Pamukkale Turizm
Ana Sayfa Kültür & Sanat 3 Temmuz 2024 251 Görüntüleme

Japonya’nın Somut Olmayan Kültürel Mirası Noh Tiyatrosu İstanbul’da İlk Kez Sahnelendi

Yamamoto Noh tiyatrosu tarafından sahneye konulan “Bir Ruha Ağıt – Ruh Nereye Gider? Japonya’dan Dünya Barışına Bir Dilek” adlı gösteri, Japonya ile Türkiye’nin diplomatik ilişkilerinin kurulmasının 100. yıl dönümü şerefine sahnelendi.

Gösteriye Japonya İstanbul Başkonsolosu Kenichi Kasahara, Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş, İBB Kültür Daire Başkanı Tolga Volkan Aslan, İBB Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Ayşegül İşsever, İBB Şehir Tiyatroları Müdürü Oytun Askeroğlu, Genel Sanat Yönetmeni Yardımcıları Emrah Özertem ve Can Başak katıldı.

Japonya İstanbul Başkonsolosu Kenichi Kasahara yaptığı konuşmada:

“Değerli misafirler bugün burada Japonya ile diplomatik ilişkilerin tesisinin 100. yılını kutladığımız kültür etkinliğine katıldığınız için çok teşekkür ederiz. Bugün burada İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Beyoğlu Belediyesi işbirliği ile gerçekleştirilen Japon gösteri sanatlarından bir tanesi olan Noh gösterisinin İstanbul’da sergilenecek olmasından büyük mutluluk duyuyorum.
Noh tiyatrosu ortaçağda başlayan gösteri sanatlarından bir tanesidir. Hareketlerinden diyaloglara, sahne dekorasyonundan kostümlere kadar her şeyde derin bir maneviyat barındırır. Lütfen bu akşam Japonya’da doğmuş bu harika sanat gösterisinin tadını çıkarın” dedi.

İBB Kültür Daire Başkanı Tolga Volkan Aslan konuşmasında ise:

“Türkiye ve Japonya, köklü tarihleri ve zengin kültürel mirasları ile tanınan iki devlettir. Aralarındaki dostluk bağı, 500’den fazla denizcimizin hayatını kaybettiği Ertuğrul Fırkateyni kazası sonrasında Japon halkının gösterdiği büyük yardımlaşma ve dayanışma ile başlamış ve 130 yılı aşkın bir süredir güçlenerek devam etmektedir.

Dostluğunu hiçbir zaman unutmadığımız Japon halkıyla 130 yıllık o gönül birlikteliğimizi 100. yıldaki etkinlik programlarıyla taçlandırmayı hedeflediğimiz bir dönemden geçiyoruz.
Böyle özel bir zamanda, böyle güzel bir etkinlikte ben Başkonsolosluğumuza bizlerle bu özel tiyatroyu paylaştıkları için çok teşekkür ediyorum. Noh tiyatrosu Japon geleneksel tiyatrosunun en güzel örneklerinden biri. Şimdiden hepinize iyi seyirler diliyorum.
Tüm Dünya’da barışın egemen olduğu, dostlukların hiç bitmediği, hiçbir yerde savaşın yaşanmadığı, kimsenin ayrımcılık görmediği bir Dünya’da hep beraber yaşamak dileğiyle.” dedi.

İBB Şehir Tiyatroları’nın Dünya tiyatrosunun önemli eserlerini seyirciyle buluşturmak için yaptığı uluslararası işbirlikleri kapsamında Türkiye’de Dünya prömiyerini yapan gösteri, seyircinin büyük beğenisini kazandı.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Pamukkale Turizm
Tema Tasarım | Osgaka.com