neden olabilmektedir. Orta kulak, kafatası kemiklerine, beyine yayılım yayılması sonucu ciddi hayatı tehdit edebilecek durumlarla karşılaşabiliyoruz. Risk grubu olan hastalar yakın takip edilmelidir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Pamukkale Turizm
Tema Tasarım | Osgaka.com