Pamukkale Turizm
Ana Sayfa Sağlık 24 Temmuz 2024 74 Görüntüleme

Hamilelikte hormonal değişiklikler ağız sağlığını tehdit ediyor!

Çalışmaların, periodontal hastalık ile olumsuz gebelik sonuçları arasında ilişki olduğunu gösterdiğini de dile getiren Üsküdar Diş Hastanesi Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nihal Bahar, “Bunlar; gebelik diyabeti, düşük doğum ağırlığı, erken doğum ve preeklampsi.” dedi.

Üsküdar Diş Hastanesi Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nihal Bahar, hamilelik döneminde ağız diş sağlığı konusunda neler yapılması gerektiğini anlattı.

Hamilelik sırasındaki hormonal değişiklikler ve ağız sağlığı…

Hamilelik sırasında ortaya çıkan hormonal değişikliklerin ağız sağlığında önemli etkiler yarattığını ve  ağız boşluğunun, hamilelik sırasında meydana gelen hormonal değişikliklerde yer alan ana alanlardan biri olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Nihal Bahar, “Bu hormonal değişiklikler nedeniyle hamilelik döneminde ağız ortamı diş eti iltihabına daha yatkındır. Gebe kadınlar, gebelik döneminde oluşan diş eti iltihabından, lokalize diş eti büyümelerinden etkilenebilir.” dedi.

Gebelik dönemindeki diş eti hastalıkları nasıl sonuçlar doğurabilir?

“Gebelik diş eti iltihabı genellikle geçicidir ve dişi çevreleyen yumuşak ve sert dokuların iltihabı genellikle doğumu takip eden aylarda kaybolur.” diyen Dr. Öğr. Üyesi Nihal Bahar, bu dönemde ayrıca “epulid” olarak adlandırılan bölgesel diş eti büyümelerinin görülebildiğini ve epulidlerin önemli fonksiyonel veya estetik problemlere yol açmadıklarını, ancak tekrarlayabildiklerini ve genellikle de doğumdan sonra kendiliğinden düzeldiklerini ifade etti. 

Hamilelik öncesi ve sırasında ağız hijyeni önemli

 

Bu çeşit rahatsızlıkları minimum seviyeye indirmek için hamilelik öncesi ve hamilelik sırasındaki dönemlerde ağız hijyeninin en optimum düzeyde tutulması gerektiğini kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Nihal Bahar, “Eğer ağız hijyeninize dikkat etmezseniz, var olan iltihabı daha da artırmış olursunuz. Araştırmalar, hamileliğin 3. ve 6. ayı arasında cerrahi olmayan periodontal (dişin çevresi) tedavinin güvenli olmasına rağmen, olumsuz gebelik sonuçlarının insidansını azaltmadığını göstermektedir. Gebelik sırasında periodontal tedavinin ana rolü, hamile kadının periodontal ve genel sağlığını iyileştirmektir. Cerrahi olmayan periodontal tedavi, periodontal hastalığı olan çoğu hamile kadının periodontal durumunu iyileştirir, ancak dişeti iltihabını ortadan kaldırmada yetersiz kalır.” şeklinde uyarıda da bulundu.

Periodontal hastalık ile erken doğum arasında ilişki var

Çalışmaların, periodontal hastalık ile olumsuz gebelik sonuçları arasında ilişki olduğunu gösterdiğini de dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Nihal Bahar, “Bunlar, gebelik diyabeti, düşük doğum ağırlığı, erken doğum ve preeklampsidir (Rahim bölgesindeki damarlarda yüksek kan basıncı ile damarların bir nevi kasılıp daralması olarak tanımlanır).” diye konuştu.

Periodontal hastalığın olumsuz gebelik komplikasyonlarında rol oynamasının nedenleri nelerdir?

Klinik çalışmaların, ağızdan gelen bakterilerin fetüs ve plasentayı kolonize ettiğini ve kanın en olası bulaşma aracı olduğunu gösterdiğini kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Nihal Bahar, “Diş eti iltihabı ile ilişkili spesifik mikroorganizmalar olumsuz gebelik sonuçlarıyla ilişkilendirilmiştir, ancak kesin rolleri hakkında çok az şey bilinmektedir.” dedi.

Profesyonel periodontal tedavi hamile kadınlara uygulanıyor

Dr. Öğr. Üyesi Nihal Bahar, hamilelik sırasında artan hormonal seviyelerin vücudun diş plağına tepki verme şeklini etkileyebileceğini belirterek, bunun, şişmiş ve kanayan diş etlerine (diş eti iltihabı) ve pineriodontitis olarak bilinen daha ciddi diş eti hastalığına yol açabileceğini de anlattı.

“Periodontal hastalıklar ile olumsuz gebelik sonuçları arasındaki ilişkiler, diş eti sağlığı zayıf olan hamile bir kadının preeklampsiye yakalanma, erken doğum yapma ve düşük kilolu bir çocuk doğurma riski daha fazla olduğunu göstermiştir.” diyen Dr. Öğr. Üyesi Nihal Bahar, spesifik plak giderme rejimlerinin ve profesyonel periodontal tedavinin hamile kadınlar üzerinde uygulandığında güvenli olduğu ve diş eti iltihabını azaltmada ve hamilelik sırasında periodontal sağlığın korunmasında etkili olduğunun da bilindiğini vurguladı.

Ağızınızda oluşan değişiklikleri gözlemleyin…

Hamile olan veya bebek sahibi olmayı planlayan kadınlar için önerilerde bulunan Dr. Öğr. Üyesi Nihal Bahar, “Hamilelik sırasında kadınlar, diş eti hastalığının bariz belirtileri hakkında bilgi sahibi olmalı ve şişmiş ve/veya kanayan diş etlerini aramak için kendi kendini değerlendirmeye çalışmalıdır. Çiğneme sırasında ağrı, ağız kokusu, diş etlerinin çekilmesi veya sallanan dişler gibi diğer belirti veya semptomlar, kadınları mümkün olan en kısa sürede tedavi için bir diş hekimine, başvurmaları konusunda uyarmalıdır. Hamilelik sırasında diş etlerinin şişmesi ve kanaması sık görülür ancak normal değildir. Bu tür değişiklikler ortaya çıkarsa, uygun bir şekilde teşhis edilmeli ve bir diş hekimi veya dişeti uzmanı tarafından tedavi edilmelidir” şeklinde önerilerde bulundu.

Diş eti iltihabı hastalığında ne yapılmalı?

Dr. Öğr. Üyesi Nihal Bahar, hamile kadınların bilgilendirilmesinin önemine işaret ederek, “Bir periodontal hastalık teşhis edilirse, hamile kadınlar hamilelik sırasında hem diş eti iltihabının hem de periodontitisin güvenli bir şekilde tedavi edilebileceğini bilmelidir. Tedavi olmama riskleri, tedavi sırasında oluşabilecek minimal travmadan önemli ölçüde daha yüksek olduğu konusunda bilgilendirilmeli.” dedi.

Hamileler periodontal tedavi olabilir!

Periodontal tedavinin hamile kadınların dişeti ve diş destek dokularının durumunu iyileştirmede etkili olduğu ve genel sağlık için herhangi bir risk oluşturmadığının da bilindiğini kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Nihal Bahar, “Gebe kadınlar ayrıca ilk trimesterde (hamileliğin ilk ve 3. ay arasındaki dönem) periodontal tedaviden (derin diş taşı temizliği) kaçınılması gerektiğini ve tercihen ikinci trimesterde (3. ve 6. aylar arasında) uygulanması gerektiğini bilmelidir.” uyarısında da bulundu.

Röntgen ve anestezi ile ağrı kesici ve antibiyotikler…

“Gebe kadınların, diş röntgenlerinin korumalı önlükler ile beraber çekilebileceğini, anne veya fetüs için ek bir risk olmaksızın lokal anestezi uygulanabileceğinin farkında olmalıdır.” bilgisini de paylaşan Dr. Öğr. Üyesi Nihal Bahar, “Gebe kadınlar, periodontal tedavi sırasında yaygın olarak kullanılan doktorun önerdiği ağrı kesicilerin ve sistemik antibiyotiklerin kullanımının genellikle güvenli olduğunun farkında olmalıdır. Ancak tetrasiklinler ve metronidazolden kaçınılmalıdır.” dedi.

Periodontal sağlık ve gebelik komplikasyonları nelerdir?

Hamile kadınlar ve hamile kalmayı planlayan kadınların, periodontal durumları, genel sağlıkları ve olası gebelik komplikasyonları arasında bir bağlantı olabileceğini bilmesi gerektiğini kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Nihal Bahar, “Bu nedenle periodontal tedavi gerekli olabilir, bu durumda gebe kalmadan önce veya ikinci trimesterde yapılmalıdır. Ayrıca, olumsuz gebelik sonuçları ve periodontitis bazı önemli risk faktörlerini (sigara içmek) paylaştığından, hamile kadınlar sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıklarının öneminin farkında olmalıdır.” şeklinde sözlerini tamamladı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Pamukkale Turizm
Tema Tasarım | Osgaka.com