Pamukkale Turizm
Ana Sayfa Yaşam 30 Temmuz 2024 52 Görüntüleme

Üniversite tercihinizi yapay zekaya bırakmayın!

Yapay zekâ algoritmalarının üniversite adaylarına yönelik değerlendirme yaparken karşılaştığı zorluklara dikkat çeken Yazılım Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Türker Ergüzel, “Yapay zeka değerlendirmeleri yapar ve ilgili bölümlerin web sayfalarında yazan sözel bilgiler üzerinden adaya bazı bilgiler verebilir. Yapay zeka algoritmaları adayların becerilerini gözetmekten ve bölümler arası nitel değerlendirme yapmaktan uzak.” dedi.

Prof. Dr. Türker Ergüzel: “Yerleşkelere gelip mutlaka bölüm öğretim üyelerinden bilgi almalı, kendi becerini ve bölümlerin gerektirdiği becerileri, gelecek eğilimlerini gözeterek tercihlerini yapmalılar.” 

Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi (MDBF) Yazılım Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof.  Dr. Türker Tekin Ergüzel, üniversite tercihlerinin yapay zeka ile yapılıp yapılmayacağı konusunu değerlendirdi.

Yapay zekâ algoritmaları sözel bilgiler üzerinden adaya bazı bilgiler verebilir

Yapay zekâ algoritmalarının üniversite adaylarına yönelik değerlendirme yaparken karşılaştığı zorluklara dikkat çeken Prof.  Dr. Türker Tekin Ergüzel, “Yapay zeka değerlendirmeleri yapar ve ilgili bölümlerin web sayfalarında yazan sözel bilgiler üzerinden adaya bazı bilgiler verebilir. Yapay zeka algoritmaları nicel bilgiler verebilirken henüz adayların becerilerini gözetmekten ve bölümler arası nitel değerlendirme yapmaktan uzak. Bir bölümle ilgili değerlendirme almak istiyorsanız sözel bilgi verir, onunla ilgili önerilerde bulunur. Ancak, bölümlerin kıyasları, iki bölüm arasındaki fark veya aynı bölümün iki farklı üniversitedeki karşılaştırması gibi nitel veriler üzerinden bir değerlendirme kıyası için algoritmalar henüz yetersizler.” dedi.

Yerleşkelere gelmek neden önemli?

Prof. Dr. Ergüzel, adayların üniversite tercihlerinde en doğru kararı verebilmeleri için yerleşkelere gelip ilgili öğretim üyelerinden bilgi almalarının önemine vurgu yaparak, “Bilgi almalı, kendi becerini ve bölümlerin gerektirdiği becerileri, gelecek eğilimlerini gözeterek tercihlerini yapmalılar. Bu değerleri ancak işin içerisinde olan, öğretim üyelerinin yayınlarını ve alanla ilişkili çalışmalarını bilen kişilerden alabilirler. Algoritmalar yüzeysel anlamda niceliksel veriler üzerinden bir kıyas yapabiliyor.” şeklinde konuştu.

Yapay zekâ algoritmalarının nicel veriler üzerinden bir kıyas yapabildiğini belirten Prof. Dr. Ergüzel mevcut haliyle algoritmaların, gelecek tercih ve istihdam eğilimleri, adayın akademik ve mesleki beklentileri ile ilgili bütünleşik bir değerlendirme yapabilme becerisinden uzak olduğunu ifade etti. Yapay zekâ algoritmalarından temel beklentinin öngörü becerisi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ergüzel bu algoritmaların adaylara rehberlik edecek öngörü becerisinin henüz yeterli olmadığını söyledi.

Yapay zekâ mühendisliği çok revaçta

Yapay zekâ mühendisliği bölümlerinin revaçta olduğunu ve adayların bu bölümleri tercih etme eğiliminde olduklarını belirten Prof. Dr. Ergüzel, “Birçok üniversitede yapay zekâ mühendisliği veya veri bilimiyle ilişkili bölüm açıldı. Günümüzdeki gelişmeler aslında yazılım dünyasındaki gelişmelerin fiziksel sistemlerden hızlı ilerlemesinin sonucudur diyebiliriz. Bu sürecin başında Elektrik Elektronik Mühendisliği ile mühendislik alanına önemli katkılar sağlanırken bu fiziksel sistemleri kontrol etmek için Bilgisayar Mühendisliği, uygulama geliştirmek için uzmanlaşmak isteyen araştırmacılar yetiştirmek ve bu alandaki işgücüne katkı sağlamak için Yazılım Mühendisliği ve son olarak yazılım alanında derinleşen ve kendi kendine öğrenen akıllı sistemler geliştirmek için Yapay Zekâ Mühendisliği bölümleri açıldı. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı iş birliğinde ve ilgili tüm paydaşların etkin katılımıyla hazırlanan “Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi 2021-2025” özellikle ülkemizde Yapay zekâ alanında yetişmiş mühendis ihtiyacının da altını çizmektedir.

Yüksek teknoloji üreten şirketlerin sayılarının artması bekleniyor

Prof. Dr. Ergüzel, ülkemizde yüksek teknoloji üreten şirketlerin sayılarının biraz daha artmasının yakın ve orta vadede beklendiğini kaydederek, “Özellikle savunma sanayinde yapay zekâ destekli oldukça kıymetli ürünler ortaya konuluyor. Bunların sayıca arttıkça, ekonomik değer de üretmeye devam ettikçe bu alanda mezun olacak yazılım, bilgisayar veya yapay zekâ mühendisleri de istihdam edilecek.” diye konuştu.

Yapay zekâ odaklı dersler alarak kendilerini geliştirmeleri önemli

Adayların tercihleri konusunda önerilerini de dile getiren Prof.  Dr. Türker Tekin Ergüzel, şunları ifade etti:

“Adaylarımızın tercihi hususunda benim değerlendirmem, yazılım mühendisliği ve bilgisayar mühendisliği gibi köklü ve oturmuş mühendislikleri şimdilik tercih etmeleridir. Zaman içerisinde yapay zekâ gibi ilgi duydukları, algoritma geliştirebilecekleri, kendi kendine öğrenen, makine öğrenmesi ve derin öğrenme gibi alt dallara yönelmeleri gerekmektedir. Yazılım veya bilgisayar mühendisliği okuyan adayların, yapay zekâ odaklı dersler alarak kendilerini geliştirmeleri de önemlidir. Çünkü sektörün kısa vadede buna ihtiyaç duyacağını öngörüyoruz.”

Yüzeysel bilgiyi yapay zekâ ara yüzlerinden alsınlar

Yapay zekâ ile tercih yaparken dikkat edilmesi gereken konulara işaret eden Prof.  Dr. Türker Tekin Ergüzel, GhatGPT veya Gemini gibi arayüzler üzerinden yüzeysel bilgiyi alabilirler ancak, esas olan karşılaştırmalı değerlendirme ve nitelikler üzerinden adayın becerilerini gözeterek yapılmalıdır. Bu niteliksel kıyaslamayı sağlıklı yapabilmeleri için yapay zekâ ara yüzleri henüz yeterli değildir. Yerleşkelere gelip mutlaka ilgili öğretim üyelerinden gelecek meslek eğilimleri, istihdam potansiyelleri ve alanın gerektirdiği beceriler ile ilgili bilgi almalı, yerleşkeleri görmeliler.” dedi.

Yalnız yapay zekâ değil uzmanından da bilgi alınmalı! 

Öğrencilerin yapay zekaya genel sorular sorduklarını kaydeden Prof.  Dr. Türker Tekin Ergüzel, “(Spesifik bir bölümü tercih etmeli miyim? Sıralamam bu şekilde) dediğinizde genel cevaplar alırsınız. Sizin yetenekleriniz ve becerileriniz nelerdir? Bunlardan tamamen bağımsız cevaplar üretiyor. Öğrencinin eğilimleri nelerdir? Sayısal becerisi, analitik düşünme becerisi gibi unsurlardan bağımsız cevap veriyor. Ama bunu etkileşimli yaptığınız zaman sağlıklı yönlendirme ve rehberlik alabiliyorsunuz. Bu yüzden, yapay zekâ ara yüzlerinden yüzeysel bilgi alın ama derinlikli bilgiyi ve nitel karşılaştırmayı mutlaka yerleşkelerdeki danışmanlardan veya öğretim üyelerinden almalısınız. Çünkü dört yıllık okuyacakları bölüm gelecekteki mesleklerini belirleyecek. Bu kritik kararı sadece yapay zekâ algoritmalarına dayandırmak oldukça iddialı bir yaklaşım olur. Bu yüzden, bu kritik kararı sadece yapay zekâ algoritmalarından değil, uzmanlarla da istişare ederek almakta fayda var.” şeklinde sözlerini tamamladı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Pamukkale Turizm
Tema Tasarım | Osgaka.com