Pamukkale Turizm
Ana Sayfa Yaşam 22 Ağustos 2024 33 Görüntüleme

Samsung ve UNDP’nin kadınlara özel yapay zeka sınıfı ilk mezunlarını verirken genç kadınlar başarı hikayelerini bilimle yazdı

Genç kadınlara mentorluk desteğiyle birlikte, dijital alanda gelişim ve yenilikçi çözüm üretme fırsatları sunan yapay zeka eğitimlerinin sonunda başarılı projeler çeşitli kategorilerde ödül aldı. Samsung’un sağladığı eğitim ve yönlendirmeler, katılımcı genç kadınların bilimsel çalışmaları ve toplumsal duyarlılığıyla birleşerek somut projelere ve başarı hikayelerine dönüştü. 

 

Samsung ve UNDP’nin toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda bilinç yükseltmeyi ve genç kadınları eleştirel düşünme, problem çözme ve yaratıcı fikirler üretme konusunda teşvik etmeyi amaçlayan özel yapay zeka (AI) sınıfı, Innovation Campus Programı kapsamında Dünya Kadınlar Günü’nün kutlandığı 8 Mart haftasında açıldı. Eğitim sonrasında verilen mentorluk desteğiyle genç kadınlar, kişisel ve profesyonel gelişimlerine katkı sağlayacak şekilde, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına (SKA’lara) hizmet edebilecek toplumsal faydayı amaçlayan bilim projeleri geliştirdi. 

 

Genç kadınlar bilimin gücüyle toplumsal faydayı buluşturan yenilikçi projeler geliştirdi

Innovation Campus kapsamındaki yapay zeka eğitimlerine katılan genç kadınlar, makine öğrenimi, doğal dil işleme ve dil modelleri, sinir ağları ve derin öğrenmenin yanı sıra SKA’lar perspektifinde keşifsel veri analizi ve sunum becerileri gibi alanlarda, formel eğitim içeriklerinde yer almayan bilgiler edindi. Genç kadınlar ayrıca SDG AI Lab tarafından verilen Yapay Zeka Teknolojilerinde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği eğitimiyle de farkındalık kazanma olanağı buldu. Özel yapay zeka sınıfını tamamlayan genç kadınlar, yenilikçi, yaratıcı ve SKA’lar çerçevesinde topluma fayda sağlayan projelerinin sunumunu gerçekleştirdi. 

 

Genç kadınlara yönelik AI sınıfının mezunları arasında “En Yenilikçi Proje” ve “En İyi Proje” ödüllerini, Ceren Kılıç, Mihriban Özdemir ve Türkan Rişvan’dan oluşan ekibin hazırladığı, makine öğrenmesi kullanımını içeren “Kumul Bitkilerin Loggerhead Deniz Kaplumbağalarına Etkisi” başlıklı proje aldı. “En İyi Teknik Uygulama” ödülünü, Buket Gençaydın’ın nörogörüntüleme verileri üzerinden ADHD (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu) tahmini yapabilecek bir makine öğrenimi modeli geliştirdiği “ADHD Tahmini” projesi kazandı.

 

“Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına En Uygun Proje” ödülü, Tuğba Melisa Güngör’ün “Türkiye’de Sıcaklık Artışı ve Yağış Değişimlerinin Tarımsal Üretime Etkisi” projesi ile Begüm Nur Okur ve Melisa Erce’den oluşan ekibin “Önleyici Bakım” projesine verildi. “En Başarılı Sunum” ödülünü almaya Gülce Berfin Ercan’ın sokak hayvanlarının refahını artırmayı ve onların topluma entegrasyonunu sağlamayı hedefleyen “Pati Kurtarma” projesi hak kazandı. “En Uygulanabilir ve Ölçeklenebilir Proje” ödülünü ise Selin Ataş’ın cilt benlerini iyi huylu veya kötü huylu (melanom) olarak sınıflandırmak için derin öğrenme tekniklerini kullanan “Cilt Benleri Sınıflandırma Web Uygulaması” projesi aldı. 

 

Innovation Campus yapay zeka sınıfı deneyimi genç kadınlar için güçlendirici oldu

Innovation Campus kapsamındaki AI sınıfı eğitimleri sonrasında 14 numaralı SKA “Sudaki Yaşam” başlığında deniz ve okyanus ekosistemlerinin korunmasını amaçlayan ve En İyi Proje seçilen projenin yaratıcılarından Mihriban Özdemir, Innovation Campus deneyimini şöyle aktardı: “Innovation Campus yolculuğum, yeni teknolojiler öğrenmek ve bu bilgileri gerçek dünyada kullanmak için çok güzel bir fırsattı. Bu süreç hem teknik anlamda becerilerimi geliştirmemi hem de iş hayatına daha hazırlıklı olmamı sağladı.” 

 

“Cilt Benleri Sınıflandırma Web Uygulaması” ile “En Uygulanabilir ve Ölçeklenebilir Proje” ödülünü alan Selin Ataş ise “Innovation Campus, benim için teknolojiyi kullanarak topluma, dünyaya fayda sağlamayı amaçlayan bir program anlamına geliyor. Program toplumsal fayda sağlama konusundaki farkındalığımı artırırken, yapay zeka ve veri bilimi alanlarında teknik bilgimi ve problem çözme yeteneklerimi geliştirmem açısından da önemli bir fırsat sundu” dedi. 

 

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına En Uygun Proje ödülünü ekip arkadaşı ile paylaşan Begüm Nur Okur, “Bir endüstri mühendisi adayı olarak tamamladığım Innovation Campus, benim için yapay zeka alanındaki ilk sistematik öğrenme sürecimi temsil ediyor. Yapay zeka ve veri bilimi alanlarındaki yolculuğun nerelere gidebileceğini fark etme, güzelliklerinin ve zorluklarının neler olduğunu görme fırsatı yakaladım” yorumunu yaptı.

 

Samsung Electronics Türkiye ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye iş birliğiyle hayata geçirilen Innovation Campus Programı, gençlere en yeni teknolojiler, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA’lar), Yapay Zeka ve iş yaşamına hazırlık gibi konularda formel eğitim alanının dışında donanımlar kazandırmayı ve onlara yaratıcılıklarını ve üretkenliklerini yaşadıkları topluma fayda sağlayacak projelere aktarabilme olanaklarını sunmayı amaçlıyor. Program önümüzdeki dönemde eğitimlerle gençlerin ve kadınların güçlenmesini desteklemeye ve onları geleceğe hazırlamaya devam edecek.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Pamukkale Turizm
Tema Tasarım | Osgaka.com