Pamukkale Turizm
Ana Sayfa Sağlık 3 Mart 2024 226 Görüntüleme

Günümüzün En büyük Problemi: Kifoz

Kifoz sadece küçük çocuklarda görülen bir rahatsızlık değildir. Aynı zamanda yaşlılar için de oldukça tehlikeli bir hastalıktır. Skolyoz genel anlamda gerçek bir sağlık soruna sebep olmaz ancak daha az bilinmesine rağmen kifoz çok daha hayati tehlike oluşturan bir rahatsızlıktır. Doç. Dr. Özcan Kaya bu hastalığın çok daha fazla üzerinde durulması gerektiğini önerir. Aksi takdirde geri dönüşü olmayan durumlara yol açabilir.

Kifoz omurganın öne doğru eğilmesi durumuna denir. Aslında omurga ve sırt bölgesi kısmında zaten öne eğik olan ve bel bölgesinde ise çukur görünümüne sahip olan bir konumdadır. İşte sırtta bulunan bu öne eğiklik normalin üzerine çıkarsa yani 50- 60 derecelerden fazla olursa bununla beraber beldeki çukurluğun düzleşmesi başlarsa yani 15 derecenin altına inerse bu durumdaki kifoz ortaya çıkar.

Kifozun Belirtileri

Kifoz, genel anlamda kişilerde kamburluk ve omuzların yuvarlak olmasıyla beraber ağrı gibi belirtilere neden olmaz. Kifoz şiddetine göre çeşitli belirtiler gösterebilir. Belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

  • Omuz ya da sırtta ağrı ve sertlik,
  • Bacaklarda sürekli olarak zayıflama ve uyuşma,
  • Aşırı yorgunluk,
  • Solunum güçlüğü ya da nefes darlığı,
  • Duruş bozukluğu,

Kifozun Tanı Yöntemleri

Kifoz tanızı yapılmadan önce Doç. Dr. Özcan Kaya tarafından bir hasta hikayesi alınır. Bu anlamda fiziksel muayene başlanır. Omurganın doğal eğriliği genel anlamda 40 derece ila 45 derece arasındadır. Eğer hastanın omurga ölçüleri daha çok 45 derecenin üzerinde ise bu durumda Kifoz teşhisi konulur. Eğer kişide görülen Kifoz ileri derecede ise bu durumda doktor akciğerlerin ne kadar iyi çalıştığına bakar. Aynı zamanda solunum fonksiyon testi isteyebilir.

Kifoz nedeniyle omurilik üzerinde yaratmış olduğu baskı sebebiyle omurilikte karıncalanma ve uyuşukluk görülebilir. Aynı zamanda bağırsak ya da mesane inkontinansı ve bunun dengede durabilme sorunu görülüyorsa doktor çok daha ayrıntılı bir görünüm elde edebilmek için MRG taraması isteyebilir.

Kifoz Tedavisi

Uzman doktorlar genel anlamda kifozu derecelendirir. Tedavi kararlarını da tamamen ergen ve çocuklarda bu derecelendirme yöntemine göre verir. Eğer derece ilerlerse belirli bir düzeyi geçtiği zaman hastalığa tıbbi bir müdahale gerekebilir. Genel anlamda tedavi şeması olarak sırt bölgesinde 60 derece ve üzerinde ya da çocuklarda herhangi bir müdahaleye gerek duyulmayabilir. Çünkü çocuklarda ve 60 derecenin üzerindeki eğrilikler korse ile tedavi edilebilir. Korsenin en temel amacı ilerlemenin yavaşlatılması ya da engellenmesidir.

Yorumlar

Pamukkale Turizm
Tema Tasarım | Osgaka.com