Pamukkale Turizm
Ana Sayfa Ekonomi 30 Haziran 2022 200 Görüntüleme

Gümüldür mandalinası Akdeniz meyve sineğinden tuzaklarla kurtulacak

Mandalina Akdeniz meyve sineğinden tuzaklarla kurtulacak

 

Akdeniz meyve sineğiyle biyoteknik mücadele hız kazandı

 

 

Dünyaca meşhur Gümüldür mandalinası Akdeniz meyve sineğinden tuzaklarla kurtulacak. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, İzmir’in mandalina üretiminde öne çıkan Menderes, Selçuk ve Seferihisar ilçelerinde üreticilere 2 bin 500 adet Akdeniz meyve sineği tuzağını İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü aracılığıyla dağıttı.

 

Gümüldür Pazar Yeri’nde düzenlenen törende konuşan Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, ithalatçı ülkelerin Akdeniz meyve sineği zararlısına sıfır toleransla yaklaştıklarını o nedenle Akdeniz meyve sineği ile biyoteknik mücadele konusunda üreticilere her türlü desteği verdiklerini dile getirdi.

 

Türkiye’de 2021 yılında 1 milyon 585 bin ton mandalina üretildiği bilgisini paylaşan Uçak, “Bu üretimin 930 bin tonunu ihraç ettik. Narenciye ihracatımız 934 milyon dolar iken, bunun 453 milyon dolarlık dilimi mandalina ihracatı oldu. Bu kadar yüksek değerde ihracatımızın olması bizleri tabi ki mutlu ediyor. Ancak bu rakamların artması için dünya pazarında rekabet üstünlüğü sağlamamız gerekiyor. Bu üstünlüğün sağlanması için kalite yönünden ithalatçı firmaların taleplerine uygun ürünler yetiştirmeliyiz ayriyeten kalıntısız ve ruhsatlı ilaçlar kullanmalıyız. Üreticilerimizin her alanda desteklenmesinin ihraç ürünlerimize sağlanacak katma değer açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bizler ihracatçılar olarak üreticilerimizin daha kaliteli, daha verimli olarak  ürün üretmesi için bizlere düşen destekler varsa her zaman üreticilerimizin yanında olmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

 

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği olarak, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülecek Akdeniz Meyve Sineği ile Mücadele Projesine 2500 adet tuzak temin ettiklerini anlatan Uçak sözlerini şöyle sürdürdü: “Projemizle Gümüldür’de öncelikle iyi tarım üretimi yapan üreticilere bu tuzaklar dağıtılacak. Bundan sonraki desteklerimiz de iyi tarım üretimi yapan üreticilerimize olacak. Geçen hafta Muğla’da portakal üreticilerimize Akdeniz Meyve Sineği Tuzağı dağıttık. Manisa’da üreticilerimize sirke sineği tuzağı dağıttık. Ayrıca İyi Tarım Uygulamalarının yaygınlaştırılması amacıyla, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile birlikte yürüttüğümüz ve Selçuk, Menderes, Seferihisar ilçelerinde bulunan mandalina üreticilerine yönelik 'Üretimden İhracata İyi Tarım Uygulamaları' Projesi’nin başlayacağı müjdesini sizlerle paylaşmak istiyorum.”

 

İzmir tarımda Türkiye’nin lokomotifi

 

Akdeniz meyve sineği tuzağı dağıtım töreninde konuşan İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, organik tarımın doğduğu kent olan İzmir’de 150 bin çiftçinin aileleriyle birlikte 3,8 milyon dekar alanda yaptığı tarımsal üretimle 4,5 milyon nüfuslu İzmir’in geleceğinin teminatı olduğunu vurguladı.

 

Akdeniz meyve sineğinin iklim değişikliğiyle birlikte yılda 12-13 döl verir noktaya geldiğine işaret eden Özen, “Yıllık 60 bin ton mandalina üretimiyle Türkiye’de ikinci konumdayız. Bu ürünün başına musallat olan zararlıyı yok etmenin, zararını minimize etmenin yollarını paylaşıp bu zararlıyla mücadele projesi yapıyoruz. Akdeniz meyve sineği ürüne zarar verdiği zaman ürünün yüzde 80’ini yok ediyor. Bu zararlıyla çiftçiler, Tarım teşkilatı, ihracatçılar mücadele ediyoruz. Projelerimiz üreticilerimiz tarafından sahiplenildiği ölçüde biz de daha şevkle çalışıyoruz” dedi.

 

Menderesli üreticiler adına konuşan Aygün Ali Cevizci, Akdeniz meyve sineğiyle biyoteknik mücadelenin çok önemli olduğunu, günümüzde dekarda biyoteknik mücadelenin dekarda  550 TL maliyeti olduğunu, devletin verdiği 100 TL desteğin artırılması gerektiğini vurguladı.

 

Akdeniz Meyve Sineği tuzağı dağıtım törenine Menderes Kaymakamı Cevat Çelik, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Menderes Tarım İlçe Müdürü Oktay Sezgin, muhtarlar, üreticiler katıldı.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Pamukkale Turizm
Tema Tasarım | Osgaka.com