Pamukkale Turizm
Ana Sayfa Sağlık 3 Nisan 2024 934 Görüntüleme

Harran Üniversitesinde Kanserde Farkındalığa Dikkat Çekildi

Harran Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesince Ulusal Kanser Haftası münasebetiyle bir dizi etkinlik düzenlendi.

Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından Ulusal Kanser Haftası etkinlikleri kapsamında; kanser hastalığına karşı toplumu bilinçlendirmek ve kanserde erken teşhisin önemine vurgu yapmak amacıyla akademisyen ve öğrencilere farkındalık ile ilgili bir program düzenlendi.

Osmanbey Yerleşkesi Merkezi Derslik konferans salonunda gerçekleşen programa, Harran Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Akif Altay, akademisyen ve öğrenciler katıldı.

Program kapsamında, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Medikal Onkoloji Öğretim Üyesi Uzman Dr. Ali Aytaç, farkındalığı arttırmak amacıyla ‘Kanserden Korunma Yolları’ konulu bir sunum gerçekleştirdi.  
Uzm. Dr. Ali Aytaç; kanserde erken teşhisin önemi, kanser türlerinin risk faktörleri, belirtileri, tanı ve tedavi yöntemleri, kendi kendine meme muayenesi, kanserden korunma yolları, sağlıklı yaşam gibi pek çok konuda bilgilendirmelerde bulundu.
Ayrıca Dr. Aytaç, teknolojinin ve tıbbın ilerlemesi ile elde edilen sonuçların daha etkin kullanılması, halkı bilgilendirme, bilinçlendirme ve farkındalık kazandırma çalışmalarına yoğunluk verilmesi konusuna dikkat çekti.

Programda Harran Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Akif Altay, Ulusal Kanser Haftası ile ilgili bir konuşma gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Mehmet Akif Altay konuşmasında; Bir hasta veya sağlıklı bir bireyin günlük yaşamı içerisinde ilgili temel alanında değerlendirilmesi gerekiyor. Ayrıca değerlendirme algoritmasının mutlaka sistem dışına çıkılmadan yapılması gerekiyor. Kalbin her atımında atılan kan hacmi vücudun içerisinde bir dağılım hareketi içerisindedir. Her kan atımında gönderilen kan miktarının organ veya doku olarak tartışmasız en büyük kısmını kemik dokuları alıyor. O yüzden kanser yayılımında kemik dokusunun çok önemli bir rolü vardır.

Eğitim sistemimizde de en büyük sorunlarımızdan bir tanesi kanı alırken onkolojik hastaların birçoğunda alınması gereken ana merkezde ve esas oluştuğu yerden değil de yayıldığı yerden kan alınıyor. O yüzden farklı branşlarda olan uzmanların, hastalarla ilgilenmesi ve ortak bir karara varılması gerekiyor. Bunun için doktorlarımızla birlikte hareket ediyoruz. Değerli hocamıza sunumları için teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Sunumların ardından program, soru cevap kısmı ile son buldu.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Pamukkale Turizm
Tema Tasarım | Osgaka.com