Pamukkale Turizm
Ana Sayfa Sağlık 26 Haziran 2024 152 Görüntüleme

Multidisipliner bilim ekibi yaşlı ruh sağlığını masaya yatırdı

Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi tarafından “II. Uluslararası Psikiyatri Hemşireliğinde İleri Uygulamalar Sempozyumu -Geropsikiyatri Hemşireliği” konulu etkinlik gerçekleştirildi. Sempozyuma Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Dönmez’in yanı sıra akademisyenler, hemşireler, sağlık profesyonelleri, lisans ve lisansüstü öğrenciler katıldı.

Yaşlıların ruh sağlığını iyileştirmeyi ve geliştirmeyi hedefleyen multidisipliner yaklaşımları teşvik etmek, deneyim ve bilgi paylaşımı yoluyla profesyonel gelişimi desteklemek ve geropsikiyatri hemşireliği alanında yapılan araştırmaları ve iyi uygulamaları gözden geçirerek, hemşirelerin bu alandaki rol ve sorumluluklarını güçlendirmek amacıyla çevrimiçi yapılan sempozyuma, yurt içinden ve yurt dışından farklı meslek gruplarından yetkin bilim insanları katılarak en güncel bilgileri paylaştı.

Sempozyumun açılışında konuşan Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Dönmez, “Bugün gerçekleştirdiğimiz geropsikiyatri hemşireliği sempozyumumuz, fakültemizin 1955’den günümüze ivme kazanarak gelişim sağlaması gibi sürdürülebilirliğin en güzel örneklerdendir. Zira kırılgan bir grup olan yaş almış bireylerin psikiyatrik iyi oluşlarının ve yaşam kalitelerinin sürdürülmesini iki gün boyunca tartışacağız ve çözüme getireceğiz. Çünkü bugün dünya yaş alırken, insanın yaş ortalaması da artmaktadır. Biz profesyonellerin bu konuda çözüm üretmesi gerekmektedir. Dileğim yaş alan dünyamızın ve insanlığın yaşam olaylarında benlik bütünlüğüne sahip çıkarak, duruş gösterip, dinç ve ferah kalmasıdır.” diye konuştu.

Sempozyum Başkanı Arş. Gör. Dr. Emel Öztürk Turgut ise “Sempozyumların temasını belirlerken toplumun gereksinimleri doğrultusunda ilerliyoruz. Ülkemizde 2023 yılı nüfus kayıt sistemi sonuçları bir kez daha yaşlı nüfusun arttığını göstermiştir. Yaşlanmakta olan ülkemizde sağlık ve sosyal hizmet başta olmak üzere yaşlılara yönelik gereksinimleri görüyoruz. Yaşlıların yaşam kalitesini artıracak ve çağdaş yaşama uyumlarını destekleyecek ilerleme ve gelişmelerin önem taşıdığını düşünüyoruz. Sempozyuma ülkemizde yaşlı ruh sağlığı hizmetleri, sağlıklı ve aktif yaşlanma konularıyla başlayacak, yaşlılarda sık görülen ruhsal hastalıklar ve tedavisi ile sonlandıracağız. Değişime, gelişime, politikalara yön verecek, toplumun gereksinimlerine uygun ve sürekliliği olan çalışmaların çok yönlü bakış açıları ile değerlendirilmesinin öneminin farkındayız. Bu nedenle bu sempozyumda yurt içinden ve yurt dışından hemşire, hekim, psikolog, sosyal hizmet uzmanı, gerontolog, psikoterapist, radyo televizyon bölümü ve sivil toplum örgütü gibi farklı çalışma alanları ve meslek grupları bir araya gelmiştir. Hepsi alanında uzman olan konuşmacılarımız paylaşımlarını yaparken yeni sorular, cevaplar ve belki de yeni iş birlikleri ortaya çıkacaktır. Yaşlılar bugünümüzün mimarları.  Onlar gölgesinde nesilleri bir araya getiren, bağlarımızı güçlendiren; varlığımızın, kültürümüzün devamlılığını sağlayan; güveni, aidiyeti, sevgiyi, saygıyı aktaran ve hissettiren meşelerimiz. Hak ettikleri yaşam standartlarına sahip olmalarını ve gereken hizmetleri en iyi şekilde almalarını umut ediyor, yaşlanmalarını göremediğimiz büyüklerimizi de saygıyla anıyorum.” dedi.

Sempozyumda yedi panel, altısı yurt dışından olmak üzere 23 konuşmacı ile yaşlı ruh sağlığına yönelik mevcut durum, gelişmeler, hedefler tartışıldı. Sempozyum sonunda ülkemizde yaşlı nüfusun arttığı, yaşlı ruh sağlığına yönelik hizmetlere yatırımların artması gerektiği belirtildi. Yaşlıların değişen yaşam koşullarına uyumlarının, kuşaklar arası iletişim ve ilişkinin desteklenmesinin, multidisipliner çalışmaların yanı sıra psikiyatri hemşirelerinde yaşlı ruh sağlığı alanında uzmanlaşmanın önemli olduğu vurgulandı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Pamukkale Turizm
Tema Tasarım | Osgaka.com