Pamukkale Turizm
Ana Sayfa Yaşam 23 Ekim 2021 279 Görüntüleme

“Ar-Gesiz, Teknolojisiz Ayakta Kalmak Mümkün Olmayacak”

Halıcı Group CEO’su Dr. Hüseyin Halıcı, sektör ya da meslek fark etmeksizin konulara teknoloji temelli bakılması gerektiğini, aksi takdirde başarılı olmanın mümkün olmayacağını ifade etti.

 

Endüstri 4.0, dijital dönüşüm ve Toplum 5.0 kavramlarını açıklayan Dr. Halıcı, sanayinin dönüşümü Endüstri 4.0, sağlıktan finansa, kamudan spora her alandaki dönüşümün ise dijital dönüşüm olarak adlandırıldığını, Toplum 5.0’ın ise siber fizik dünya ile gerçek toplumun en üst seviyede entegre olduğu bir toplum anlayışı olduğunu söyledi.

Dr. Halıcı, esnek, müşteriye özel ve uygun maliyetlerin verimliliği getirdiğini, ancak buna karşın günümüzde dünyanın yaşadığı krizin nedenini ise şöyle açıkladı: “Hassas, kaliteli, sürdürülebilir ve en önemlisi insanın fiziksel değil zihinsel çalıştığı, insancıl bir üretim ya da çalışma şekline dönüyoruz. Bugün dünyanın içinde bulunduğu krizin nedeni de budur. Fiziksel çalışmaların minimuma ineceğini değerlendiriyorum.”

Bu süreçte, yapay zeka, büyük veri, 5G, siber güvenlik, blok zinciri gibi teknolojilerin insanın yeni hayatını etkilediğini aktaran Dr. Halıcı, yeni hayatın da insanların iş hayatı ve çalışma şekillerinin yanı sıra yaşam şekillerini de değiştireceğini dile getirdi.

“ÜRÜNLERİN FİYATI YARI YARIYA DÜŞECEK”

Endüstri 4.0 ile birlikte işçilik maliyetlerinin azalacağını, çalışma saatlerinin kısalacağını, vardiyaların artacağını, çalışma şekillerinin de kısa ve yarı zamanlı hale geleceğini kaydeden Dr. Halıcı, böylece ürünlerin ucuzlayacağını, daha az gelirle yaşama imkanının oluşacağını ve insanların başka alanlarda da yaşama farklı katkılarının görülebileceğini belirtti.

Sanayinin dijital dönüşümü ile birlikte enerji sarfiyatının da minimuma ineceğini işaret eden Dr. Halıcı, “Endüstri 4.0’da minimum enerji harcaması olacak; güneş enerjisi, rüzgar gülü gibi çözümlerle az sarfiyat ve dolayısıyla enerji maliyeti minimal olacak. İşçilik minimumda hatta sıfıra yakın olacağını söyleyebiliriz. Geriye sadece ham madde kalıyor. Ham madde kalınca da örneğin bir otomobili yüzde 50 daha ucuza satın alma fırsatı bulacağız.” ifadelerini kullandı.

“TEKNOLOJİK BAKIŞ AÇISI ÖNEMLİ”

Günümüzde şirketleri iflasa sürükleyen nedenlerin başında işçilik maliyetlerinin geldiğini ancak gelecekte bu kapsamda en önemli konunun Ar-Ge ve teknoloji geliştirmek olacağını vurgulayan Dr. Halıcı, “Ar-Ge yapmayan, teknoloji geliştirmeyen firmalar yok olmaya mahkum kalacaklardır.” dedi.

Günümüzde her alanda teknolojik bakış açısının öneminden bahseden Dr. Halıcı, sektör ya da meslek fark etmeksizin konulara teknoloji temelli bakılması gerektiğini, aksi takdirde başarılı olmanın mümkün olunamayacağını ifade etti.

“BASİT DÜŞÜNÜN AMA DETAYLI ÇALIŞIN”

Girişimciler ya da KOBİ’lerin dijital dönüşümde önlerindeki zorluklara da değinen Dr. Halıcı, söz konusu zorlukları; kurumsallaşma eksikliği, çalışan direnci, teknolojinin yüksek maliyetli olarak görülmesi, uluslararası standartlara uygun bir yapıya erişmek, yaratıcılık ve ölçek ekonomisinde bakmak olarak sıraladı.

Girişimcilikte teknolojinin iyi kullanılabilmesi, uyum sağlanabilmesi ve nereye gittiğinin bilinmesi gerektiğinin altını çizen Dr. Halıcı, girişimcilerin global düzeyde bir bakış açısına sahip olmaları gerektiğini belirterek; “Başarılı bir girişimci olmak için basit düşünmek ama detaylı çalışmak gerekiyor.” dedi.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Pamukkale Turizm
Tema Tasarım | Osgaka.com