Pamukkale Turizm
Ana Sayfa Yaşam 26 Temmuz 2024 57 Görüntüleme

Üniversite tercihlerinizi son güne bırakmayın

Uzmanlar ise adayları tercihlerini son güne bırakmamaları konusunda uyararak, “Teknik aksaklıklar ya da sistemsel yavaşlıklar göz önünde bulundurulduğunda liste düzeltmelerini ve tercihleri son saatlere bırakmamak önemli” diyor.

Üniversite adayları 25 Temmuz’dan itibaren tercihlerini yapmaya başladı. Tercihler 2 Ağustos’ta sona erecek. Bazı adayalar tercihlerini son günlere bırakabiliyor. İstinye Üniversitesi (İSÜ) rehberlik ve tanıtım uzmanları tercihlerini son günlere bırakan adaylara öneriler sıraladı. “Tercihleri son güne bırakmak kişiyi hızlı karar almaya sevk ederek yanlış karar vermeye yol açabilir” diyen İstinye Üniversitesi uzmanları adaylara şu uyarılarda bulunuyor:

 

“Bu süreci daha az stresli yönetebilmek için; önceliklerinizi belirleyip kriterlerinize uyan üniversiteleri detaylıca araştırarak akademik programların içeriğini, akademik kadroyu ve geçmiş yılların kontenjan ve puanlarını değerlendirmeniz öneriliyor. Tercih süresince tercih danışmanlığı hizmetlerinden faydalanarak doğru tercihler yapabilirsiniz. Tercih formunuzu öncesinde hazırlamak ve ÖSYM web sitesini tercihleri girmeden önce detaylıca incelemek teknik sorunları minimalize etmenizde önemli olacaktır.”

 

Teknik aksaklıklar ya da sistemsel yavaşlıkları göz önünde bulundurun

 

Şu ana kadar tercih listelerinin oluşturan adayların da son güne kadar listelerinde değişiklik yapabileceklerini belirten uzmanlar, “Bu süreçte adaylar, tercih listelerinde sıralama değişikliği yapabilir, yeni üniversiteler veya programlar ekleyebilir veya var olan tercihleri silebilirler. Önemli olan nokta, tercih süresi içinde belirlenen kurallar çerçevesinde tercih listesini düzenlemek ve son tercihlerin belirlenen tarih ve saatte kesinlikle tamamlanmış olmasıdır. Teknik aksaklıklar ya da sistemsel yavaşlıklar göz önünde bulundurulduğunda bu düzeltmeleri son saatlere bırakmamak önemli olacaktır” diyerek adayların son güne kadar tercihleri bitirmelerini öneriyor.

 

Tercih listesinin son halini sisteme kendiniz girin ve onaylayın

 

Üniversite tercih sürecinde güvenlik önlemlerine de dikkat edilmesi gerektiğini belirten uzmanlar şunları söylüyor:

“Öncelikle, tercih sürecinde kullanılan platformlarda güçlü şifreler tercih edilmeli. Adaylar şifrelerini kimseyle paylaşmamalı ve kişisel bilgilerini (T.C. kimlik numarası, cep telefonu numarası vb.) sadece güvenilir ve resmi kanallarda paylaşmalı. Tercih listesini oluşturma sürecinde farklı kişilerden (tercih danışmanı, branş öğretmeni, aile vb.) yardım alınabilmekle birlikte adaylar tercih listesinin son halini sisteme kendileri girmeli ve onaylamalı. Bilgiler sadece resmi tercih süreci için gereken yerlerde paylaşılmalı, dolandırıcılık girişimlerine karşı dikkatli olmalı ve şüpheli durumlarda resmi kanallar aracılığıyla bilgi alınmalıdır. Adaylar, güvenilir kaynaklardan tercih süreciyle ilgili bilgileri ve güncellemeleri takip ederek, tercihlerini güvenli ve sağlıklı bir şekilde tamamlayabilir.”

 

Kendi ilgi ve yeteneklerini objektif bir şekilde değerlendirin

 

Tercih edilmek istenen üniversitenin akademik kadro, staj ve iş olanakları, sosyal ve kültürel aktiviteler, ulusal ve uluslararası ilişkiler, üniversitenin konumu gibi olanaklarının dikkate alınması gerektiğinin altını çizen uzmanlar, tercih kararından emin olmayanlara ise şu önerilerde bulunuyor:

“Tercih kararından emin olmayan öğrencilere yönelik olarak, öncelikle karar verme sürecinde kaygının normal olduğunu ve bu süreçte birçok öğrencinin benzer duygular yaşadığını hatırlatmak önemli. Karar verme sürecinde dikkate alınması gereken ilk adım, kendi ilgi ve yeteneklerini objektif bir şekilde değerlendirmektir. Hangi alanda daha fazla ilgi duyduğunuza, hangi alanlarda daha başarılı olduğunuza odaklanarak tercih listesini oluşturmak daha doğru bir yöntem olabilir. Ayrıca, çevrenizden (aile, öğretmen, danışman) destek almak ve onların deneyimlerinden faydalanmak da karar verme sürecinde size yardımcı olabilir. Ancak son kararı verme sürecinde, tercih listesini sizin için en uygun olanı olarak belirlemeniz ve dış etkenlerin bu karar üzerinde minimal düzeyde etkili olmasına izin vermemeniz önemlidir.”

 

Kılavuzda bu noktalara dikkat

 

ÖSYM’nin açıkladığı 2024-Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili de bilgi veren uzmanlar şunları söyledi:

 

•           Öncelikle, tercih edilecek bölümlerin özel şartları ve gereklilikleri kılavuzdan kontrol edilmelidir, bu şartların öğrencinin mevcut durumuyla uyumlu olup olmadığını değerlendirmek önemlidir. 

•           Ayrıca, kılavuzda belirtilen kontenjanlar her yıl değişebilir, bu yüzden başvurmadan önce kontenjan durumunu dikkatlice incelemek gerekmektedir. 

•           Vakıf ve devlet üniversiteleri arasındaki farklar da kılavuzda açıklanır; vakıf üniversitelerinin ücret politikaları, öğrenci-öğretim üyesi ilişkisi ve sunulan ek imkanlar gibi unsurları göz önünde bulundurarak tercih yapmak önemlidir. 

•           Burs ve indirimlerin koşulları, kesilme ya da duraklatılma şartları ile ilgili bilgiler ise üniversitelerin resmi aday sayfalarından incelenmeli ve tercih listesindeki sıralamalarda tüm bu şartlar göz önünde bulundurulmalıdır.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Pamukkale Turizm
Tema Tasarım | Osgaka.com