Pamukkale Turizm
Ana Sayfa Eğitim 21 Mayıs 2022 207 Görüntüleme

Yazar Özgür Bolat: Çocuk yetiştirmek insanın kendini yetiştirmesidir

Eğitim bilimci ve yazar Özgür Bolat, 12. Kocaeli Kitap Fuarı kapsamındaki “Mutlu ve Özgür Çocuk Nasıl Yetiştirilir?” adlı söyleşide katılımcılara hitap etti.

 

Söyleşileri ve etkinlikleriyle yoğun ilgi gören 12. Kocaeli Kitap Fuarı, Kocaeli Kongre Merkezi’nde birçok farklı alandaki panel ve söyleşileriyle devam ediyor. Akçakoca Salonu’ndaki “Mutlu ve Özgür Çocuk Nasıl Yetiştirilir?” adlı söyleşide konuşan, eğitim bilimci ve yazar Özgür Bolat, çocuk yetiştirmenin insanın kendini yetiştirmesi olduğunu söyledi.

 

“KÜÇÜMSEMEK DEĞERSİZLİK HİSSİ YARATIR”

Çocuğun bütünlüğünü bozan durumların neler olduğunu dinleyicilere aktaran Bolat, çocukta yaratılan değersizlik konusuna değindi. Bolat, küsme, karşılaştırma ve duygu sömürüsünün çocuklarda bütünlüğü bozan temel davranışlar olduğunu anlattı. Bolat, “Çocuğun duygularını küçümsemek çocukta değersizlik hissi yaratır. Zorla yaptırılan davranışlar ‘Sen benim istediğim gibi olmazsan benim sevgimi alamazsın.’ demektir.” dedi. Her çocuğun annesinden bütün doğduğunu dile getiren Bolat, “Özgüven, güvenimi özümden alıyorum demektir. Çocukları utandırmamalıyız. Utanç ölüme en yakın duygudur. Ve çocuklar sürekli utandırılıyor. Türkiye’de çocukların 57’si utanç içinde, yani ölüme yakın yaşıyor. Unutmayalım, çocuk yetiştirmek insanın kendini yetiştirmesidir.” ifadelerini kullandı.

 

“ÇOCUKLARIN 51’İNDE İMAJ KAYGISI VAR”

Çocuklar da imaj kaygısının olduğunu anlatan Bolat, çocukları etiketlemenin zararlarından bahsetti. Bolat, “Çocuğu zeki, güzel ve yakışıklı diye etiketlemek çocuğun bütünlüğünü bozar. Mesela zeki diye etiketlediğiniz çocuk o etiketi sürdürmek için çalışır. Ve başarılı olamayınca da özgüveni sarsılır. Çocukların şu anda 51’inde imaj kaygısı var. Hayatta hiç istemediğimiz şey iradesi kırılan çocuk. İradesi kırılan hiçbir bireyin başarılı olduğu görülmemiştir” dedi.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Pamukkale Turizm
Tema Tasarım | Osgaka.com