Pamukkale Turizm
Ana Sayfa Sağlık 7 Temmuz 2021 259 Görüntüleme

Horlama zararsız görülmemeli

Toplumda çok sıkça görülen horlama, kişinin yaşam kalitesini düşürebiliyor. Horlamanın zararsız görülmemesi gerektiği konusunu vurgulayan uzmanlar, “Çünkü uyku sırasında gerektiği gibi nefes alamamak sağlığınız açısından ciddi sorunlara yol açabilir.” uyarısında bulunuyor. Horlamanın altında yatan çeşitli hastalıklar olduğu gibi ağız boşluğu ve arkasındaki bölümün yapısı ve pozisyonunun horlamanın  nedeni   olabileceğini belirten uzmanlar, normalden daha uzun ve yumuşak bir küçük dilin de oldukça gürültülü bir horlamaya neden olabileceğini belirtiyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Murat Topak, toplumda da çok sık görülen horlamayla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Horlama, uyuyan kişinin nefes almakta zorlandığını gösteriyor

Horlamanın “uyku sırasında nefes alıp verirken duyulan gürültülü ses” olarak tanımlanabileceğini kaydeden Prof. Dr. Murat Topak, “Solunan havanın  burun ve boğaz arkasından ya da daha alt bölümlerden  rahat bir şekilde geçemediğinde ortaya çıkar. Uyku sırasında gevşeyen, yumuşak damak, dil ve boğaz dokuları solunum yolunu daraltır ve havanın geçişi sırasında da gürültülü bir şekilde titreşirler. Horlama, uyumakta olan kişinin nefes almakta zorlandığı anlamına gelir.”diye konuştu. 

Horlamayı zararsız görmemek gerekir

Horlamanın ciddiye alınması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Murat Topak, “Horlamayı zararsız görmemek gerekir çünkü uyku sırasında gerektiği gibi nefes alamamak sağlığınız açısından ciddi sorunlara yol açabilir.” uyarısında bulundu.

Uyku apnesi şüphesinde uyku testi yapılmalı

Horlamanın nedenini bulmak için burun boşluğunun, boğazın ve gırtlağın muayene edilmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Murat Topak, “Horlamanın uyku apnesi hastalığının da belirtilerinden biri olması sebebiyle öncelikle  uyku apnesi   şüphesi  durumunda  polisomnografi  dediğimiz uyku testi yapılmalıdır.” dedi.

Altta yatan başka hastalıklar olabilir mi?

Prof. Dr. Murat Topak, horlamaya altta yatan bazı hastalıkların neden olabileceğini kaydederek “Muayene sırasında tespit edilebilen, burun yoluyla nefes almaya engel olan bu nedenle ağız solunumuna yol açıp horlamaya sebep olabilen  bir hastalık   örneğin septum deviasyonu, nazal polipler, konka hipertrofileri , allerjik nezle ve burun boşluklarında yer kaplayan oluşumlar varsa  bu hastalıkların tedavi edilmesiyle horlama düzeltilebilir.” dedi.

Normalden daha uzun bir dil de horlamaya yol açabilir 

Bunun dışında  ağız boşluğu ve arkasındaki bölümün yapısı ve pozisyonunun horlamanın  nedeni  olabileceğini belirten Prof. Dr. Murat Topak, “Örneğin normalden daha uzun ve yumuşak bir küçük dil oldukça gürültülü bir horlamaya neden olabilir. Bademciklerin büyük olması da horlama nedenleri arasında sayılabilir. Yumuşak damak, küçük dil ve bademciklere yönelik uygun cerrahi girişimler ile horlama düzeltilebilir.” diye konuştu.

Kilo vermek önerilebiliyor

Prof. Dr. Murat Topak, “Gerek muayene ve gerekse yapılan testlerle basit horlama tespit edilen hastalarda  çözüm  için   nedene yönelik cerrahi girişimlerin yanı sıra  günlük yaşamda yapılacak bazı değişiklikler  yararlı olabilir. Örneğin kilo fazlalığı varsa kilo vermek,  uyurken sırt üstü yatmamak, yatmadan önce alkol almamak gibi çeşitli yöntemler   yararlı olabilir.  Sigara alışkanlığı  varsa mutlaka bırakılmalıdır.” tavsiyesinde bulundu.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Pamukkale Turizm
Tema Tasarım | Osgaka.com