Pamukkale Turizm
Ana Sayfa Yaşam 19 Ağustos 2024 71 Görüntüleme

Banka dolandırıcılıklarında en çok kullanılan yöntemler ve korunma ipuçları

Teknolojinin gelişimiyle gün geçtikte daha donanımlı olan kötü amaçlı aktörler, banka dolandırıcılıklarıyla çevrimiçi dünyada büyük bir sorun haline geldi.

Birden fazla yöntemin bir arada kullanıldığı banka dolandırıcılıklarının en kötü niyetli ve sofistike saldırılar olduğunu belirten Bitdefender Antivirüs Türkiye distribütörü Laykon Bilişim’in Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, banka dolandırıcılığında en çok kullanılan yöntemleri ve alınması gereken önlemleri paylaşıyor.

 

Bankacılık işlemlerinin çevrimiçi olarak gerçekleştirilmesini sağlayan teknolojilerin gelişimi ve kötü amaçlı aktörlerin buna hızlıca adapte olmaları, banka dolandırıcılıklarında önemli bir artış yaşanmasına neden oldu. 2022 yılında, ABD’de 1,59 milyar dolar tutarında yaşanan dolandırıcılık örneği bunun en somut kanıtı. Bireylerin ve kuruluşların finansal hayatlarını olumsuz yönde etkileyen bu tür dolandırıcılıklar, finansal kayıpların yanı sıra bankacılık sistemine olan güveni de sarsıyor. Kişi ve kurumların banka dolandırıcılıklarına karşı her zamandakinden daha fazla bilinç kazanmasını ve önlem alması gerektiğini ifade eden Bitdefender Antivirüs Türkiye distribütörü Laykon Bilişim’in Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, banka dolandırıcılığında en çok kullanılan yöntemleri ve alınması gereken önlemleri paylaşıyor.

 

Farkında Olunması Gereken 10 Banka Dolandırıcılığı Türü

 

1. Avans Ücreti Dolandırıcılığı: Büyük miktarda para, kredi veya karlı yatırımlara erişim vadeden bu dolandırıcılık, kurbanların talep veya başvurularını kabul etmek için ‘işleme koyma’ adı altında ücret ödenmesini talep ediyor.

 

2. Fazla Ödeme Dolandırıcılığı: Fazla çek ödemesi dolandırıcılığı, siber dolandırıcılar arasında çok popüler hale geldi. Genellikle kişilerin borçlu olduğu tutardan daha yüksek miktarda sahte çekler sağlayan dolandırıcılar, ardından hemen harekete geçip aradaki farkın ödenmesini talep ediyor. 

 

3. Vergi Sezonu Dolandırıcılığı: Dolandırıcılar, vergi sorunlarını çözme veya vergi iadesi sağlama bahanesiyle kişisel ve mali bilgileri elde etmek için genellikle, vergi döneminde yetkilileri veya kurumları taklit ediyor. 

 

4. Çevrimiçi Satış Dolandırıcılığı: Popüler bir e-ticaret sitesinde yasal satıcılar gibi davranan dolandırıcılar, var olmayan ya da düşük kaliteli ürünler sunarak kişileri tuzaklarına çekiyor. Bunun sonucunda para iadesi talep eden kişiler için de takip edilemeyen ödeme yöntemleri kullanan dolandırıcılar, parayı geri almayı zorlaştırmak için ellerinden geleni yapıyor.

 

5. Sosyal Medya Dolandırıcılığı: Sosyal medya platformlarında arkadaşlarını, ailelerini veya güvenilir işletmeleri taklit eden dolandırıcılar, diğer kullanıcıları kişisel bilgilerini paylaşmaları veya para göndermeleri için kandırarak mali kayıplara yol açıyor. Aynı zamanda bu dolandırıcılıklar, sosyal medyada inşa edilen güveni de istismar ediyor.

 

6. Paket Teslimatı Dolandırıcılığı: Paket teslimatlarının geciktiğini iddia eden dolandırıcılar, sorunu ‘çözmek’ için sahte bildirimler göndererek kullanıcıların kişisel bilgilerini veya ödeme detaylarını talep ediyor.

 

7. Para Bağışı Dolandırıcılığı: Özellikle doğal afetler veya krizlerde sırasında hayır kurumu temsilcisi gibi davranan dolandırıcılar, yardımsever kişilerden para bağışında bulunmasını talep ediyor. Talep edilen bağışlar, genellikle banka havaleleri veya ön ödemeli kartlar gibi takip edilmesi zor olan belirli ödeme yöntemleriyle kötü amaçlı kişilere ulaşıyor.

 

8. Yatırım Dolandırıcılığı: Yatırım uzmanlarının kimliğine bürünen dolandırıcılar, kullanıcıların kişisel ve finansal bilgilerini veya peşin ücret almak için yüksek yatırım getirileri vadediyor. Gerçek olamayacak kadar iyi tekliflerde bulunan dolandırıcılar, minimum riskle yüksek getiri sunarak kurbanlarını tuzaklarına çekiyor.

 

9. Teknik Destek Dolandırıcılığı: Teknik destek gibi davranan dolandırıcılar, kişinin bilgisayarına veya mobil cihazına uzaktan erişim talep eden uzaktan dolandırıcıları içeriyor.

 

10. Kamu Hizmeti Şirketi Dolandırıcılığı: Kamu hizmeti şirketlerinden (elektrik, su, gaz) bir temsilci gibi davranan dolandırıcılar, kişileri hizmet kesintisi ile tehdit ederek para çalmayı amaçlıyor. Bu tür dolandırıcılıklar, genellikle telefon veya e-posta üzerinden gerçekleşiyor.

 

Bankacılık Dolandırıcılığından Nasıl Kaçınılır?

 

1. Finans kurumlarından gelen beklenmedik iletişimlerin gerçekliğini her zaman doğrulayın.

 

2. Görünüşte saygın biri sizden hemen harekete geçmenizi isterse, durun ve değerlendirin. Banka uyarı mesajlarını dikkate almayın ve açıklığa kavuşturmak için şubenizi kendiniz arayın.

 

3. Kötü amaçlı yazılımlara ve keylogger’lara karşı korunmak için güncel güvenlik yazılımları kullanın.

 

4. Hesaplarınıza başka bir güvenlik katmanı eklemek için çok faktörlü kimlik doğrulama (MFA) kullanın.

 

5. Banka ekstrelerinizi yakından takip edin ve şüpheli faaliyetleri derhal bildirin.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Pamukkale Turizm
Tema Tasarım | Osgaka.com