Pamukkale Turizm
Ana Sayfa Yaşam 29 Mayıs 2021 325 Görüntüleme

CHP’li Akıllı, üreticilerin sesi oldu

CHP Ankara İl Başkanı Ali Hikmet Akıllı, çiftçinin bulunduğu durumu gündeme taşıdı. Yem fiyatlarındaki zamlara dikkat çeken ve üreticilerin isyan noktasına geldiğini belirten CHP’li Akıllı, yem fiyatlarının dengelenmesi gerektiğini ifade etti.
Hayvancılıkla uğraşan çiftçi yem fiyatları nedeniyle isyanda. Girdilerin maliyetleriyle birlikte zor günlerden geçen çiftçi, Kurban Bayramı’nı da kara kara düşünüyor. Özellikle son zamanlarda yem fiyatlarına yapılan zamlar zor durumda olan süt üreticilerini daha da perişan hale getirdi.
Geçtiğimiz yıl tonu ortalama 2 bin 540 lira olan etlik piliç yeni ortalama 4100 liraya; 2 bin 100 lira olan yumurta yemi ortalama 3 bin 185 liraya, 1.665 lira olan süt yemi ortalama 2 bin 800 liraya ve 1.575 lira olan besi yemi bu yıl ortalama 2 bin 524 liraya yükseldi.
Etlik piliç yemi 15 yılda 9,3 kat, yumurta yemi 8,8 kat, süt yemi 9,1 kat, besi yemi ise 8,7 kat arttı. Bu süreçte dolar kuru yüzde 6,35 oranında artış gösterirken, buna karşılık süt fiyatları üretici satış fiyatı 1 yılda yüzde 30 oranında zamlandı.
 
 
“ÜRETİCİ CANINDAN BEZDİ, BIÇAK KEMİĞE DAYANDI”
 
CHP Ankara İl Başkanı Ali Hikmet Akıllı da sık sık dile getirdiği üreticilerin problemlerini bir kez daha masaya yatırdı. Süt üreticilerinin adeta canından bezdiğini anlatan CHP’li Akıllı, yapılan zamlar neticesinde üreticilerin hayvancılığı bırakma noktasına geldiğini, bıçağın kemiğe dayandığını söyledi. Başkan Akıllı ayrıca çiftçinin, yem zamları sonrasında ortaya çıkan durumdan çıkış için çare aradığını ancak Tarım ve Orman Bakanlığı’nın olup biteni seyretmekle yetindiğini de sözlerine ekledi.
 
 
“ÇİFTÇİ BAYRAM ÖNCESİ KARA KARA DÜŞÜNÜYOR”
 
Kuraklığın hayvancılıkla uğraşan üreticiyi derinden etkilediğine de dikkat çeken CHP’li Akıllı, çiftçinin Kurban Bayramı öncesinde kara kara düşündüğünü ifade ederek, “Yem süt paritesini göze alacak olursak, üreticinin para kazanması bir yana ayakta kalması bile mucizedir.” dedi. Marketlerde satılan süt ve süt ürünleri fiyatlarının da yüzde 100’e yakın zamlandığını belirterek sözlerini sürdüren CHP İl Başkanı Akıllı, et piyasasında da durumun çiftçinin ve üreticinin aleyhine geliştiğini belirterek, “Geçen yıl Ramazan ayında karkas et kesim fiyatı 39-40 TL bandındaydı. Yem fiyatları yüzde 100’e yakın artarken karkas et kesim fiyatları 40-45 lira bandında geziyor. Sadece yem fiyatları da değil kuraklık sebebiyle saman, yonca, silaj fiyatları da ciddi anlamada artmaktadır.” dedi.
 
“ÇİFTÇİYE STRATEJİK VE SOMUT DESTEK VERİLMELİ”
 
Türkiye’nin 10 yıldır ithalata bağımlı olduğunu belirten CHP Ankara İl Başkanı Ali Hikmet Akıllı, çiftçinin, besicinin zararına ve karın tokluğuna üretim yaptıklarını söyledi. Hükümetin üreticileri görmezden geldiğini belirten Başkan Akıllı, “Hükümet yanlış bilgilerle tarımsal hasılanın büyüdüğünü ve hayvan sayısı bakımından Avrupa’da birinci olduğumuzu söylüyor. Döviz yükselmeye devam ediyor. Hükümetin bunu görmesi ve gerçekçi davranması gerekiyor. Fiyatlar yükseldi, yurtdışından ithal karkas et getirmek de artık eskisi kadar kolay olmayacak, bunun farkına varılmalı. Çünkü maliyet, yurtdışında da yükseldi. İthalat sopasıyla üreticiye göz dağı verme, onları bu yöntemle terbiye etmeye kalkmak hali hazırda zor durumda olan hayvancılığı bitirme noktasına getirecektir. Biz bu senaryoyu daha önce yaşadık. O yüzden yapılması gereken şey bellidir. Yem fiyatları dengelenmelidir. Bunun yanı sıra et ve süt ürünleri için ihracat kolaylaştırılmalı, çiftçiye bu anlamda stratejik ve somut destekler verilmelidir. Düzlüğe ancak bu şekilde çıkılır. Aksi halde kendi kendine yeten ülke konumundan bir daha dönüşü olmayacak biçimde uzaklaşmış olacağız” dedi.

 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Pamukkale Turizm
Tema Tasarım | Osgaka.com