Pamukkale Turizm
Ana Sayfa Sağlık 14 Ağustos 2024 68 Görüntüleme

2045’te her 8 yetişkinden 1’i diyabetli olacak Diyabet gözü bozuyor

Diyabet, halk arasında bilinen adıyla şeker hastalığı; toplumdaki genel kanının aksine fazla şeker tüketimine bağlı olarak değil, pankreasın işlev bozukluğundan ya da insülin direnci denen insülin etkinliğinin azlığından kaynaklanır.

Dünya çapında giderek artan diyabetin göz sağlığını ciddi şekilde tehdit ettiğini vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Burcu Usta Uslu, “Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF) 2045 yılında yaklaşık 783 milyon kişinin diyabet hastası olacağını öngörüyor. Bu da her 8 yetişkinden 1’inin diyabetten muzdarip olacağı anlamını taşıyor” dedi.

Kontrol altına alınmayan diyabetin başka birçok kronik sorun yarattığı biliniyor. Göz sağlığının da diyabetten etkilendiğini söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Burcu Usta Uslu, “Diyabet birçok göz hastalığına neden olabiliyor. Ancak bunların arasında retinada meydana gelen bir hasar sonucu oluşan diyabetik retinopati ciddi sonuçlarıyla dikkat çekiyor. Maalesef ki bu hastalık görme kaybına yol açan nedenlerin başında geliyor. Hızla artan diyabet sorunu, diyabetik retinopati rahatsızlığına sahip hasta sayısını da artırıyor. Diyabetin multisistem hasarlara zemin hazırlayan önemli bir hastalık olduğu ve vücuttaki pek çok fonksiyona zarar verebileceği unutulmamalı. Hastaların bilinçli yaşam alışkanlıkları oluşturmaları hayati önem taşıyor” şeklinde konuştu.

Hastalık sinsi ilerlediği için düzenli kontrol şart

Diyabete bağılı komplikasyonların hastalık iyice ilerleyene kadar neredeyse hiç belirti göstermediğini veya hastanın dikkatini çekmeyecek minimal şikayetlere sebep olduğunu belirten Op. Dr. Burcu Usta Uslu, “Dolayısıyla diyabetik hastaların dahili, endokrin ve göz takiplerini ihmal etmemeleri gerekiyor. Buradaki kritik amaç retinopati gelişmeden veya hastalığı erken fazlarda yakalamak ve süreci bütüncül olarak yönetmektir” ifadelerini kullandı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Pamukkale Turizm
Tema Tasarım | Osgaka.com