Pamukkale Turizm
Ana Sayfa Yaşam 15 Eylül 2021 236 Görüntüleme

İl Başkanı Hasan Ekici: “Dava için çıkılan yolda gelinen son nokta imar rantı”

Gelecek Partisi Konya İl Başkanı Hasan Ekici, Konya’nın Selçuklu İlçesinde yaşanan imar rantı hakkında bir basın açıklaması yaptı.

İl Başkanı Hasan Ekici yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi…

      “Ak parti Konya Milletvekili Selman Özboyacı’nın babasının ortağı olduğu bir şirketin Selçuklu ilçesindeki 25461 m2 arsada 12/03/2021 tarihinde imar tadilatı yapılmıştır. Vicdanları rahatsız eden ve imar rantına yeni bir örnek teşkil eden bu tadilatla belediyeden satıldığında etrafındaki kat rejimine göre 2 kata imarlı olan bir arsanın 23 kata kadar bina yapılmasının önü açılmıştır. Yapılan değişiklikle arsanın değeri en az 10 kat artırılmıştır.

      Bu arsanın Büyükşehir Belediyesi tarafından satışı 22/08/2007 tarihinde gerçekleşmiş ve 05/03/2010 tarihinde Özboyacı’nın babasının ortağı olduğu bir şirket bu arsayı devralmıştır.

      Kamu vicdanını rahatsız eden ve iktidara yakın isimlerin bu tür uygulamalarla sürekli gündemde olduğu günlerde Konya’mızın da bu tür rant olaylarıyla gündeme gelmesi bizi derinden üzmüştür. Hz. Peygamberin “Sen vergi memuru olmasan, bu hediyeler sana verilir miydi” sözüne istinaden “Sayın Özboyacı siz milletvekili olmasaydınız 23 kat imar bu arsaya verilir miydi?” diye sormaktan kendimizi alamıyoruz.

      Belediyelerin bir arsayı ihale ile satışa çıkarıp satışını gerçekleştirdikten sonra o arsada imar artışı yapmasının ilgili mevzuata aykırı olduğu konunun uzmanlarınca dile getirilmektedir. İhale ile satışa çıkacak arsanın eğer ihtiyaç varsa ihaleden önce imar değişikliği yapılarak yeni imar durumu ile satışa çıkarılması gerekmektedir. Yani imar değişikliğiyle oluşacak imar rantı belediyeye kazandırılmalıdır, yeni duruma göre alıcı aranmalıdır. Özboyacı ailesinin ortağı olduğu bu arsa Büyükşehir Belediyesi tarafından ihale ile satılmıştır. Burada yaşanan durum ise arsa belediyeden satıldıktan sonra imar değişikliği yapılmasıdır. Parselin etrafında park alanı ve 6-8 kat aralığında siteler mevcuttur. Çevre bina yüksekliklerinde benzer bir yükseklik ve emsal bulunmamaktadır. Ecdat Parkının hemen yanında bulunan bu arsada böyle ilginç bir imar değişikliği yapılması Ecdat Parkının görünümüne, bölge siluetine ve trafik düzenine zarar vermektedir.

      Bu plan tadilatı 20/02/2020 tarih ve 31045 sayılı Resmi Gazete yayımlanan İmar Kanunu’nun geçici 20.maddesi kapsamında yapılmıştır. İdare “güya” kanuna uygun işlem tesis ederek bu parselde özel bir değişiklik yapılmıyor algısı oluşturmak için 40’dan fazla parselde değişiklik yaparak tadilat yapmıştır. Bu parsel dışındaki hiçbir parselde değer artışını ifade edecek bir değişiklik yapılmamıştır. Bazı parsellerde inşaat alanı kısıtlaması dahi olmuştur. Parsellerin birçoğunda da zaten yapılaşma vardır.

      Plan revizyonu işlemi yapılarak plan değişikliği yapılmamış (yukarıdaki kanun maddesi müsaade ettiği halde)  böylelikle değer artışına yönelik kanundan kaçılarak belediye meclisinin yetkisi kötüye kullanılmıştır. Buradaki değer artışının bedeli kamuya nasıl döndürülecektir? Plan değişiklikleri hangi kamu menfaati ölçütüne göre yapılmıştır?

      Bir sorumuz da Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı’ya: Selçuklu dışındaki ilçelerde bu şekilde h max serbest plan kararları mevcutken neden sadece Selçuklu ’da gündem olmuştur? Değişikliğe konu parsel dışındaki parsellerin çoğunluğu kamusal kullanıma (havaalanı gibi) açık yerlerdir. Şahıslara ait parsellerde olup bu parsel niteliğinde değer kazandırdığınız başkaca parsel bulunmamaktadır. 2016 ve 2018 yıllarında plan tadilatı reddedilen bu arsaya imar rantı uygulamasını neden yaptınız?

     O dönem meclisinde yer alan ve aynı planı reddeden bugünün Büyükşehir ve Selçuklu Belediye Başkanları ne değişti de bugün korkunç bir rant artışının önünü açtınız?

     Genel Başkanımız Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu öncülüğünde Türkiye’yi 5’li müteahhit çeteye bırakmayacağımız gibi Konya’da da hemşehrilerimizin hakkını sonuna kadar savunacağız. Bu uygulamaları yapanlar, imza atanlar ve göz yumanlar yakın zamanda vatadandaşlarımıza hesap vereceklerini unutmamalıdırlar. Gelecek Partisi Konya İl Başkanlığı olarak Konya halkının hakkını bugüne kadar savunduğumuz gibi bundan sonra da savunmaya devam edeceğiz. Sonsöz “ Gelecek iktidarında siyaset zenginleşme aracı olmayacak!”

 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Pamukkale Turizm
Tema Tasarım | Osgaka.com