Pamukkale Turizm
Ana Sayfa Sağlık 21 Temmuz 2024 75 Görüntüleme

Diş taşını ihmal, diş eti iltihabına davetiye çıkarabilir

Pek çok kişinin sıkça karşılaştığı bir problem olan diş taşı, diş etlerinde şişlik ve kanamanın yanı sıra ağız kokusu gibi şikayetlere de yol açabiliyor. İstanbul Atlas Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Tuğçe Börekçi, diş eti iltihabına da davetiye çıkaran diş taşının, 6 ayda yapılacak diş hekimi ziyaretlerinde düzenli olarak temizletilmesini tavsiye ediyor.

İstanbul Atlas Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Tuğçe Börekçi, ağız ve diş sağlığı alanında en yaygın şekilde karşılaşılan diş taşları, tedavisi ve önlenmesi konusunda yapılabileceklerle ilgili değerlendirmede bulundu.

Yetersiz ağız hijyeni, diş taşına sebep oluyor

Diş taşlarının oluşmasının en temel sebebinin düzenli ya da doğru şekilde yapılmayan ağız bakımı olduğunu belirten Dr. Öğretim Üyesi Tuğçe Börekçi, “Dişlerimizin üzerinde sürekli olarak yumuşak ve yapışkan bir bakteri tabakası oluşur. Buna dental plak adı verilir. Bu plak her gün düzenli yaptığımız fırçalama, diş ipi ya da ara yüz fırçası kullanımı gibi ağız hijyeni işlemleri ile kolaylıkla uzaklaştırabilir. Düzenli ve/veya doğru yapmadığımız ağız hijyeni işlemleri sonucunda bu plak kalsifiye olarak sertleşir ve diş taşı oluşur. Diş taşları diş eti kenarının üzerinde oluşabileceği gibi diş eti kenarının altında da oluşabilir” diye konuştu.

Diş eti iltihabı, diş eti kanaması ve ağız kokusuna dikkat!

Diş etlerinin kırmızı, şiş ve kanamalı olmasının diş taşı belirtileri arasında yer aldığını ifade eden Dr. Öğretim Üyesi Tuğçe Börekçi, “Diş taşları, diş yüzeyinde sert bir tabaka halinde sarı, kahverengi veya siyah renkte meydana gelebilir. Diş eti iltihabına da neden olan diş taşlarının varlığında diş etleri daha kırmızı, şiş ve kanamalı olabilir. Tüm bunlara bağlı olarak ağız kokusu da önemli bir belirti olarak kendini gösterebilir” uyarısında bulundu.

Diş taşı düzenli olarak temizletilmeli

Diş taşının düzenli yapılan işlemle giderilebildiğini kaydeden Börekçi, “Diş hekimlerinin özel aletler ile yaptığı ‘detertaj’ denilen profesyonel diş temizliği, diş taşı tedavisi için tek etkili yoldur. Bazı durumlarda hekimler hastalarına daha ileri diş eti tedavileri de önerebilirler. Bunlar lokal anestezi ile yapılan birtakım cerrahi işlemlerdir” diye konuştu.

6 ayda bir hekim ziyaret edilmeli

Diş taşının tedavi sonrasında yeniden oluşabildiğini belirten Dr. Öğretim Üyesi Tuğçe Börekçi “Diş taşı yeniden oluşabilir çünkü diş taşı, dental plağın diş yüzeyinde birikerek kalsifiye olmuş halidir. Dolayısıyla dental plağın düzenli ve etkili bir şekilde ağız hijyeni işlemleri ile uzaklaştırılması gerekir. Hastadan hastaya değişmekle birlikte genellikle 6 ayda bir yapılan hekim ziyaretleri de diş taşının oluşumunun ya da birikiminin önlenmesinde oldukça önemlidir. Böylece sadece diş taşı değil, aynı zamanda diş eti enfeksiyonları ve buna bağlı oluşabilen diş kayıpları da önlenmiş olur” diye konuştu.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Pamukkale Turizm
Tema Tasarım | Osgaka.com