Pamukkale Turizm
Ana Sayfa Kültür & Sanat 30 Aralık 2020 599 Görüntüleme

Onur Sağlam Pandemi döneminde de vermiş olduğu online eğitimleriyle fark yaratıyor !

Türkiye’nin önemli klarnet hocalarından Onur Sağlam, Türkiye’nin tek klarnet okulu olarak Antalya’da açmış olduğu Onur Sağlam Klarnet Akademisi'nde, çalışmalarına ara vermeyerek online eğitimlerine devam ediyor. Bizler de Mr & Mrs dergisi okurları için kendisiyle kısa bir sohbet gerçekleştirdik.
Türkiye’nin önemli klarnet hocalarından Onur Sağlam, Türkiye’nin tek klarnet okulu olarak Antalya’da açmış olduğu Onur Sağlam Klarnet Akademisi’nde, çalışmalarına ara vermeyerek online eğitimlerine devam ediyor. Bizler de Mr & Mrs dergisi okurları için kendisiyle kısa bir sohbet gerçekleştirdik.
  • Merhaba sizi biraz tanıyabilir miyiz? Müziğe nasıl başladınız?

Merhabalar, ben Onur Sağlam. Babamın asker kökenli olması ve trompet icra etmesi sebebiyle müziğe ufak yaşlardan itibaren ilgi duyuyordum. Amasya doğumluyum ve ilk derslerimi Amasya Belediye Konservatuvarında aldıktan sonra bir dönem İstanbul’da yaşadım. Bu süreçte de klarnette isim yapmış değerli hocalardan kısa bir süre eğitim alma fırsatım oldu. Mimar Sinan Konservatuarında klarnet öğretim görevlisi olan Feza Çetin ve Candan Erçetin, Sezen Aksu gibi isimlerin orkestra klarnetisti Göksun Çavdar ile klarnet teknikleri üzerine çalışmalarda bulundum.

4 senelik bir Devlet konservatuarında aldığım lisans eğitimimin ardından İstanbul’da master eğitimime devam ediyorum.

  • Şu anda İstanbul’da mı yaşıyorsunuz?

Aslında Antalya’da yaşıyorum fakat İstanbul’a işim gereği ve orada benimle bire bir olarak çalışan öğrencilerimde olduğu için sık sık git gel yapıyorum.

  • Bildiğimiz kadarıyla 2014 senesinde İtalya’ya davet edildiniz?

Evet 2014 senesinde dünyaca ünlü klarnet ağızlığı üreticisi Pomarico firması ile Türk müziği sistemine uygun bek çalışmasında bulunmak üzere İtalya’ya davet edildim. Firmanın Endorseri olarak, kendi ismimi taşıyan O.S. model ağızlıklar üretildi. Yakın zamanda da AkademiKlarneT olarak kendi beklerimizin üretimine başlıyoruz. Bizim beklerimizin en önemli özelliği sibemol klarnetin Türk müziği icrasında rahatlıkla kullanılması için üretilmiş olmasıdır.

Şimdilik bu kadar bilgi vereyim. Detayları yakın zamanda paylaşacağım ☺

  • Neden Sibemol klarnet için üretiliyor peki ?

Bildiğiniz üzere Türkiye’de ağırlıklı olarak sol klarnet kullanılıyor ve sadece sol klarnet ile Türk müziği yapılabilir gibi enterasan bir yaklaşım söz konusu. Bunun öncelikle yanlış bir algı olduğundan bahsetmek isterim.

Klarnet çalmak, Araba sürmeyi bilmek gibidir. Çalmasını bildikten sonra otomatik vites manuel vites

farketmez  Yani Türk müziği icra tekniklerini biliyorsanız sağ-sol farketmiyor ☺ Hatta sibemol klarnet, boyunun daha kısa olması ve perde aralıklarının daha dar olması sebebiyle özellikle klarnete yeni başlayacak arkadaşlara daha avantaj sağlamaktadır. Özellikle de acelete konusunda.

Türk müziği icrasında üfleme ve nefes tekniği ona bağlı olarak da klarnet ağızlığı çok önemli konumdadır. Bu ağızlığı si bemol klarnete uygun olarak üretmemizin sebebi de hem si bemol klarnetin doğru bir ekipmanla kullanıldığında rahatlıkla Türk Müziğinde uygulanabildiğini göstermek hem de Dünya’nın tercih ettiği bir enstrümanı ülkemizde daha da yaygınlaştırmak.

  • Bugüne kadar klarnet enstrümanı üzerine ne tarz çalışmalarda bulundunuz?

Bir çok farklı çalışmaya imza attım ama aklıma gelenlerden mesela 2015 Ocak ayında bir çok klarnet sevdalısı arkadaşları bir araya getirerek İzmir’de klarnet enstrümanında üfleme ve nefes tekniği üzerine workshop çalışması yine 2015 Şubat ayında İstanbul’da klarnet enstrümanında Türk müziği icra teknikleri üzerine bir workshop çalışması düzenledim.

2017 yılında klarnete gönül vermiş yeni klarnetistler yetiştirmek üzere Türkiye’nin ilk ve tek klarnet okulu olan “Onur Sağlam Klarnet Akademisi”ni Antalya’da açtım.

  • Akademi Klarnet projesine nasıl karar verdiniz?

Bu projeye aslında öğrencilik yıllarımda karar verdim. Çünkü bu enstrümanın eğitiminin ülkemizde dünde, bugünde hakkıyla yapıldığını düşünmüyorum. Özellikle öğrencilik yıllarımda eğitimcilikten uzak, enstrümanını sadece çalabilen, “boynuz kulağı ya geçerse” düşüncesiyle bildiklerini göstermeyen göstermeye kalksa da işi ticarete dökmüş birçok sözde eğitimci ile karşılaştım.

Tabii böyle olunca ister istemez yapılan yanlışları görüyor ve enstrümandan soğuma noktasına geliyorsunuz fakat bu benim için kolay olan yoldu ve bu enstrümana olan saygım ve hissettiklerim çok farklıydı. Böyle olunca da bu aşk beni bugünlere getirdi diyebilirim.

Bu projeye Antalya’da başlamış olsam da hiç tereddütüm olmadı aslında. Çünkü sahip olduğum yetileri biliyor ve kendimi tanıyordum. Ayrıca Türkiye’de ilk olarak tarafımdan gerçekleştirilen online klarnet eğitim projesiyle de aslında sadece Antalya’da değil, Dünya’ya açılabildiğim bir işe imza attığımı söyleyebilirim. Bugün farklı farklı ülke ve şehirlerden benden online klarnet eğitimi alan bir çok öğrencim var.

  • Türkiye’de en önemli klarnet eğitmenlerinden biri olarak gösteriliyorsunuz. Bu başarıyı neye borçluyuz?

Ülkemizde bu enstrümana yeteri kadar değer verilmiyor ve akademik çalışmalar özellikle Türk müziği klarneti adına çok fazla yapılmamakta. Çok iyi performans sanatçıları olmasına rağmen, işin eğitim boyutuna önem verilmediği için klarnet bir asırdır dinleme-taklit etme yöntemiyle gelişim göstermekte ancak bilinmelidir ki klarnet çalabilmek ile eğitim verebilmek çok farklı olgulardır.

Her iyi çalan öğretebilir diye bir durum söz konusu değildir. Ben 20 senedir icra etmekte olduğum mesleğimin son 10 senesini, işin eğitmenlik yönüne ciddi zaman harcayarak ilerletmekteyim. Başarımı da işimi sevmeme ve bu sevginin sonucu olarak kazandığım iç disiplinime borçluyum.

  • Klarnet öğrenmenin yolu nedir ?

Klarnet enstrümanı, iyi bir eğitmenden doğru metotla ders alarak öğrenilmesi mümkün olan bir enstrümandır. Benim yeni başlayacak arkadaşlarımıza tavsiyem önce iyi bir eğitmen tercihinde bulunup o eğitmenin yönlendirmesiyle doğru bir enstrümana sahip olunmasıdır.

  • Klarnete gönül vermiş arkadaşlarımız size nasıl ulaşabilirler?

İnternet sitemiz veya sosyal medya aracılığıyla bize ulaşabilirler. www.onursaglam.org

  • Yeni yıla girdiğimiz şu günlerde yeni projeler var mı ?

Evet şu anda bir klarnet metodu hazırlığı içerisindeyim. Biraz iddialı olacak ama bu zamana kadar yazılmış en kapsamlı çalışma geliyor. Buradan da sizler aracılığıyla klarnete gönül vermiş arkadaşlara şimdiden müjdeli haberi verelim. Tahmin ediyorum ki bu sene içerisinde çalışmayı bitirmiş olacağım.

  • Son olarak bizlere neler söylemek istersiniz?

Öncelikle nazik davetiniz ve keyifli sohbetiniz için teşekkür ederim. Sizlerin ve klarnete gönül vermiş tüm dostlarımızın yeni yılını kutlar; 2021 yılının sağlık, huzur ve mutluluk getirmesini temenni ederim.

Yorumlar

Pamukkale Turizm
Tema Tasarım | Osgaka.com