Pamukkale Turizm
Ana Sayfa Sağlık 24 Haziran 2024 179 Görüntüleme

Egeli akademisyenden kanser tedavisinde milli ilaç geliştirmeye yönelik projeye

Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ayşe Caner’in yürütücülüğünü yaptığı “Kanser Hastalarının Tedavisinde KRAS’ı Hedefleyen Moleküller” başlıklı proje TÜSEB-KD/Klinik Dışı Çalışmalara Yönelik Proje Çağrısı kapsamında desteklenmeye uygun bulundu. Houston Weill Cornell Tıp Fakültesi, Methodist Araştırma Enstitüsü Nanotıp Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Bülent Özpolat, Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdem Büyükbingöl ve Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Aslı Türe’nin proje ortağı olarak yer aldığı çalışma ile kanser tedavisinde KRAS onkojen genine yönelik ilaç geliştirilmesi hedefleniyor.

Prof. Dr. Ayşe Caner’i makamında ağırlayan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Ege Üniversitesi akademisyenlerimiz son yıllarda kanser hastalığı başta olmak üzere yerli ve milli ilaç üretme konusunda nitelikli projeler gerçekleştirmeye devam ediyor. TUSEB-KD/Klinik Dışı Çalışmalara Yönelik Proje Çağrısı kapsamında yürütücülüğünü Prof. Dr. Ayşe Caner hocamızın üstlendiği bu önemli projenin, çağımızın en önemli hastalığı olan kanserin tedavisinde ve ülkemizde milli ilaç üretimine yönelik çalışmalara önemli katkı sağlayacağını düşünüyorum” dedi.

Proje hakkında bilgi veren Prof. Dr. Caner, “KRAS onkojen geni, insan kanserlerinde en çok görülen mutasyonlardan birisi ve normal hücrelerin kanser hücrelerine ve tümöral bir yapıya dönüşmesine yol açıyor. Bu nedenle, KRAS insan kanserlerindeki en önemli hedeflerden birisi olarak karşımıza çıkıyor. Günümüzde, gerek ilaç sektörünün ve gerekse akademik araştırmaların bütün çabalarına rağmen, dünyada henüz hastalarda klinik denemelerde başarılı olan ve FDA onayı alan bir KRAS inhibitor molekülü bulunmuyor” diye konuştu.

“Geliştirdiğimiz molekül, klinik çalışmalara olanak sağlayacak”

Prof. Dr. Caner, “Araştırma grubumuzun tasarlayıp, sentezini yaptığı birçok molekül MD Anderson Kanser Merkezi’nde ‘in vitro’ ve ‘in vivo’ düzeyde test edildiğinde, içlerinde bir molekül aktif inhibitör olduğu görüldü. Bu inhibitör molekülünün, kanser hücrelerinde ve hayvan modellerinde tümöral oluşumu durdurduğu daha da önemlisi, bu geliştirilen molekül, Amerika Birleşik Devletlerinde klinik çalışmalar aşamasına giren ve KRAS protein inhibitörü olan salirasib’ten daha potent olduğu anlaşılmıştır. Bu nedenle, 3E molekülü klinik çalışmaların gerçekleşmesine olanak sağlayacak bir özelliğe sahip” dedi.

Yürütülen işbirliği projesinin önemine değinen Prof. Dr. Caner, “TÜSEB ile işbirliği projesi, Türkiye’de milli ilaç kapsamında ilaç molekülü keşfine yönelik klinik aşamaları desteklemek için ortaya konulmuş çok önemli bir araştırmadır. Yürüttüğümüz bu proje sayesinde, KRAS inhibitörünün toksisite çalışmaları gerçekleştirilecek, sonrasında klinik çalışmalar ile yürüyebilecek düzeyde ele alınmasını sağlanacaktır” diye konuştu..

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Pamukkale Turizm
Tema Tasarım | Osgaka.com