Pamukkale Turizm
Ana Sayfa Ekonomi 22 Temmuz 2024 85 Görüntüleme

Aksa Doğalgaz 2030 Yılına Kadar 1,5 Milyar Dolar Yatırım Yapmayı Hedefliyor

Türkiye genelinde 45 bin kilometreyi aşan şebeke uzunluğuyla 27 il merkezi, 306 ilçe ve beldede 5 milyon abonesine doğal gazı güvenle ulaştıran Aksa Doğalgaz, 2023 yılı performansını ve sürdürülebilir büyüme faaliyetlerini içeren 2023 yılı faaliyet raporunu yayınladı. Tohum Gözlemcisi Lalehan Uysal’ın Anadolu Tohumları fotoğraflarının eşliğinde, “Yurda, Doğaya, Aşa… Ve Geleceğe” temasıyla yayınlanan raporda, Aksa Doğalgaz’ın mali sonuçları, operasyonel ve yenilikçi uygulamaları ile sürdürülebilirlik çalışmalarından teknolojik gelişimine kadar kapsamlı tüm faaliyetleri genişçe aktarılıyor.

Tüm bölgelerde 5,7 milyar TL yatırım

Elde edilen sonuçları değerlendiren Aksa Doğalgaz Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Arslan, “2023 yılında Türkiye ekonomisine ve paydaşlarımıza yönelik sorumluluğumuzun bilincinde olarak sürdürülebilir büyüme stratejimiz doğrultusunda mali sonuçlarımızı güçlendirdik: Tüm bölgelerimizde 5,7 milyar TL yatırım gerçekleştirdik. Yüzde 15,5 büyüyerek 44 bin 690 km’ye ulaşan doğal gaz şebekemiz, dünyanın etrafında bir tam tur dönecek uzunluğa erişti. Türkiye’de 38 yeni ilçe ve beldeyi daha doğal gazla buluşturduk, toplam abone sayımız 5 milyona ulaştı. Yıllık ciromuz 49,8 milyar TL oldu. Öz kaynaklarımız yüzde 17,2 artarak 11,01 milyar TL seviyesine çıktı” diye konuştu.

Şebeke büyüklüğü 70 bin kilometreye ulaşacak

2030 Strateji Planlarının yüksek müşteri memnuniyeti ve ülke ekonomisine katma değer sağlama çerçevesinde hazırlandığının altını çizen Arslan, “2030 yılına kadar yurt içi ve yurt dışında toplam 1,5 milyar ABD doları yatırım yapmayı planlıyoruz. Bu yatırımla 2030 yılına kadar 25 bin km şebeke imalatı ile şebeke büyüklüğümüzü yüzde 57 artırarak 44 bin 690 km’den 70 bin km’ye, abone sayımızı yüzde 66 artırarak 4,9 milyondan 8,2 milyona ve doğal gaz dağıtım hacmimizi yüzde 78 artırarak 9,7 milyar metreküpten 17,2 milyar metreküpe çıkarmayı amaçlıyoruz. Ayrıca 2023 yıl sonu itibarıyla 158 milyon ABD doları olan FAVÖK değerimizi yıllık ortalama yüzde 14 büyüme ile 382 milyon ABD doları seviyesine ulaştırmayı, ciromuzu da 1,7 milyar ABD dolarından 3,1 milyar ABD dolarına çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

Tüketici Memnuniyetini İlke Edinen Firma Ödülü

Doğa dostu ve ekonomik enerji doğal gazı abonelerine ulaştırırken yüksek müşteri memnuniyetiyle hareket ettiklerini söyleyen Arslan, “Bu görüşümüzün en büyük yansıması, kuşkusuz, T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen 26. Tüketici Ödülleri’nde Tüketici Memnuniyetini İlke Edinen Firma Ödülü’ne değer görülmemiz oldu. Düzenlenen törende ödülümüzü Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan takdim etti. Bunun yanı sıra yapay zeka ve veri analitiği gibi ileri teknolojileri kullanarak müşteri deneyimini maksimum düzeyde tutmakta kararlıyız. Çünkü yalnızca bugünü değil, geleceği de şekillendiren bir vizyonla ilerliyoruz. Dolayısıyla toplumumuza ve çevreye olan taahhüdümüzü sürdürüyor, çevresel etki adımlarımıza büyük önem veriyoruz. Geçtiğimiz yıl faaliyet gösterdiğimiz bölgelerde doğal gaz kullanılmasıyla sadece 1 yılda 10,3 milyon ton daha az karbon emisyonu gerçekleşti. Bu oran, yaklaşık olarak 434 milyon ağaçtan oluşan bir ormanın temizleyebileceği karbon miktarına eş değer olmasıyla heyecanlandırıyor. Sürdürülebilirlik çalışmalarımız kapsamında yürüttüğümüz karbon ayak izini azaltmaya yönelik faaliyetlerimizle 2023 yılında da Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) tarafından Düşük Karbon Kahramanı Ödülü’ne değer görüldük. Böylelikle bu ödülü dört yıldır üst üste aldık” dedi.

Deprem için güçlü iş birlikleri

Aksa Doğalgaz’ın geleceğe dönük stratejik iş birlikleriyle de öne çıktığını açıklayan Arslan, sözlerine şöyle devam etti: “Geçen yıl yaşadığımız ve tüm Türkiye’yi derinden sarsan 6 Şubat depremleri hepimize bir kez daha gösterdi ki biz bir deprem ülkesinde yaşıyoruz ve depreme her açıdan hazır olmalıyız. Aksa Doğalgaz’ın altyapısı kurulduğu ilk günden beri son teknolojiyle korunuyor, takip ediliyor ve kaçağa geçit vermiyor; tüm bölgelerimizde periyodik şekilde kaçak tarama çalışmalarımızı da yapıyoruz. Ancak gerekli iş birliklerine imza atmayı ve güçlü iş birlikleriyle fikir alışverişinde bulunmayı önemsediğimizi belirtmek istiyorum. Bu nedenle ABD merkezli Pacific Gas and Electric Company ile afet yönetimi, deprem riskinin değerlendirilmesi ve doğal gaz arz güvenliğinin sürekli sağlanması amacıyla ortak çalışma yürütmek üzere bir araya geldik. Japon gaz şirketi Osaka Gas ve Fransa’nın en büyük doğal gaz dağıtım şirketi GRDF ile yakın temaslarımızı sürdürdük. Şirketimiz, sektörümüzde ilkeleri belirlemeye, doğal gaz dağıtımı alanında uluslararası bir referans noktası olmaya devam edecek.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Pamukkale Turizm
Tema Tasarım | Osgaka.com